316
Ο νέος φωτισμός αναδεικνύει τις λεπτομέρειες των αγαλμάτων στο Ζάππειο | ©EDeko

Νέος φωτισμός δίνει ζωή στα γλυπτά του Ζαππείου

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2020, 19:13
Ο νέος φωτισμός αναδεικνύει τις λεπτομέρειες των αγαλμάτων στο Ζάππειο
|©EDeko

Νέος φωτισμός δίνει ζωή στα γλυπτά του Ζαππείου

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2020, 19:13

Τον φωτισμό και την ανάδειξη των αγαλμάτων στο Ζάππειο ανέλαβε και ολοκλήρωσε η Ελευθερία Ντεκώ, η οποία είναι υπεύθυνη και για τον νέο φωτισμό του βράχου και των μνημείων της Ακρόπολης.

Η πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, Χριστίνα Βαγενά, θέλησε να «ρίξει φως» στα μαρμάρινα πρόσωπα της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους μέσα από το έργο της Ελευθερίας Ντεκώ. Εμπιστεύτηκε την αισθητική και βαθιά γνώση της διεθνώς καταξιωμένης σχεδιάστριας φωτισμού, η οποία ξεκίνησε τη μελέτη για τα 17 γλυπτά που βρίσκονται στον οριοθετημένο κήπο του μεγάρου του Ζαππείου, τον Δεκέμβριο του 2019.

Στο σύνολό τους τα αγάλματα είναι 23 και σε αυτά απεικονίζονται οι μορφές ευεργετών, αγωνιστών, ποιητών, φιλελλήνων, ιστορικών, γλυπτών, πολιτικών κ.ά. Εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία φωτισμού τα δύο τοποθετημένα σε κοινόχρηστο χώρο και τα τέσσερα που βρίσκονται εντός του κτιρίου του Ζαππείου.

Σημαντική ήταν η συμβολή των γεωπόνων του Ζαππείου, ως προς την επιλεκτική αποκλάδωση θάμνων και δέντρων, για να επιτευχθεί η απρόσκοπτη θέαση των γλυπτών. Σε συνεργασία και με το τεχνικό τμήμα του Ζαππείου -και παρά τις δυσχερείς συνθήκες της πανδημίας- το έργο ολοκληρώθηκε εγκαίρως ως φόρος τιμής στα ίδια τα αγάλματα.

Νέα πνοή στα γλυπτά του Ζαππείου από τον φωτισμό που επιμελήθηκε η Ελευθερία Ντεκώ

«Ως επισκέπτης και παρατηρητής του χώρου του Ζαππείου, αλλά πάνω απ’ όλα ως πολίτης της Αθήνας, θεώρησα απαραίτητο η ζωντάνια που διακατέχει το ίδιο το κτίριο αλλά και το όμορφο και ιστορικό περιβάλλον του κατά τη διάρκεια της ημέρας, να είναι το ίδιο αισθητή και τις νυχτερινές ώρες», τόνισε η κυρία Ντεκώ που με τον φωτισμό της τόνισε την ιδιαιτερότητα κάθε αγάλματος.

«Είναι τεράστια τιμή να μας προσφέρει αφιλοκερδώς την βοήθειά της μια τόσο χαρισματική επαγγελματίας που έδωσε νέα πνοή στα γλυπτά. Οταν με το καλό περάσει η πανδημία όλοι οι Αθηναίοι θα έχουν τη χαρά να τα ανακαλύψουν και να τα χαρούν», συμπλήρωσε η κυρία Βαγενά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...