279
Νεοζηλανδοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους εν μέσω πανδημίας | EPA

Νέα Ζηλανδία: Ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια κατοίκους χάρη στον… κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2020, 14:09
Νεοζηλανδοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους εν μέσω πανδημίας
|EPA

Νέα Ζηλανδία: Ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια κατοίκους χάρη στον… κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2020, 14:09

Τα πέντε εκατομμύρια κατοίκους ξεπέρασε για πρώτη φορά η Νέα Ζηλανδία, χάρη στον… κορονοϊό. Οι επαναπατρισμοί πολιτών της χώρας από διάφορα μέρη του κόσμου λόγω της πανδημίας, βοήθησαν το απομονωμένο νησί του Ειρηνικού να φτάσει τον στόχο γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Ο πληθυσμός της Νέας Ζηλανδίας αυξήθηκε κατά ένα εκατομμύριο κατοίκους μέσα σε 17 χρόνια, το λιγότερο χρονικό διάστημα στην ιστορία του έθνους. Κύριος λόγος, η μετανάστευση, καθώς μόνο τα τελευταία έξι χρόνια, ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά μισό εκατομμύριο άτομα.

Λόγω της πανδημίας, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των Νεοζηλανδών που επέστρεψαν εσπευσμένα στη χώρα τους, ενώ ζούσαν στο εξωτερικό, είπε στη Guardian ο Μπρουκ Θάιερς, εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Η χώρα είχε πολύ καλά αποτελέσματα έως τώρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με 1.500 κρούσματα και μόλις 21 θανάτους.

Στις 18 Μαρτίου, η κυβέρνηση προειοποίησε 80.000 πολίτες της που ήταν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους ή να παραμείνουν εκτός για αβέβαιο χρονικό διάστημα. Προς το παρόν, μόνο οι πολίτες και οι κάτοχοι άδειας παραμονής επιτρέπονται στη χώρα.

Δώδεκα ημέρες αργότερα, το ρεκόρ των πέντε εκατ. κατοίκων είχε ξεπεραστεί με τον πληθυσμό να φτάνει τα 5.002.100 άτομα.

«Είμαστε μία μεγάλη ομάδα με πέντε εκατομμύρια μέλη», είπε η δημοφιλέστατη πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν, αναφερόμενη στην επιτυχημένη κοινή προσπάθεια όλων κατά του κορονοϊού.

Το πρώτο της εκατομμύριο, η Νέα Ζηλανδία το έφτασε το 1911, το δεύτερο, το 1956, ενώ 20 χρόνια αργότερα, είχε φτάσει τα τρία εκατομμύρια κατοίκους. Για να προσθέσει ένα εκατομμύριο ακόμα, χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια, έως το 2006. Μετά όμως, ξεκίνησε η μαζική μετανάστευση, κάτι που συναντάται σε πολλά μέρη του κόσμου και έγινε χωρίς ιδιαίτερα κοινωνικά προβλήματα, σύμφωνα με τον Πολ Σπούνλεϊ, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μάσι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...