479
Πάνω σειρά: Τζασίντα Αρντερν, Ανγκελα Μέρκελ, Τσάι Ινγκ-γουέν. Κάτω σειρά: Κατρίν Γιακομπσντότιρ, Μέτε Φρεντέρικσεν, Σάνα Μαρίν, Ερνα Σόλμπεργκ | Reuters

Πανδημία: Επτά γυναίκες κυβερνούν σε επτά χώρες με λίγα θύματα

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2020, 08:15
Πάνω σειρά: Τζασίντα Αρντερν, Ανγκελα Μέρκελ, Τσάι Ινγκ-γουέν. Κάτω σειρά: Κατρίν Γιακομπσντότιρ, Μέτε Φρεντέρικσεν, Σάνα Μαρίν, Ερνα Σόλμπεργκ
|Reuters

Πανδημία: Επτά γυναίκες κυβερνούν σε επτά χώρες με λίγα θύματα

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2020, 08:15

Μερικές από τις  χώρες που αντιστέκονται καλύτερα στον κορονοϊό έχουν ένα κοινό: κυβερνώνται από γυναίκες, από τις «υπέροχες επτά».

Ορισμένες από τις παραπάνω επτά χώρες «ήταν αναμενόμενο να βρίσκονται στη λίστα» αφού, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα κάθε μέτρου, «η Σκανδιναβία τα πάει καλά πάντα». Αυτές οι κλασικά επιτυχημένες χώρες είναι η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Δανία. Την επτάδα συμπληρώνουν δύο μικρές και μακρινές χώρες, η Ταϊβάν και η Νέα Ζηλανδία καθώς  και η Γερμανία.

Η Ταϊβάν και η Νέα Ζηλανδία είναι «επικίνδυνα κοντά στο επίκεντρο της πανδημίας», αλλά έχουν πολύ καλές επιδόσεις μέσα στην υγειονομική κρίση. Στην κινεζική νησιωτική χώρα, που έχει πρόεδρο της  την Τσάι Ινγκ-γουέν, μόνο έξι άτομα έχουν πεθάνει από κορονοϊό, αφού τα μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως. Το νησί πλέον πραγματοποιεί και εξαγωγές μασκών παντού στον κόσμο.

Στη Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει πρωθυπουργό τη Τζασίντα Αρντερν, έκλεισαν τα σύνορα και εφαρμόστηκε η καραντίνα σε όσους επέστρεψαν από ταξίδια στο εξωτερικό. Οι νεκροί από κορονοϊό είναι προς το παρόν εννέα.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες των γυναικών, στη Γερμανία καγκελάριος είναι η Ανγκελα Μέρκελ, στη Ισλανδία πρωθυπουργός είναι η Κάτριν Γιακομπσντότιρ, στη Φινλανδία πρωθυπουργός είναι η Σάνα Μαρίν, στη Νορβηγία πρωθυπουργός είναι η Ερνα Σόλμπεργκ και στη Δανία πρωθυπουργός είναι η Μέτε Φρεντέρικσεν.

Η Corriere della Sera αναδεικνύει το θέμα «η γυναίκα κυβερνά, ο κορονοϊός φεύγει», ομολογώντας συγχρόνως ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι οι χώρες γίνονται καλύτερες αν κυβερνώνται από γυναίκες». Ο αρθρογράφος, ο Αντόνιο Πολίτο, αισθάνεται την ανάγκη να γράψει ότι «κάποιες χώρες διευθύνονται από γυναίκες επειδή είναι καλύτερες χώρες και έχουν πιο ανοιχτά και ισότιμα συστήματα επιλογής» και να υπενθυμίσει στους αναγνώστες του ότι «δεν υπάρχει γυναίκα στη λίστα των τυράννων του 20ού αιώνα».

Αν η Ελλάδα είχε γυναίκα στον πρωθυπουργικό θώκο και τον ίδιο με τον τωρινό αριθμό νεκρών από κορονοϊό (103 την Μεγάλη Πέμπτη), τότε ίσως φιγουράριζε και αυτή ανάμεσα στις χώρες με λίγα θύματα και θα θαυμαζόταν και η ελληνική γυναικεία καπατσοσύνη όσον αφορά το διοικείν. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει Πρόεδρο Δημοκρατίας γυναίκα ορθώς δεν συγκίνησε τον δημοσιογράφο της Corriere, αφού η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Περισσότεροι από 3.500 ήταν μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη οι νεκροί από κορονοϊό στη Γερμανία, αλλά το κείμενο του Ιταλού αναπέμπει ύμνους στη «σοβαρότητα και οργάνωση» της χώρας.

Η Γερμανία δεν είναι μικρή ούτε εξωτική, λέει, αλλά πρόκειται για χώρα που συνδυάζει εξαιρετικά τη σοβαρότητα και την οργάνωση με τους άφθονους πόρους. «Το κατόρθωμα δεν είναι μόνο της Μέρκελ, χρονολογείται από το υποχρεωτικό σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης του 1883, επί Μπίσμαρκ», και το οποίο στη σύγχρονη εποχή «μεταρρυθμίστηκε από τον Σρέντερ με την Ατζέντα 2020».

Ο Πολίτο εκθειάζει και την «ασυναγώνιστη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ» στη Γερμανία, όπως και την ταχύτητα στις κινήσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, οι οποίες ήταν πράξεις «σύνεσης και αποφασιστικότητας».

Το παράδειγμα του Βελγίου, πάντως, με περισσότερους από 4.500 νεκρούς από κορονοϊό, μάλλον τον απογοητεύει, αν και εκεί κυβερνά γυναίκα, η πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...