254
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν | EPA/BIANCA DE MARCHI

Νέα Ζηλανδία: «Ψαλίδι» 20% για έξι μήνες στους μισθούς των υπουργών λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2020, 09:45
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν
|EPA/BIANCA DE MARCHI

Νέα Ζηλανδία: «Ψαλίδι» 20% για έξι μήνες στους μισθούς των υπουργών λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2020, 09:45

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν ανακοίνωσε ότι η ίδια και τα μέλη της κυβέρνησής της αποφάσισαν να μειώσουν τους μισθούς τους κατά 20% για τους επόμενους έξι μήνες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες τους που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού.

Η Αρντερν λαμβάνει ετησίως 470.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας ή περίπου 260.000 ευρώ.

«Από μόνο του δεν θα αλλάξει τη γενική κατάσταση των οικονομικών, όμως πρόκειται για επίδειξη ηγετικής ικανότητας», δήλωσε η νεοζηλανδή πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, η οποία επαινείται για τον αποτελεσματικό χειρισμό της υγειονομικής κρίσης στη χώρα της.

Η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε την Τετάρτη 20 νέα κρούσματα του κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 1.386. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί εννέα θάνατοι.

Σχολεία, επιχειρήσεις και μη απαραίτητα καταστήματα και υπηρεσίες έχουν κλείσει εδώ και τρεις εβδομάδες στη Νέα Ζηλανδία στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας covid-19, με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να έχει περιέλθει σε τέλμα.

Η κυβέρνηση προβλέπει μεγάλη αύξηση της ανεργίας λόγω του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

«Αναγνωρίζουμε τους Νεοζηλανδούς που βασίζονται σε επιδόματα, που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται και που χάνουν τις δουλειές τους εξαιτίας της πανδημίας», τόνισε η Αρντερν.

Η ίδια πρόσθεσε ότι και οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της χώρας θα δουν μειώσεις στους μισθούς τους, όμως αυτό δεν θα αφορά την πλειονότητα των δημόσιων υπαλλήλων.

«Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, όπως νοσηλευτές, αστυνομικοί, επαγγελματίες υγείας», εξήγησε η Αρντερν.

Η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν θα χαλαρώσει κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που έχει υιοθετήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...