857
O Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη | ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Νέα Υόρκη: Τι είπαν Μητσοτάκης και Γκουτέρες – Αποκλιμάκωση με Ελπιδοφόρο

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 07:32
O Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη
|ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Νέα Υόρκη: Τι είπαν Μητσοτάκης και Γκουτέρες – Αποκλιμάκωση με Ελπιδοφόρο

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 07:32

Το Κυπριακό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την στροφή προς μία πράσινη οικονομία, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τους στόχους του ΟΗΕ για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, συζητήθηκαν στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και των αρχών καλής γειτονίας.

Μάλιστα, παρουσίασε την τουρκική παραβατικότητα εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, κατά παράβαση του Χάρτη των ΗΕ και της UNCLOS.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού ορίζεται ξεκάθαρα από τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Τόνισε ότι προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως βάση συζήτησης και ως εκ τούτου απορρίπτονται.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Λιβύη. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στον καθορισμένο χρόνο, καθώς και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φιλοξενία που παρέχει η χώρα μας σε όσους δικαιούνται διεθνή προστασία και ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σημειώνοντας πως η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στις 16:15 τοπική ώρα, κυριαρχεί στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού.

Αποκλιμάκωση με Ελπιδοφόρο

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η πρωθυπουργική δραστηριότητα ξεκινά με τη συνάντηση με το editorial board της εφημερίδας Wall Street Journal. Αυτή μάλιστα η συνάντησή του ήταν η επίσημη δικαιολογία για την ακύρωση της συνάντησης με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, σε μια εξέλιξη ασυνήθιστη στις σχέσεις Αθήνας και αρχιεπισκοπής της Αμερικής.

Ωστόσο στο παρασκήνιο γίνονταν προσπάθειες τελικά ο κ. Μητσοτάκης να δει τον κ. Ελπιδοφόρο, αφού υπήρξαν κινήσεις αποκλιμάκωσης.

Ως γνωστόν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής προκάλεσε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης εξαιτίας της παρουσίας του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, σε μια εκδήλωση όπου παρόντες ήταν επίσης ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Αργά τη νύχτα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) ο κ. Ελπιδοφόρος προέβη σε μια απολογητική δήλωση, αναγνωρίζοντας ότι η παρουσία του στην τουρκική φιέστα προκάλεσε οδύνη στους «Κύπριους και τους Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου».

«Ως Ελληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιας ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70», ανέφερε ο προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, για να συμπληρώσει:

«Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι’ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

»Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής.

»Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας.

»Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

»Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. 

»Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτόν τον σκοπό.

»Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

Η δήλωση του κ. Ελπιδοφόρου και η προθυμία του να μην παρευρεθεί τελικά σε δεξίωση που παρέθεσαν ομογενείς προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη, όπου αρχικά θα παρίστατο και είχε ζητήσει μάλιστα να προσφωνήσει τον Πρωθυπουργό, κρίθηκαν ως κινήσεις αποκλιμάκωσης από την πλευρά και ως αποτέλεσμα των πιέσεων της Αθήνας με την, εν είδει τελεσιγράφου, ακύρωση της ξενάγησης στο Ground Zero. Υπήρξαν έτσι πληροφορίες ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ελπιδοφόρος ίσως  συναντιόνταν τελικά, έστω ανεπίσημα.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει και πάλι μια σειρά από σημαντικές συναντήσεις: Στις 11:30 τοπική ώρα, ο κ. Μητσοτάκης συναντάται με τον οικονομολόγο Τζέφρι Σακς και στις 12 με τον επενδυτή Χένρι Κράβις. Στις 12:30 ώρα Νέας Υόρκης, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.

Στις 14:00 ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...