221
Ελεγχος επιβατών για κορονοϊό και ύποπτα συμπτώματα, από καράβι που κατέπλευσε στο λιμάνι της Πάτρας | Intime

Νέα μείωση στον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2020, 17:46
Ελεγχος επιβατών για κορονοϊό και ύποπτα συμπτώματα, από καράβι που κατέπλευσε στο λιμάνι της Πάτρας
|Intime

Νέα μείωση στον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2020, 17:46

Περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού μετάδοσης του κορονοϊού στην Ελλάδα καταγράφηκε το διάστημα μεταξύ 25 και 30 Ιουνίου, σύμφωνα με την 7η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19.

Κατά μέσο όρο διαγνώστηκαν 16 κρούσματα ανά ημέρα, έναντι 22 στην προηγούμενη έκθεση, ενώ ο δείκτης Rt περιορίστηκε στο 0,2 από 0,5, παρά τον εντοπισμό κάποιων εισαγόμενων κρουσμάτων.

Η ημερήσια διασπορά στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 1,51 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, επίδοση σαφώς καλύτερη σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα κι αν έχουν διαχειριστεί με επιτυχία την πανδημία (π.χ. στην Αυστρία τα κρούσματα ανέρχονται σε 5,39 ανά εκατομμύριο).

Αυτό αντανακλάται και στον μικρό αριθμό θετικών αποτελεσμάτων στα τεστ. Μόλις το 0,5% των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν εντόπισε τον κορονοϊό, ήτοι διαπιστώθηκε ένα κρούσμα ανά 203 τεστ.

Ο δείκτης Rt

Oταν εφαρμόζονται παρεμβάσεις για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου, όπως είναι για παράδειγμα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από το R0 στον ενεργό αριθμό αναπαραγωγής Rt.

Αυτός ο δείκτης εκφράζει τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα, παρουσία αυτών των παρεμβάσεων.

Η τιμή του μπορεί να μεταβάλλεται διαχρονικά μιας και η σταδιακή εισαγωγή μέτρων και η αλλαγή συμπεριφοράς του πληθυσμού (π.χ. υγιεινή χεριών, περιορισμός επαφών) καθιστούν τη μετάδοση ολοένα και πιο δύσκολη.

Στόχος, είναι να μειωθεί κάτω από 1, μιας και αυτό υποδηλώνει ότι επιτεύχθηκε ο έλεγχος της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι 0,2.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...