418
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία για την Ημέρα της Νίκης | Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Ναζί, Μητέρα Πατρίδα, Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος – Τα 11 λεπτά της ομιλίας Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2022, 11:27
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία για την Ημέρα της Νίκης
| Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Ναζί, Μητέρα Πατρίδα, Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος – Τα 11 λεπτά της ομιλίας Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2022, 11:27

Το σκηνικό ήταν γνώριμο: άψογοι στρατιωτικοί σχηματισμοί, παραγγέλματα και ιαχές στην Κόκκινη Πλατεία – μια μεγαλειώδης τιμή στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, στα εκατομμύρια των Σοβιετικών πολιτών που χάθηκαν στις μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην τελική συντριβή της χιτλερικής Γερμανίας τον Μάιο του 1945. Ομως εφέτος το μήνυμα ήταν αναπόφευκτα διαφορετικό. Και το έθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Ρωσίας, στην ομιλία του: επικαλέστηκε τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να παροτρύνει τον στρατό του να νικήσει τώρα στην Ουκρανία –μάλιστα, επιστρατεύοντας ξανά τα έωλα επιχειρήματά του, ισχυρίστηκε ότι και πάλι η χώρα του πολεμά τους ναζί!

Απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία για την 77η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Πούτιν καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε εξωτερικές απειλές για την αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας και επανέλαβε γνωστά επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία –ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές ακριβώς δίπλα στα σύνορα της χώρας.

Εξάλλου χρησιμοποίησε πολλές φορές τη λέξη Μητέρα Πατρίδα, για να παραλληλίσει την εισβολή που είχε δεχτεί η Σοβιετική Ενωση από τις στρατιές του Χίτλερ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πούτιν προχώρησε σε μια έμμεση αλλά σαφώς εφιαλτική προειδοποίηση: τόνισε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί «η επανάληψη της φρίκης ενός νέου παγκόσμιου πολέμου».

Απευθύνθηκε απευθείας στους στρατιώτες που πολεμούν στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, την οποία η Ρωσία έχει δεσμευθεί να «απελευθερώσει» από το Κίεβο.

«Η υπεράσπιση της Μητέρας Πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή», διατράνωσε και είπε:

«Σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, για την πατρίδα μας».

«Ο θάνατος του καθενός από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας είναι κοινός μας πόνος και ανεπανόρθωτη απώλεια για τους φίλους και τους συγγενείς τους», δήλωσε ο Πούτιν, δεσμευόμενος ότι το κράτος θα φροντίσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Ωστόσο, η 11λεπτη ομιλία του Πούτιν κατά την 75η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν αξιοσημείωτη κυρίως για τα όσα δεν είπε ο ρώσος πρόεδρος. Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ουκρανία, δεν έδωσε καμία αξιολόγηση για την πρόοδο του πολέμου ούτε κάποια ένδειξη για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί η σύγκρουση. Δεν υπήρξε καν αναφορά στην αιματηρή μάχη για τη Μαριούπολη, όπου οι ουκρανοί υπερασπιστές που έχουν οχυρωθεί στα ερείπια της χαλυβουργίας Azovstal συνεχίζουν να αψηφούν τις ρωσικές επιθέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...