644
Ο Ναφτάλι Μπένετ σε ένα χαρακτηριστικό στιγμότυπο | Yonatan Sindel/Pool via REUTERS

Μπένετ: Ο εκατομμυριούχος κομάντο που τελειώνει τον Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2021, 10:31
Ο Ναφτάλι Μπένετ σε ένα χαρακτηριστικό στιγμότυπο
|Yonatan Sindel/Pool via REUTERS

Μπένετ: Ο εκατομμυριούχος κομάντο που τελειώνει τον Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2021, 10:31

Εχει υπάρξει σύμβουλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπουργός του αλλά και πολιτικός του αντίπαλος: ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτης της ριζοσπαστικής Δεξιάς, αναμένεται να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο οποίος παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, δεν φαίνεται να κατάφερε να αποτρέψει την απώλεια της εξουσίας.

Ο 49χρονος Μπένετ ηγείται της παράταξης Γιάμινα, που υιοθετεί έναν ακραίο οικονομικό φιλελευθερισμό, σκληρή γραμμή απέναντι στο Ιράν και στηρίζει την προσάρτηση των δύο τρίτων περίπου της Δυτικής Οχθης, παλαιστινιακού εδάφους που έχει καταλάβει ο ισραηλινός στρατός από το 1967 και τον Πόλεμο των Εξι Ημερών.

Ο Μπένετ είπε ότι θα συμμαχήσει με την Αριστερά για να σώσει την χώρα από την πολιτική καταστροφή. Αν δεν σχηματιστεί αυτές τις ημέρες κυβέρνηση, οι Ισραηλινοί θα κληθούν στις κάλπες για πέμπτη φορά σε δύο χρόνια.

Εχοντας κάνει την περιουσία στον τομέα της τεχνολογίας, μπήκε αργά στην πολιτική. Αλλά, από το 2013, ο πολιτικός που χαρακτηρίζεται «θρησκευτικός εθνικιστής» έχει αναλάβει πέντε υπουργικά χαρτοφυλάκια. Ως υπουργός Αμυνας το 2020, στην κορύφωση της πανδημίας στο Ισραήλ, ανέλαβε την θεαματική κινητοποίηση του στρατού για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ως υπουργός Αμυνας, με τον Νετανιάχου σε επίσκεψή τους σε στρατιωτική βάση στα Υψίπεδα του Γκολάν (Atef Safadi/Pool via REUTERS//File Photo)

Τον Μάρτιο, στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ, τα ποσοστά του ήταν πολύ χαμηλά, όμως, τις τελευταίες εβδομάδες ελίχθηκε με επιδεξιότητα για να επιβληθεί ως ρυθμιστής στις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Στο πρόσωπό του ποντάρει πλέον ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ για να εξασφαλίσει ικανή υποστήριξη στο σχέδιό του για τον σχηματισμό μίας «κυβέρνησης αλλαγής» –δηλαδή απομάκρυνσης του Νετανιάχου, που πήρε την εξουσία το 2009 και δεν την άφησε ποτέ.

Ο Μπένετ έδωσε την τελευταία στιγμή την υποστήριξή του στην ιδιότυπη αυτή συμμαχία, που ξεκινά από την Αριστερά για να φθάσει μέχρι την Ακροδεξιά και την στήριξη των αράβων βουλευτών. Την στήριξη αυτή την διαπραγματεύθηκε σκληρά ζητώντας το πόστο του πρωθυπουργού: πρώτος αυτός και στην συνέχεια ο Λαπίντ στην εναλλασσόμενη πρωθυπουργία.

Οσον αφορά τις τεράστιες ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν τα κόμματα της συμμαχίας, είπε ότι θα πρέπει όλοι να κάνουν συμβιβασμούς για το καλό της χώρας. Η θέση του πάντως για την προσάρτηση της Δυτικής Οχθης, είναι απίθανο να προχωρήσει μέσα από αυτόν τον σχηματισμό, ο οποίος βασίζεται στις ψήφους των αράβων βουλευτών.

Γιος αμερικανών μεταναστών από το Σαν Φρανσίσκο, γεννήθηκε το 1972 στην Χάιφα, αλλά μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Υπηρέτησε στην επίλεκτη μονάδα Sayeret Matkal των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού, όπως και ο Νετανιάχου. Στην δεκαετία του 2000 επιβλήθηκε ως πρωτοπόρος στην «χώρα των start-up» με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Cyotta, που πουλήθηκε έναντι 145 εκατομμυρίων δολαρίων το 2005.

Πατέρας τεσσάρων παιδιών ζει στο πλούσιο προάστιο του Τελ Αβίβ, Ραανάνα, έδρα των ισραηλινών start-up.

Το 2006, έκανε το άλμα στην πολιτική με το κόμμα Λικούντ, όπου έγινε το δεξί χέρι του Νετανιάχου.

Δύο χρόνια μετά, ο Μπένετ αποχώρησε από το Λικούντ για να ηγηθεί του Συμβουλίου Γιέσα, της οργάνωσης που εκπροσωπεί τους εβραίους εποίκους της Δυτική Οχθης.

Το 2012 αναλαμβάνει τα ηνία της δεξιάς παράταξης Εβραϊκή Εστία, στην οποία αργότερα προσχώρησαν άλλα μικρά κόμματα για να σχηματισθεί το κόμμα Γιάμινα.

Ο Μπένετ υποστηρίζει ακραίες θέσεις για την διένεξη Ισραηλινών-Παλαιστινίων, λέγοντας ότι, «δεν υπάρχει ισραηλινή κατοχή στην Δυτική Οχθη διότι δεν έχει υπάρξει ποτέ παλαιστινιακό κράτος». Είναι αντίθετος στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτος γιατί θα σημάνει την «αυτοκτονία» του Ισραήλ, ενώ  μιλώντας για τους παλαιστίνιους φυλακισμένους, λέει ότι «οι τρομοκράτες πρέπει να σκοτώνονται, όχι να απελευθερώνονται». Εχει επίσης «υποσχεθεί» στο Ιράν ένα «Βιετνάμ», εάν συνεχίσει να αναπτύσσεται στρατιωτικά στην Συρία.

Οπως αναφέρει το Reuters, oι Παλαιστίνιοι αναμένεται να θεωρήσουν την άνοδό του στην πρωθυπουργία ως πλήγμα στις προσπάθειες για ειρήνη στην περιοχή και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, κάτι που επιθυμεί ο Τζο Μπάιντεν.

Αντίθετα με παλιούς του συμμάχους στην θρησκευτική Δεξιά, ο Μπένετ είναι πιο χαλαρός σε θέματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και της σχέσης θρησκείας-κράτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...