766
Η παλαιστινιακή ρουκέτα και ο τοίχος στο Ασκελον: οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενέπνευσαν τον Τόμας Φρίντμαν να επανακυκλοφορήσει την ιδέα των δύο κρατών | REUTERS/Amir Cohen

«Σχέδιο Φρίντμαν»: Δύο κράτη, για να σωθεί το Ισραήλ!

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2021, 20:45
Η παλαιστινιακή ρουκέτα και ο τοίχος στο Ασκελον: οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενέπνευσαν τον Τόμας Φρίντμαν να επανακυκλοφορήσει την ιδέα των δύο κρατών
|REUTERS/Amir Cohen

«Σχέδιο Φρίντμαν»: Δύο κράτη, για να σωθεί το Ισραήλ!

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2021, 20:45

«Και ο αντισημιτισμός θα ανθήσει με το πρόσχημα του αντισιωνισμού» – σε αυτή τη φράση της μιας αράδας συμπυκνώνεται το νόημα ενός μακροσκελέστατου κειμένου που υπογράφει ο Τόμας Φρίντμαν στους New York Times, αρθρογράφος που δεν κρύβει την έγνοια του τόσο για το μέλλον του Ισραήλ και του παγκόσμιου εβραϊσμού όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ. Αυτός ο φοβερός αντισημιτισμός θα ανθήσει όμως, μόνο αν το Ισραήλ δεν λάβει εγκαίρως τα μέτρα του.

Ακριβώς επειδή το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει –υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ, βέβαια–, καλό θα ήταν το πολιτικό προσωπικό του να σκεφτεί ότι η μοναδική λύση που πραγματικά το συμφέρει, επειδή θα διαιωνίσει την επιβίωσή του στη Μέση Ανατολή, είναι η δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους – δίπλα του, εξυπακούεται, αφού δεν γίνεται αλλιώς.

Πρόκειται για ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι κατά το παρελθόν, αλλά σήμερα, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στα ηνία, δεν φαντάζει ρεαλιστική, λέει ο Φρίντμαν, όπως και κανένας άλλος συμβιβασμός άλλωστε. «Σχέδιο Φρίντμαν» λοιπόν, περί «δύο κρατών για δύο έθνη», βγαλμένο μέσα από τις τελευταίες συγκρούσεις, τον ρουκετοπόλεμο και τους βομβαρδισμούς.

Η υπάρχουσα κατάσταση, λέει ο Φρίντμαν, αν συνεχιστεί, θα τροφοδοτήσει τις καταγγελίες για ισραηλινή διακυβέρνηση τύπου απαρτχάιντ, θα απωθήσει τις ΗΠΑ –πιθανώς μέχρι και του σημείου της απαγόρευσης πώλησης όπλων στους Ισραηλινούς–, θα διαιρέσει τους εβραίους της Αμερικής, θα απομονώσει το Ισραήλ διεθνώς, και θα ξυπνήσει τον εφιάλτη: «Και ο αντισημιτισμός θα ανθήσει με το πρόσχημα του αντισιωνισμού»…

Παρά τη θεώρησή του, που εδράζεται στην ανάγκη ύπαρξης δύο ξεχωριστών κρατών, ο Φρίντμαν δεν εθελοτυφλεί όσον αφορά τη φύση της Χαμάς, έτσι στιγματίζει την «απίστευτη αφέλεια» των προοδευτικών Αμερικανών που, υπερασπιζόμενοι τους Παλαιστινίους, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι «οι γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙ, οι άλλες θρησκείες» δεν μπορούν να έχουν δικαιώματα σε ισλαμιστικό περιβάλλον. Κατ’ αυτήν την έννοια, η κρίση στην Παλαιστίνη επηρεάζει και το αμερικανικό πολιτικό σκηνικό, διαβρωτικά όσον αφορά το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα.

Παρασκευή, 28 Μαΐου, Ιεροσόλυμα: ένα κοριτσάκι διαβάζει το Κοράνι έξω από το τέμενος Αλ Ακσά (REUTERS/Ammar Awad)

Ισως έχοντας επίγνωση ότι το τελευταίο σχόλιό του, για τους Δημοκρατικούς, ακούγεται κάπως υπερβολικό, ιδίως εκτός ΗΠΑ, ο Φρίντμαν σπεύδει να εξηγηθεί καλύτερα: «Το Twitter και το Facebook θα γίνουν πεδία μάχης μεταξύ των επικριτών και των υπερασπιστών του Ισραήλ, και τότε ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί θα πουν στους εβραίους της Αμερικής ότι δεν έχουν μέλλον στο Δημοκρατικό Κόμμα, θα τους καλέσουν στο Ρεπουμπλικανικό, το οποίο υποστηρίζει το εβραϊκό κράτος». Ετσι ο Φρίντμαν δένει τα πάντα στο κουβάρι. Και περνάει στις προτάσεις.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Τόνι Μπλίκεν, να μεταφέρει το εξής μήνυμα στους ισραηλινούς και παλαιστινίους ηγέτες: «Από τούδε και στο εξής οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίζουν την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Οχθη ως εν δυνάμει Παλαιστίνη [σ.σ.: κράτος] και θα κάνουν τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες προς τη λύση των δύο κρατών». Και ειδικά για την ισραηλινή ηγεσία το παραπάνω μήνυμα πρέπει να γίνει «λιανά», σημειώνει ο Φρίντμαν, ότι η λύση των δύο κρατών δεν αφορά μόνο την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ακόμη και το ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, που παίζει το μέλλον του.

Ακου με, πρόεδρε!

1) Διορθώνοντας τα μεγάλα λάθη της διοίκησης Τραμπ (μεταφορά πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, κλείσιμο προξενείου στην Ιερουσαλήμ, κ.ά.), ο Μπάιντεν πρέπει να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ και με την Παλαιστίνη ανοίγοντας διπλωματική αποστολή στη Ραμάλα, συγχρόνως καλώντας τους Παλαιστινίους να στείλουν διπλωματικό εκπρόσωπό τους στην Ουάσινγκτον, έναν «εν δυνάμει πρεσβευτή του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους».

2) Ο Μπάιντεν πρέπει να προτείνει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, έχοντας σαν αφετηρία το σχετικό σχέδιο του Τραμπ. Το απέρριψαν μεν οι Παλαιστίνιοι, το αποδέχθηκε όμως ο Νετανιάχου. Είναι ένα κάποιο σημείο εκκίνησης για τις συζητήσεις, όχι πάντως ο στόχος.

3)  Ο Μπάιντεν πρέπει να ενθαρρύνει τα έξι αραβικά κράτη που έχουν ομαλοποιήσει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ (το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μαρόκο, το Σουδάν και τα Εμιράτα) να μεταφέρουν ταυτόχρονα τις πρεσβείες τους από το Τελ Αβίβ στη Δυτική Ιερουσαλήμ και να ανοίξουν πρεσβείες και στη Ραμάλα, κατά το παράδειγμα των ΗΠΑ.

4) Ο Μπάιντεν πρέπει να ενθαρρύνει τα παραπάνω αραβικά κράτη να ενισχύσουν οικονομικά την Παλαιστινιακή Αρχή και να εξαρτήσουν από αυτήν τη βοήθειά τους προς τη Γάζα ώστε να απομονωθεί η Χαμάς.

Ο Φρίντμαν κλείνει το κείμενό του παραδεχόμενος ότι οι προτάσεις του έχουν σκοπό να διατηρήσουν την ελπίδα ζωντανή, ωστόσο η παρουσία στο παιχνίδι των Νετανιάχου και Αμπάς τις αποδυναμώνει. Επιμένει πάντως ότι θα ωφελήσουν το Ισραήλ και τους εβραίους όλου του κόσμου πρωτίστως, όμως και τους Δημοκρατικούς, με πρώτον τον Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...