270
Οι ουρανοξύστες που θυμίζουν δυτική πόλη - αλλά πρόκειται για την Ντόχα | REUTERS/Naseem Zeitoon

Να χαλαρώσουν την πίεση στο Κατάρ καλούν οι ΗΠΑ τα αραβικά κράτη

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2017, 21:49
Οι ουρανοξύστες που θυμίζουν δυτική πόλη - αλλά πρόκειται για την Ντόχα
|REUTERS/Naseem Zeitoon

Να χαλαρώσουν την πίεση στο Κατάρ καλούν οι ΗΠΑ τα αραβικά κράτη

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2017, 21:49

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με καθαρά διπλωματικό τρόπο, ζητούν τη χαλάρωση των μέτρων και της πίεσης εναντίον του Κατάρ, μετά την κρίση που ξέσπασε στην αραβική χερσόνησο.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ φέρεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, να έχει ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν να επανεξετάσουν τη στάση τους και να συζητήσουν τη χαλάρωση της πίεσης εναντίον του αραβικού κρατιδίου. Αυτό, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να πέσουν οι τόνοι, σε μία περιοχή η οποία ήδη βρίσκεται στις φλόγες εξαιτίας των εξελίξεων στη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες της Ασίας.

Σύμφωνα με αναλυτές, η προτροπή των ΗΠΑ στα αραβικά κράτη για το Κατάρ ενδεχομένως να σχετίζεται και με την τηλεφωνική επαφή που είχε ο αμερικανός πρόεδρος με τον εμίρη του αραβικού κρατιδίου την Τετάρτη, ενώ ο ίδιος είχε δηλώσει πως θα κάνει προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα και να λύσει διπλωματικά το πρόβλημα που προέκυψε στην αραβική χερσόνησο.

Τη γραμμή των ΗΠΑ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, επισημαίνοντας ότι προκαλεί απρόσμενες επιπτώσεις στον ανθρωπιστικό τομέα και επηρεάζει αρνητικά τον πόλεμο του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Προσμένουμε ότι αυτές οι χώρες θα λάβουν αμέσως μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και θα καταβάλουν προσπάθειες με καλή πίστη ώστε να επιλύσουν τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε μια σύντομη δήλωσή του σε δημοσιογράφους.

«Το Κατάρ κατέγραψε πρόοδο προκειμένου να περιορίσει την οικονομική στήριξη και να προχωρήσει στην απέλαση των τρομοκρατών από την χώρα, όμως πρέπει να κάνει περισσότερα και πρέπει να ενεργήσει ταχύτερα», σημείωσε επιπλέον ο Ρεξ Τίλερσον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...