515
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι για τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών ευθύνονται προβοκάτορες | REUTERS/Marko Djurica

Σερβία: Επιμένει στις διαδηλώσεις η αντιπολίτευση, «ναζιστικός στρατός» λέει ο Βούτσιτς

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 13:23
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι για τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών ευθύνονται προβοκάτορες
|REUTERS/Marko Djurica

Σερβία: Επιμένει στις διαδηλώσεις η αντιπολίτευση, «ναζιστικός στρατός» λέει ο Βούτσιτς

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 13:23

Με το ίδιο πνεύμα, αλλά σε ηπιότερους τόνους, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Σερβία, με αφορμή τα αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό, τα οποία τελικά αποσύρθηκαν, παρά το ότι η επιδημία επιμένει.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του σερβικού Κοινοβουλίου στο Βελιγράδι με σύνθημα «Αποστασιοποιήσου από τους προβοκάτορες».

Αργά το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται στο χώρο διαδηλωτές κυρίως νέοι άνθρωποι κρατώντας πλακάτ στα οποία αναγράφεται: «Συλλάβετε τον χούλιγκαν, μην χτυπάτε τον λαό» ή «Μην απαντάς στην προβοκάτσια, κάθισε κάτω».

Το κάλεσμα για την διαδήλωση έγινε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την επισήμανση ότι όσοι θα προσέλθουν να μην προκαλούν τις δυνάμεις ασφαλείας και να μην απαντούν στις προβοκάτσιες.

Καθιστικές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Σερβίας.

Τα κόμματα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για την Σερβία» που διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία κατηγόρησαν για τα επεισόδια οργανωμένες ομάδες εξτρεμιστών που ελέγχονται από τις Αρχές. Στη συνέντευξη Τύπου των ηγετών της αντιπολίτευσης ο αρχηγός του κόμματος Ελευθερίας και Δικαίου (SSP) Ντράγκαν Τζίλας κατήγγειλε ότι «τα άτομα που ξεκίνησαν την επίθεση κατά της αστυνομίας ήταν προβοκάτορες του καθεστώτος που προσήλθαν στην διαδήλωση με σκοπό να προκαλέσουν επεισόδια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιμένει σε σκληρές θέσεις. Σε βίντεο που ανάρτησε στο Διαδίκτυο από την πτήση προς τη Γαλλία, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, παρομοίασε τους διαδηλωτές με τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Οι διαδηλωτές αντιτίθενται στην πολιτική του προέδρου Βούτσιτς, την οποία θεωρούν όλο και πιο αυταρχική. Μόνο ένας ανεξάρτητος τηλεοπτικός σταθμός έχει απομείνει, γράφουν οι Times. Από αυτόν μεταδόθηκε πολλές φορές την Πέμπτη ένα βίντεο με αστυνομικούς να χτυπούν έναν άοπλο άνδρα που ήταν πεσμένος στον δρόμο – και δεν είναι το μόνο τέτοιο βίντεο.

Μέτρα για την αποφυγή lockdown

Η σερβική κυβέρνηση μετά την ανάκληση της απόφασης για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Βελιγράδι αυτό το Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε τρία μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν από σήμερα Παρασκευή αφού δημοσιευτούν στο σερβικό ΦΕΚ.

Αποφασίστηκε η απαγόρευση των οργανωμένων συγκεντρώσεων και συναθροίσεων πέραν των 10 ατόμων σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Επίσης, επιβάλλεται γενική απαγόρευση λειτουργίας όλων ανεξαιρέτως των καταστημάτων, των εμπορικών κέντρων και των υπαίθριων αγορών καθημερινά από τις 9:00 η ώρα το βράδυ έως τις 6:00 η ώρα το πρωί. Οι καφετερίες και τα εστιατόρια που διαθέτουν εξωτερικό χώρο θα επιτρέπεται να λειτουργούν μέχρι τις 11:00 η ώρα το βράδυ.

Το τρίτο μέτρο αφορά την αποφυγή συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους και στην ουσία αποτελεί επαναφορά του μέτρου που ίσχυε παλαιότερα και προέβλεπε ότι ο αριθμός των ατόμων εντός των καταστημάτων θα καθορίζεται από το εμβαδόν τους. Συγκεκριμένα, θα είναι ένα άτομο σε κάθε τέσσερα τετραγωνικά μέτρα.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς ανακοινώνοντας τα μέτρα προειδοποίησε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία του Βελιγραδίου είναι δραματική. «Δεν υπάρχουν ελεύθερες κλίνες, συμπληρώνονται συνεχώς κρεβάτια, όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ ασθενείς μεταφέροντα στα νοσοκομεία των γειτονικών πόλεων», είπε. Ακόμη, εξέφρασε την ανησυχία της για τον βαθμό που οι διαδηλώσεις των τελευταίων δύο ημερών θα επηρεάσουν την επιδημιολογική κατάσταση.

Στην Σερβία το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 266 νέα κρούσματα κορονοϊού και απεβίωσαν 11 ασθενείς. Συνολικά μέχρι σήμερα απεβίωσαν από το κορονοϊό 352 άτομα ενώ νόσησαν 17.342 άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...