590
|

Μόνιμη αστυνόμευση στο ΑΠΘ ζήτησε ο Μπουτάρης

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2018, 12:00

Μόνιμη αστυνόμευση στο ΑΠΘ ζήτησε ο Μπουτάρης

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2018, 12:00

Για λίγη ώρα οι παρατηρητές της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης κινδύνευσαν να παρακολουθήσουν το γνωστό θέατρο –τι κάνει η αστυνομία, τι κάνουν οι πρυτανικές αρχές– που παίζεται με αφορμή την ανομία στα πανεπιστήμια και εν προκειμένω για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο ΑΠΘ με τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών.

To θέατρο είναι το εξής: Ολοι συμφωνούν ότι γίνονται αίσχη στο Αριστοτέλειο με τα ναρκωτικά, όμως άλλοι ζητούν από την ΕΛ.ΑΣ. μεγαλύτερη δράση και άλλοι κρύβονται πίσω από το περίφημο άσυλο που επιτρέπει μεν στις πρυτανικές αρχές να καλούν την Αστυνομία, αλλά αυτό είναι μια τόσο αργή διαδικασία που κανείς δεν εμποδίζεται να εγκληματήσει και μετά να αποχωρήσει προτού έλθουν τα όργανα της τάξης. Αυτή τη φορά όμως ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε το θάρρος της γνώμης του και έστειλε το μήνυμα: περισσότερη και μόνιμη αστυνόμευση στο ΑΠΘ!

Παρών στη συνεδρίαση –που έγινε στη σκιά της επιστολής απόγνωσης των καθηγητών του ΑΠΘ– ήταν ο πρύτανης του Αριστοτέλειου, Περικλής Μήτκας, ύστερα από πρόσκληση που του απηύθυναν ο δήμαρχος και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, η οποία μάλιστα πρότεινε μία επόμενη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί για συμβολικούς λόγους εντός του πανεπιστημίου (κάτι αντίστοιχο είχε κάνει τον περασμένο Ιούλιο ο Γιώργος Καμίνης με το Πεδίον του Αρεως).

«Δεν θέλουμε το πανεπιστήμιο να είναι πιάτσα εμπορίου ναρκωτικών. Δεν μας τιμά, δεν αξίζει ούτε στην πόλη», είπε ο κ. Μήτκας, ενημερώνοντας τους δημοτικούς συμβούλους για το πρόβλημα της διακίνησης. «Ζητάω από τον δήμο Θεσσαλονίκης μια καταδίκη της διακίνησης των ναρκωτικών χωρίς προϋποθέσεις και μηδενική ανοχή», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι «το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια, αναδεικνύεται με τις φωνές των φοιτητών και δεν το κρύβουμε. Αλλά δεν μπορούμε μόνοι μας και ζητάμε βοήθεια». Σύμφωνα με τον πρύτανη, έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις με την αστυνομία και την εισαγγελέα, ωστόσο «η πίεση πρέπει να είναι συνεχής και συνεπής. Πρέπει να περάσει η άποψη ότι δεν επιτρέπεται η διακίνηση των ναρκωτικών. Πρέπει να καθαρίσει ο χώρος».

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μπουτάρης στάθηκε στην «κραυγή απελπισίας από ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών που ζητά να βρεθεί λύση. Να πάψει το πανεπιστήμιο να είναι ξέφραγο αμπέλι». Πρότεινε μάλιστα ο κ. Μπουτάρης συστηματική αστυνομική παρουσία και βελτίωση του φωτισμού εντός του ΑΠΘ.

«Να ζητήσουμε από την αστυνομία να έχει μια συστηματική παρουσία, αν και ξέρουμε ότι είναι υποστελεχωμένη. Δεν είναι εύκολο να φύγουν οι έμποροι από το χώρο. Δεν φοβούνται. Ο μόνος τρόπος είναι η μόνιμη παρουσία των αστυνομικών», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Από την παράταξη των «Εντάξει», ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Ζεϊμπέκης, υπογράμμισε πως το πρόβλημα θα λυθεί με μεγαλύτερη αστυνόμευση και πως για την επίλυση του χρειάζεται πολιτική βούληση. Παράλληλα αναφέρθηκε στη διακίνηση των ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή και στην πλατεία της Ροτόντα.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου, τόνισε πως το «άσυλο του πανεπιστημίου είναι άσυλο ιδεών και όχι άσυλο των ναρκωτικών, των εμπόρων και των ληστών».

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο Γιάννης Δελής πρόσθεσε πως «το φαινόμενο δυναμώνει» και πως πρέπει να ληφθούν μέτρα φύλαξης. «Κανένα πανεπιστημιακό άσυλο δεν εμποδίζει την αστυνομία να πάει να συλλάβει τους ναρκέμπορους», είπε.

Η επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση», Μόνικα Αϊβάζογλου χαρακτήρισε το ζήτημα «σοβαρό», ενώ ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» υπογράμμισε πως «στο καρτέλ των ναρκωτικών δεν απαντά η κοινωνία των πολιτών ή η φοιτητική κοινότητα – απαντά η Πολιτεία με τους θεσμούς της».

Το θέμα της παραβατικότητας και της ανομίας στο ΑΠΘ, έθιξε με αίτημά του προς το δημοτικό συμβούλιο και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Μέσω επιστολής, τόνισε πως «οι συνθήκες έχουν πλέον επιδεινωθεί και απαιτούνται αποφασιστικές και αποτελεσματικές ενέργειες ώστε να εκριζωθεί το φαινόμενο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News