358
Δημοσιογράφοι και κάμερες περιμένουν τον Ματέο Σαλβίνι να κάνει δηλώσεις τη Δευτέρα 12 Αυγούστου | REUTERS/Remo Casilli

Monde: Σαλβίνι, ένας κίνδυνος για την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2019, 07:30
Δημοσιογράφοι και κάμερες περιμένουν τον Ματέο Σαλβίνι να κάνει δηλώσεις τη Δευτέρα 12 Αυγούστου
|REUTERS/Remo Casilli

Monde: Σαλβίνι, ένας κίνδυνος για την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2019, 07:30

Σαν να μην είχε πλέον κάποια χρησιμότητα, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη συμμαχία με το Κίνημα 5 Αστέρια, αφού μεθόδευσε μία πολιτική κρίση για να ρίξει από τα μέσα την κυβέρνηση. Αν μάλιστα τα σχέδια ευοδωθούν και οι δημοσκοπήσεις επαληθευθούν, ο Σαλβίνι και το κόμμα του, η Λέγκα, θα κερδίσουν ακόμη και αυτοδύναμα τις προσεχείς εκλογές.

Τις επόμενες ημέρες ο Σαλβίνι θα συναντηθεί με το μεταφασιστικό κόμμα (έτσι το αποκαλεί η γαλλική εφημερίδα) των Αδελφών της Ιταλίας (Fratelli d’Italia) και το κόμμα του Μπερλουσκόνι, το Forza Italia. Φυσικά η όποια συμμαχία θα γίνει με τους όρους του Σαλβίνι.

Αυτή είναι η εικόνα στην ιταλική πολιτική με ένα Σαλβίνι να προχωρά «πάση δυνάμει» προς την πρωθυπουργία, γράφει ο Monde, μια εικόνα που στην πραγματικότητα συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη.

Η πιθανότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης υπό τον ακροδεξιό Σαλβίνι, γράφει η γαλλική εφημερίδα, όχι μόνο είναι αδιανόητη στην μεταπολεμική Ευρώπη, αλλά και βάζει σε κίνδυνο την ίδια την ουσία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Οι εκλογές, που για την ώρα δεν είναι βέβαιο πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθούν, θα είναι από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της χώρας, συνεχίζει το editorial της γαλλικής εφημερίδας, γιατί ο «εχθρός» του Σαλβίνι είναι ένας και ήδη δεδομένος: η ΕΕ και το ευρώ ως αιτίες του οικονομικού μαρασμού της Ιταλίας.

Με την μάχη με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2020 επιμένει, με τον Σαλβίνι να υπόσχεται σαρωτικά μέτρα. Η λύση του flat tax που προτείνει, μεταξύ άλλων, ακούγεται ευχάριστα στα αφτιά των Ιταλών που μάλλον κουράστηκαν από δεκαετίες μέτρων που τελικά δεν απέδωσαν τίποτα. Ωστόσο, οι υποσχέσεις Σαλβίνι κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν το έλλειμμα, που είναι κοντά στην επικίνδυνη ζώνη, και το χρέος που βρίσκεται πάνω από το 130% και είναι πλέον στα όρια του μη βιώσιμου.

Ο Monde αμφισβητεί -έστω και πλαγίως- το πόσο πιστός είναι ο Σαλβίνι στο ευρώ, ενώ μάλιστα υπάρχει και σειρά άλλων ζητημάτων για τα οποία τηρεί σκληρή γραμμή, από την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά των μεταναστών και την αμφισβήτηση των παραδοσιακών συμμαχιών της Ιταλίας. Ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης είναι «υπαρξιακή πρόκληση» για την Ευρώπη καταλήγει ο Monde, και η επιλογή των ψηφοφόρων θα έχει επιπτώσεις σε όλη την ήπειρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...