434
Ο Αντόνιο Μπαντέρας ως Ζορό στην ταινία «Ο Θρύλος του Ζορό» (2005) | ΙΜDB

Ο Ζορό γίνεται αιωνόβιος και επιστρέφει

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2019, 08:10
Ο Αντόνιο Μπαντέρας ως Ζορό στην ταινία «Ο Θρύλος του Ζορό» (2005)
|ΙΜDB

Ο Ζορό γίνεται αιωνόβιος και επιστρέφει

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2019, 08:10

Είναι πάντα ντυμένος στα μαύρα, με σομπρέρο και κατάμαυρη κάπα, ενώ στα μάτια του φοράει πάντα μια μαύρη μάσκα.

Κραδαίνει ένα μακρύ ξίφος που συχνά χρησιμοποιεί για να αφήσει το χαρακτηριστικό του σημάδι, ένα «Ζ» που αφήνει με την κοφτερή του λεπίδα στα πρόσωπα και τα ρούχα των θυμάτων του..

Είναι ένας μασκοφόρος εκδικητής που προσπαθεί να αποδώσει δικαιοσύνη στην ταραγμένη αποικιοκρατική Καλιφόρνια, προστάτης των φτωχών και των καταπιεσμένων και απηνής διώκτης των πάσης φύσεως διεφθαρμένων.

«Σαν αλεπού καταφτάνει και σαν αετός μάχεται, είναι ο Ζορό», όπως λέει και ένα από τα χαρακτηριστικά τραγούδια που συνοδεύουν την εμφάνισή του, από την παρθενική του παρουσία στη λογοτεχνία, το 1919, μέχρι σήμερα.

Εκατό ετών λοιπόν έγινε η «Αλεπού» (αυτό σημαίνει Ζορό στα ισπανικά) και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί το 110 ετών αλεπουδάκι που θα τον βάλει στη θέση του.

Ο Ζορό έκανε το ντεμπούτο του στις 19 Αυγούστου του 1919 στο παλπ περιοδικό All-Story Weekly ως μια εικονογραφημένη ιστορία με τίτλο «The Curse of Capistrano» [Η Κατάρα του Καπιστράνο] από τον αμερικανό Τζόνστον Μακάλεϊ.

Το πραγματικό όνομα του Ζορό είναι δον Ντιέγκο ντε λα Βέγκα και ο χαρακτήρας του στηρίζεται εν πολλοίς πάνω σε ένα πραγματικό πρόσωπο: έναν λαϊκό θρύλο στην ιστορία της Καλιφόρνιας, τον Χοακίν Μουριέτα που εν μία νυκτί μετατράπηκε από τίμιος ανθρακωρύχος σε παράνομο ληστή και εκδικητή.

Ο Μουριέτα, του οποίου η ζωή έγινε το 1854 μυθιστόρημα με τίτλο «Η ζωή και οι περιπέτειες του Χοακίν Μουριέτα» από τον Τζον Ρόλιν Ριτζ, υπήρξε αμφιλεγόμενο πρόσωπο καθώς άλλοι τον θεωρούν τοπικό ήρωα και επαναστάτη και άλλοι έναν άκρως επικίνδυνο και μοχθηρό κακοποιό.

Η παρθενική εμφάνιση του Ζορό στη λογοτεχνία, στις 19 Αυγούστου του 1919

Ο,τι και αν ισχύει, το Χόλιγουντ εκμεταλλεύτηκε άψογα τον χαρακτήρα του Ζορό: ο Ντάγκλας Φέρμπανκς και η Μαίρη Πίκφορντ, στον μήνα του μέλιτός τους, επέλεξαν την ιστορία ως την εναρκτήρια ταινία για το νέο τους στούντιο, United Artists και το «The Mark of Zorro» (Το σημάδι του Ζορό, 1920) αποτέλεσε τεράστια εμπορική επιτυχία.

Περίπου 60 ταινίες με τίτλο το όνομα του Ζορό έγιναν μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του κλασικού «The Mark of Zorro» το 1940 με τον Τάιρον Πάουερ.

Και με τον μασκοφόρο εκδικητή να κλείνει έναν αιώνα ζωής, δεν θα μπορούσε να υπαρξει καλύτερη περίσταση από το Χόλιγουντ για να το γιορτάσει δεόντως: ήδη είναι στα σκαριά και γυρίζεται αυτόν τον καιρό η ταινία «Ζ» που σκηνοθετεί ο Γιόνας Κουαρόν (γιος του Αλφόνσο Κουαρόν) με τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ να φοράει την κάπα του Ζορό.

Μάλιστα, η υπόθεση της ταινιας θα έχει και μια μικρή ανατροπή, καθώς το φιλμ θα διαδραματίζεται όχι στο παρελθόν, αλλά σε ένα κοντινό μέλλον.