339
Κοντά στους ψηφοφόρους ο Ματέο Σαλβίνι που συνεχίζει την περιοδεία στις παραλίες - εδώ στην Ταορμίνα της Σικελίας | REUTERS/Antonio Parrinello

Ιταλία: Συμμαχία Ρέντσι με Ντι Μάιο για να μην κάνει εκλογές ο Σαλβίνι

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2019, 12:54
Κοντά στους ψηφοφόρους ο Ματέο Σαλβίνι που συνεχίζει την περιοδεία στις παραλίες - εδώ στην Ταορμίνα της Σικελίας
| REUTERS/Antonio Parrinello

Ιταλία: Συμμαχία Ρέντσι με Ντι Μάιο για να μην κάνει εκλογές ο Σαλβίνι

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2019, 12:54

Ενα πολιτικό παράδοξο βιώνει η Ιταλία, όπου πολιτικοί αντίπαλοι του ισχυρού άνδρα της ιταλικής κυβέρνησης, του Ματέο Σαλβίνι, συνασπίζονται για να τον εμποδίσουν να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρια και οι Δημοκρατικοί βάζουν στην άκρη τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος για να αποτρέψουν μια αναμέτρηση που ίσως τους βυθίσει στην πολιτική ανυποληψία. Αυτό ενώ ο ηγέτης της Λέγκας, με τον «αέρα» των δημοσκοπήσεων που του δίνουν ακόμη και την αυτοδυναμία, επιμένει να κάνει τα βήματα ως τις εκλογές τον Οκτώβριο.

Η κρίση που σοβούσε εδώ και μήνες ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, τη Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρια, ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα με τον Σαλβίνι να δίνει ουσιαστικά τέλος στην 14μηνη συμμαχία του με το Κίνημα.

Εν τω μεταξύ, γράφουν οι Times, βρέθηκε σε άτυπη προεκλογική εκστρατεία στις παραλίες, συνδυάζοντας το τερπνό (έκανε ημίγυμνος τον DJ!) και το πολιτικά ωφέλιμο (άγρα ψήφων ακόμη και μέσα στα μπάνια του λαού).

Ο εταίρος του, ο Λουίτζι Ντι Μάιο του Κινήματος, δεν άφησε τις κινήσεις του Σαλβίνι αναπάντητες. Τον αποκάλεσε «γελωτοποιό», λόγω των εμφανίσεων στις παραλίες, ενώ ζήτησε «να σωθεί η χώρα από τους βαρβάρους», δηλαδή τη Λέγκα, μιλώντας όμως κατά των εκλογών.

Στέλεχος του κόμματος, η Ρομπέρτα Λομπάρντι, δήλωσε μάλιστα ότι το Κίνημα θα συνασπιστεί άτυπα με το Δημοκρατικό Κόμμα για να αποτρέψουν τις εκλογές, παραμερίζοντας για λίγο τα οργισμένα σχόλια του παρελθόντος κατά των «διεφθαρμένων» Δημοκρατικών. Η Λομπάρντι ήταν μάλιστα αρκετά παραστατική: «Αφότου κυβερνήσαμε με τη Λέγκα, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε συμφωνία ακόμη και με τον Βελζεβούλη».

Δηλώσεις προς την ίδια κατεύθυνση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης των Δημοκρατικών Ματέο Ρέντσι: «Δεν θα έτρωγα πίτσα με τον Μπέπε Γκρίλο [τον ιδρυτή του Κινήματος] ούτε αν με πλήρωνες», είπε και συμπλήρωσε ότι με μια προσωρινή συμμαχία «δεν θα παραδώσουμε το μέλλον των παιδιών μας στην Ακροδεξιά». Οσο για τον Σαλβίνι, ο Ρέντσι δεν μασά τα λόγια του: «Δεν είναι καλά».

Ο Ρέντσι τάσσεται υπέρ μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα περάσει το φθινόπωρο τον προϋπολογισμό. Αντιθέτως ο πρόεδρος του κόμματος Νικολά Τσινγκαρέτι τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...