496
Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από τη συμπεριφορά του κόσμου έναντι του πρωτόγνωρου μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας - Νέο μήνυμα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης: Κάθε σπίτι, οχυρό ζωής – Συνεδριάζει την Τρίτη το Υπουργικό

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2020, 15:10
Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από τη συμπεριφορά του κόσμου έναντι του πρωτόγνωρου μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας - Νέο μήνυμα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης: Κάθε σπίτι, οχυρό ζωής – Συνεδριάζει την Τρίτη το Υπουργικό

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2020, 15:10

«Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι δυναμικό. Ελπίζουμε πως δεν θα φτάσουμε σε κορύφωση, αλλά εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ερωτηθείσα κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα, αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών.

Οπως μετέδωσε το Μega, τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί το τελευταίο 24ωρο κατά 17,7%, την ώρα που ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εκτινάχθηκε κατά περίπου 89%.

Κοινή είναι η εκτίμηση των επιστημόνων ότι το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει αύξηση ο αριθμός των διασωληνωμένων, όπως και γενικότερα εκείνος των ασθενών που νοσούν βαρύτερα και χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Την Τρίτη, στις 11 το πρωί, με μοναδικό θέμα την εξέλιξη της κρίσης του κορονοϊού, συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης, το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με νέα του ανάρτηση στο Twitter έστειλε και νέο μήνυμα για το μέτρο της απαγόρευσης της (άσκοπης) κυκλοφορίας (δείτε το κάτω).

Η  αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, εξέφρασε πάντως την ικανοποίηση της κυβέρνησης αναφορικά με τον βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών με τους νέους κανόνες κυκλοφορίας και τους ευχαρίστησε για την ικανοποιητική, όπως είπε, συμπεριφορά τους από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της απαγόρευσης.

Το μέτρο, τόνισε, ελήφθη για να «κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό», επαναλαμβάνοντας έτσι τη σχετική διατύπωση του Πρωθυπουργού στο διάγγελμά του την Κυριακή.

Την επιτήρηση της απαγόρευσης έχουν αναλαβει η Ελληνική Αστυνομία, η δημοτική αστυνομία και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Αν και την πρώτη ημέρα εφαρμογής της απαγόρευσης κυκλοφορίας υπήρξε ελαστικότητα ως προς την επιβολή των προστίμων, η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι για κάθε παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι τα έσοδα από τη βεβαίωση των προστίμων θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και των δομών Υγείας.

Σε ερώτηση για το πόσες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες, αρκέστηκε να πει ότι «ενισχύονται με όλους τους τρόπους οι υποδομές, οι ειδικές κλίνες και οι ΜΕΘ».

«Η κρίση είναι μια ευκαιρία να γίνουν σε λίγες ημέρες όσα δεν έγιναν χρόνια. Θωρακίζουμε το σύστημα και σε προσωπικό και εξοπλισμό», υπογράμμισε για να συμπληρώσει:

«Κρίθηκε αναγκαία και η απασχόληση εθελοντών. Καλούνται όσοι θέλουν από τις σχετικές ειδικότητες αλλά και άλλοι σε διοικητικές θέσεις».

Ομοίως, διαβεβαίωσε για τον εφοδιασμό των σούπερ μάρκετ, «η αγορά θα εφοδιαστεί τις επόμενες μέρες με αντισηπτικά και είδη ατομικής υγιεινής. Ας μην προτρέχουμε για τα επόμενα στάδια».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο παράτασης της απαγόρευσης (πέρα από την 6η Απριλίου), η κυρία Πελώνη απάντησε λέγοντας ότι «όλα κρίνονται και από την συμπεριφορά των πολιτών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν δείξει υπεύθυνη στάση. Το σχέδιο είναι δυναμικό και εξελίσσεται ανάλογα με τις συστάσεις των ειδικών».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, εξάλλου, η κυρία Πελώνη ανακοίνωσε ότι μετά τις πτήσεις από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, δεν θα επιτρέπεται πλέον η προσγείωση αεροσκαφών με αφετηρία τη Βρετανία και την Τουρκία.

Ειδικότερα, όπως είπε, μέχρι τις 15 Απριλίου απαγορεύεται η άφιξη αεροσκαφών ή/και θαλάσσιων μέσων από την Τουρκία – απαγόρευση που  ισχύει και για τα αεροσκάφη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η απαγόρευση δεν ισχύει για έλληνες πολίτες και μόνιμους κατοίκους Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...