428
| Menelaos Myrillas / SOOC

Μητσοτάκης: Αλλο να λέμε ότι το ΝΑΤΟ θέλει μεταρρύθμιση, και άλλο ότι είναι εγκεφαλικά νεκρό

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2019, 10:51
|Menelaos Myrillas / SOOC

Μητσοτάκης: Αλλο να λέμε ότι το ΝΑΤΟ θέλει μεταρρύθμιση, και άλλο ότι είναι εγκεφαλικά νεκρό

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2019, 10:51

Η ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να μείνει ενεργή, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω των Financial Times και ενόψει της επίσκεψής του στο Λονδίνο, για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο Πρωθυπουργός σχολίασε ακόμη τις αναφορές του γάλλου προέδρου για το ΝΑΤΟ, αλλά και το «όχι» του Παρισιού στην διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε ερώτημα της βρετανικής εφημερίδας για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου η οποία παρέπεμψε για το μέλλον την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «η ευρωπαϊκή οδός πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για όλα τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν τις προϋποθέσεις».

«Αν δούμε το μεγάλο γεωπολιτικό πλαίσιο, είναι πολύ σαφές ότι η ευρωπαϊκή πορεία πρέπει να μείνει ανοιχτή για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, με την προϋπόθεση ότι τηρούν τις προϋποθέσεις. Δεν είναι αυτόματη πορεία, αλλιώς το κενό θα καλυφθεί. Θα την παραλληλίσω με την ένταξη της Ελλάδας. Το 1979 η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΟΚ γιατί ο τότε γάλλος πρόεδρος πήρε μια τολμηρή απόφαση, κοιτώντας το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο ότι η Ελλάδα έπρεπε να ανήκει στην Ευρώπη για να ξεπεράσει το τραύμα της χούντας», εξηγεί.

Ηταν τότε έτοιμη να ενταχθεί η Ελλάδα; Ποιος ξέρει. Φυσικά και η διαδικασία ήταν τότε διαφορετική. Ηταν όμως γεωπολιτική απόφαση, εκ τω υστέρων η πιο σημαντική απόφαση για το μέλλον της χώρας».

Για τη ρωσική επιρροή στα Δυτικά  Βαλκάνια δηλώνει ανήσυχος: «Ημουν, είμαι και θα είμαι ανήσυχος και για αυτό νομίζω ότι το 2020 πρέπει να εξετάσουμε εκ νέου την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό», λέγοντας ότι «μερικές φορές η ίδια η γλώσσα [ενν. με την οποία λέγεται κάτι] είναι επίσης σημαντική, αλλά καταλήγει να φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Είναι ένα πράγμα να λέμε ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται μεταρρύθμιση και εντελώς άλλο να λέμε ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό».

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα «είχε θέματα με την Τουρκία», αλλά και ότι προτιμά να είναι σε θέσει να συζητά με την Αγκυρα στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «η Ευρώπη στο σύνολό της πρέπει να αναπτύξει μεγαλύτερες αμυντικές δυνατότητες» αλλά και τον ρόλο του ΝΑΤΟ ως πυλώνα σταθερότητας για τη διαφύλαξη της ειρήνης στο μεταπολεμικό κόσμο.

Σήμερα Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Λονδίνο για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα επισκεφθεί στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) τα κεντρικά γραφεία των Financial Times στο Λονδίνο όπου και θα έχει συνάντηση με τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας (editorial board meeting).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...