550
Στιγμιότυπο από την προηγούμενη σύντομη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο | Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC

Μητσοτάκης: Με τον Ερντογάν θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2019, 11:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/11/2019, 11:45
Στιγμιότυπο από την προηγούμενη σύντομη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο
|Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC

Μητσοτάκης: Με τον Ερντογάν θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2019, 11:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/11/2019, 11:45

Ενα ραντεβού στο Λονδίνο με θέμα την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρίσταται στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας, θα συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν. Το τετ α τετ των δύο ηγετών, εν μέσω αλλεπάλληλων επιθετικών ενεργειών της Αγκυρας, οριστικοποιήθηκε για το μεσημέρι της Τετάρτης. «Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης, γεγονός που μαρτυρά την πρόθεσή του να θέσει όλα τα ζητήματα των σχέσεων με την Τουρκία στον «Σουλτάνο».

Μιλώντας σε συνεργάτες του, εν όψει της αυριανής (04/12) συνάντησης με τον Ερντογάν στο Λονδίνο, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

«Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών –όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο– με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Με βάση τον προγραμματισμό την Τρίτη στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) έχει συνάντηση με διεθνείς επενδυτές, ενώ στις 19:15, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Στις 21:30, το ζεύγος Μητσοτάκη θα παρακαθίσουν σε δείπνο στην πρωθυπουργική κατοικία που παραθέτει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Ωστόσο το εθιμοτυπικό περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Σε δηλώσεις του νωρίς την Τρίτη, λίγο προτού αναχωρίσει για το Λονδίνο, ο Ερντογάν προανήγγειλε συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και θα του θέσει τα τρέχοντα ζητήματα.

Η συνάντηση θα γίνει στις 14:30 της Τετάρτης (ώρα Λονδίνου, 16:30 στην Ελλάδα) με παρόντες από την ελληνική πλευρά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Κατά την ελληνική πλευρά, το ραντεβού οριστικοποιήθηκε αργά τη Δευτέρα, όταν η Αθήνα έκανε δεκτό αίτημα της Αγκυρας για τη συνάντηση των δύο αντρών. Ωστόσο ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ήταν η Αθήνα που ζήτησε το ραντεβού.

Ο «Σουλτάνος» έκανε ακόμα αναφορές σε ζητήματα επικαιρότητας λέγοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να κάνει τα βήματά της, αλλά και εμείς κάνουμε τα δικά μας». Πρόσθεσε ότι η Λιβύη δεν χρειάζεται να περιμένει την Ελλάδα να εκδιώξει των πρεσβευτή της στην Αθήνα και ότι «μπορεί να τον απομακρύνει και η ίδια». Επισήμανε ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να θέσει το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, επισήμανε ότι «είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα» η συμφωνία με τη Λιβύη.

Για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο το γεύμα που θα παραθέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στους ηγέτες των κρατών του ΝΑΤΟ που τηρούν την υποχρέωση δαπάνης άνω του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Η Ελλάδα είναι ένα από τα λίγα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας  που πληρούν την προϋπόθεση γεγονός για το οποίο έχει εισπράξει τα εύσημα του προέδρου Τραμπ.

Σημειώνεται ακόμη ότι στις 7 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...