1233
O Βαγγέλης Βενιζέλος διακρίνεται στο πλατό του Action24 κατά τη διάρκεια της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξής του | Action24

Μήνυμα Βενιζέλου: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολιτικό πρόσωπο»

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 17:00
O Βαγγέλης Βενιζέλος διακρίνεται στο πλατό του Action24 κατά τη διάρκεια της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξής του
|Action24

Μήνυμα Βενιζέλου: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολιτικό πρόσωπο»

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 17:00

Ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Και πώς θα εκλεγεί τον ερχόμενο Μάρτιο, καθώς η Βουλή, ως αναθεωρητική, συζητά την αλλαγή του άρθρου 32 του Συντάγματος που καθορίζει τα της διαδικασίας εκλογής; Αυτά τα δύο ερωτήματα κυριάρχησαν στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Βαγγέλη Βενιζέλου στο Action 24. Τόσο επειδή ο κ. Βενιζέλος ως διακεκριμένος συνταγματολόγος και βασικός συντάκτης των μεγάλων αλλαγών στον καταστατικό χάρτη της χώρας το 2001, έχει πολλά να πει, όσο και επειδή το όνομά του συνεχώς επανέρχεται ως μια πιθανή υποψηφιότητα για τη θέση του ανώτατου πολιτικού άρχοντα.

Μιλώντας στο στούντιο του Action 24 το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το Σύνταγμά μας σε πολλά σημεία του είναι από τα καλύτερα ευρωπαϊκά Συντάγματα, ενώ επέκρινε την έλλειψη προσοχής στην όλη αναθεωρητική διαδικασία από τον ΣΥΡΙΖΑ, που την ξεκίνησε.

«Η διαδικασία ξεκίνησε στραβά από το 2018, ακόμη και από την πρώτη, αρχική, ανεπίσημη φάση της από το 2016, δεν υπήρχε πραγματική διάθεση συναίνεσης τότε. Υπήρχε η ψευδαίσθηση της τότε πλειοψηφίας ότι αυτή θα ελέγξει τη διαδικασία ό,τι και αν συμβεί και δεν επεδείχθη η προσοχή και η επιμονή στη συναίνεση, η οποία θα μπορούσε να έχει φέρει όλες τις διατάξεις στην παρούσα Βουλή με την ανάγκη να ψηφιστούν με 180 βουλευτές. Αυτό όμως το αφήνω τώρα. Το θετικό είναι ότι ο μεγάλος όγκος, ο μεγάλος αριθμός, ο κορμός της αναθεώρησης του 2001 δεν θίγεται, ευτυχώς δεν θίχθηκε ούτε το 2008 στην αναθεώρηση της Νέας Δημοκρατίας ούτε τώρα. Αυτό είναι καλό, γιατί το Σύνταγμά μας, ιδίως το κεφάλαιο των δικαιωμάτων, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και σε μία σειρά από άλλες διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία του πολιτεύματος, αλλά κυρίως στα θέματα που αφορούν τον πολίτη, είναι ένα από τα καλύτερα Ευρωπαϊκά Συντάγματα, πολύ επάνω από το δυτικό μέσο όρο. Άρα είναι πολύ λίγα τα μέτωπα της αναθεώρησης» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά ότι το θέμα τώρα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε την αρνητική –και καθοριστική τελικά– στάση της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή στην αναθεώρηση του 2001.

«Στην αναθεώρηση του 2001 εμείς τότε ως πλειοψηφία, του τότε ΠΑΣΟΚ, είχαμε βεβαίως προτείνει να αναθεωρηθεί η διάταξη αυτή που ήταν υπό αναθεώρηση, αλλά χρειάζονταν 180 ψήφοι στην αναθεωρητική Βουλή και η Νέα Δημοκρατία, τότε, δεν θέλησε να συμπράξει ώστε να αναθεωρήσουμε τη διάταξη αυτή με οποιονδήποτε τρόπο, έτσι ώστε να αποσυνδέεται η διαδικασία εκλογής από την απειλή διάλυσης της Βουλής. Αυτό το πλήρωσε η χώρα το 2015 με την πρόωρη αλλαγή πολιτικών συσχετισμών που έγινε και το πρώτο εξάμηνο…» είπε με νόημα ο κ. Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά (2012-14), αποδίδοντας στην εμπλοκή της προεδρικής εκλογής το ’14 την περιπέτεια του ’15 και το 3ο Μνημόνιο.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο στούντιο του Action24 με τους Γιώργο Κουβαρά, Χριστίνα Κοραή και Παναγιώτη Δουδωνή

«Μας έριξε η πρόβλεψη του Συντάγματος, επιταχύνθηκαν οι εξελίξεις. Δεν λέω ότι δεν θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές και μετά, αλλά θα είχαμε προλάβει να φέρουμε τα πράγματα έτσι στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, στην προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης, ώστε να μην περάσουμε από το ναρκοπέδιο του πρώτου εξαμήνου του 2015. Θα είχαμε, εμείς, λύσει τα θέματα του προγράμματος, θα είχε λήξει επισήμως το δεύτερο πρόγραμμα, θα είχαμε πάει στην προληπτική πιστωτική γραμμή και δεν θα είχαμε ζήσει την περιπέτεια Τσίπρα-Βαρουφάκη, με τεράστιο κόστος… Θα είχαμε προληπτική πιστωτική γραμμή, δεν θα είχαμε τρίτο μνημόνιο, θα είχαμε αποφύγει το τεράστιο κόστος».

Ο ίδιος απέρριψε τις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι με τα όσα προβλέπονται τώρα στις αλλαγές με εκλογή ακόμα και με σχετική πλειοψηφία της Βουλής, ο ΠτΔ θα είναι σαν πρόεδρος ΔΕΚΟ.

«Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, λέει ανιστόρητα πράγματα, γιατί δεν είναι γνώστης ή δεν θέλει να είναι γνώστης, δεν διαβάζει και δεν μαθαίνει και επιμένει σε αυτήν την αποσπασματική και πρόχειρη θεώρηση που έχει. Ο πιο σημαντικός Πρόεδρος την περίοδο της μεταπολίτευσης ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έτσι, φαντάζομαι ότι αυτό το αποδέχονται όλοι, ως προσωπικότητα, ως ιστορικό μέγεθος. Η δεύτερη εκλογή του έγινε με 152 ψήφους το 1990. Την πρώτη δε φορά, το 1980, συγκεντρώθηκαν με την ψυχή στο στόμα οι 180 ψήφοι με μεγάλη επιχείρηση διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να υπάρξει αυτή η πλειοψηφία, με διαδικασίες ταπεινωτικές, αναγκάστηκε να ψηφίσει και ο ίδιος τον εαυτό του και ούτω καθεξής», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.

Για να συνεχίσει: «Τώρα σκεφθείτε, εάν δεν αναθεωρηθεί το Σύνταγμα ποιο είναι το σενάριο. Δεν θα βγει Πρόεδρος Δημοκρατίας, γιατί δεν θα συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι αν επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αδιέξοδη πολιτική, μπορεί και να αλλάξει άποψη, αλλά είναι ένας κίνδυνος. Θα πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική, γιατί αυτό είναι το ισχύον σύστημα, δεν θα έχει κανένα κόμμα πλειοψηφία, και η Βουλή αυτή, της απλής αναλογικής, πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο και θα τον εκλέξει με βάση την ισχύουσα διάταξη, είτε με 151 είτε και με σχετική πλειοψηφία, διότι αλλιώς κινδυνεύει η χώρα να μην έχει ούτε Κυβέρνηση ούτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άρα αυτό που λέει τώρα η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για 151 προβλέπεται: μετά από τη διάλυση πας σε εκλογές, οι εκλογές δεν γίνονται για τον Πρόεδρο, γίνονται με αφορμή τον Πρόεδρο, ουδείς ασχολείται με τον Πρόεδρο στην προεκλογική αντιπαράθεση και μετά η νέα Βουλή εκλέγει με απλή πλειοψηφία».

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι είναι ώρα να αλλάξει η συγκεκριμένη διάταξη και να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.

«Αναθεωρείται η συγκεκριμένη διάταξη μετά από 45 χρόνια. Άρα πρέπει να δούμε μισό αιώνα. Ο μισός αιώνας έχει πολλές εκδοχές, έχει λοιπόν πολύ σκληρές συγκρούσεις γύρω από τον Πρόεδρο. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νομιμότητα της εκλογής του Χρήστου Σαρτζετάκη και μπήκαμε σε πολιτειακή κρίση, θεωρούσε ότι δεν έχει συγκεντρωθεί η πλειοψηφία… Και μετά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη για δεύτερη φορά με οριακή πλειοψηφία, διότι ούτως ή άλλως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε οριακή πλειοψηφία στη Βουλή του 1990. Άρα, λοιπόν, πρέπει το Σύνταγμα να πάει σε μία επιλογή που λέει “αποσυνδέουμε την εκλογή του Προέδρου από την απειλή διάλυσης”», είπε.

«Προφανώς είμαι παρών στην πολιτική»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και στην ερώτηση αν το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας –διότι ήταν κοινός τόπος στη συζήτηση ότι ο νυν ΠτΔ δεν θα συνεχίσει– ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι ο ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου πρέπει «οπωσδήποτε να είναι πολιτικό πρόσωπο».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να είναι οπωσδήποτε πολιτικό πρόσωπο», είπε, για να εξηγήσει: «Ενα πρόσωπο που καταλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, χωρίς πολιτική εμπειρία, χωρίς γνώση του πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα, το κοινοβουλευτικό σύστημα, πώς λειτουργεί η πολιτική πρακτική διεθνώς, ένα πρόσωπο που εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς, μετέχει στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, δεν τη χαράσσει, τη χαράσσει η κυβέρνηση, αλλά ο Πρόεδρος εν τοις πράγμασι ασκεί εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να είναι άμοιρος πολιτικής».

Και ο ίδιος; Πώς βλέπει τον εαυτό του στην πολιτική τώρα που είναι εκτός Βουλής και εκτός ΠΑΣΟΚ; «Στην πολιτική δεν είμαστε όλοι παρόντες; Προφανώς είμαι παρών στην πολιτική. Η πολιτική τι είναι; Η πολιτική είναι η δημοκρατία, είναι ο δημόσιος βίος, είναι το ενδιαφέρον μας για αυτό που συμβαίνει στον τόπο μας, είναι ο πατριωτισμός μας. Είναι δυνατόν να είσαι απών από την πολιτική;».

Οταν πάντως ρωτήθηκε πώς θα αντιδρούσε στο ενδεχόμενο ένα κόμμα να τον πρότεινε για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος απάντησε σιβυλλικά: «Ας αφήσουμε εκτός συζήτησης τουλάχιστον την Προεδρία της Δημοκρατίας, ας προστατεύσουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...