440
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 που μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου | ANT1/WebTV

Μήνυμα Ιερώνυμου για τις λειτουργίες το Πάσχα: «Κλεινόμαστε στο σπίτι γιατί αγαπάμε τον άνθρωπο»

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2020, 20:18
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 που μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου
|ANT1/WebTV

Μήνυμα Ιερώνυμου για τις λειτουργίες το Πάσχα: «Κλεινόμαστε στο σπίτι γιατί αγαπάμε τον άνθρωπο»

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2020, 20:18

Μια πολύ σημαντική συνέντευξη —η οποία μεταδόθηκε λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε η επέκταση των περιοριστικών μέτρων μετακινήσεων και συναθροίσεων ώστε να ανασχεθεί η διασπορά του κορονοϊού ως τις 27 Απριλίου, πέρα δηλαδή από το Πάσχα (εδώ)— έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, απευθύνοντας κάλεσμα στους πιστούς να τηρήσουν τους κανονισμούς που έχει θέσει η Πολιτεία, ώστε να «σωθεί ο άνθρωπος».

Μετά από εβδομάδες μιας ιδιότυπης διελκυστίνδας μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, με τους ιεράρχες να αρνούνται τα αυτονόητα, ότι η Θεία Κοινωνία μπορεί να μολύνει και να διστάζουν να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα στους ναούς και αφού τελικά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (εδώ), αποφάσισε λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο κ. Ιερώνυμος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το βράδυ του Σαββάτου, ανέφερε πως «δεν υπάρχει διάκριση στις προσπάθειες Εκκλησίας – Πολιτείας».

«Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία από κοινού για να σωθεί ο άνθρωπος, να ζήσει ο άνθρωπος. Ενωμένοι όλοι μαζί απέναντι στον κοινό εχθρό που λέγεται κορονοϊός. Κουράγιο. Θα ξεπεραστεί κι αυτό. Θα ξανάρθουν οι μέρες που θα ζήσουμε όμορφα», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Οσον αφορά στις συναθροίσεις, ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε: «Εκεί συνεννοούμαστε με την Πολιτεία. Εχει λόγο για τη συνάθροιση για την προστασία των ανθρώπων. Εχουμε υποχρέωση να ακούσουμε, να πειθαρχήσουμε, να συμπορευτούμε, να κρατήσουμε τον λόγο μη συναντήσεως, μη συναθροίσεως, αυτές τις δύσκολες μέρες».

Μιλώντας για τις λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας των Παθών, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε πως «είναι η ανάγκη. Η Εκκλησία έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται και να οικονομεί τα πράγματα».

«Κλεινόμαστε στο σπίτι μας όχι γιατί φοβόμαστε, αλλά γιατί αγαπάμε τον άνθρωπο», συμπλήρωσε.

Οσο για τη λειτουργία της Ανάστασης και την πιθανότητα να συγκεντρωθούν πιστοί έξω από τις Εκκλησίες, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε το μήνυμα:

«Η ουσία είναι η συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία. Όλα τα άλλα είναι πρόσθετα. Εδώ είναι που κάνουμε μια οικονομία. Προσπαθούμε με ό,τι μέτρο να μην εξαπλωθεί η επιδημία».

O κ. Ιερώνυμος εξήγησε ότι «η Θεία Ευχαριστία είναι θέμα εκκλησιαστικό, σε αυτό δεν γίνεται έκπτωση και η Πολιτεία δεν έχει λόγο. Εχει όμως λόγο η Πολιτεία στο θέμα της συνάθροισης».

Σε ό,τι αφορά στο Αγιο Φως, θύμισε ότι παλιότερα το φως προερχόταν από το καντήλι της Αγίας Τράπεζας και ως εκ τούτου δεν υπάρχει Άγιο Φως δεύτερης κατηγορίας, κι αυτό που προέχει είναι να μην εξαπλωθεί η πανδημία του κορονοϊού.

Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1, ο κ. Ιερώνυμος ρωτήθηκε και για τους ιερείς που επιλέγουν να μην τηρούν τους κανόνες που έχει επιβάλει η Πολιτεία και έχει συμφωνήσει η ΔΙΣ. «Κάποιοι ενδιαφέρονται περισσότερο για το πρόσωπό τους παρά για τη Θεία Λειτουργία», είπε με νόημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...