483
Ο Αρχιεπίσκοπος περιμένει από τον Πρωθυπουργό κάτι που θα απαντά στο ερώτημα «μα γιατί μόνο τα εμπορικά;» που απευθύνουν όλο και περισσότεροι αρχιερείς | SOOC / George Vitsaras

Μια σολωμόντειος λύση για τα Χριστούγεννα – και τον Ιερώνυμο

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2020, 07:00
Ο Αρχιεπίσκοπος περιμένει από τον Πρωθυπουργό κάτι που θα απαντά στο ερώτημα «μα γιατί μόνο τα εμπορικά;» που απευθύνουν όλο και περισσότεροι αρχιερείς
|SOOC / George Vitsaras

Μια σολωμόντειος λύση για τα Χριστούγεννα – και τον Ιερώνυμο

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2020, 07:00

Δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση πορεύεται με πολλούς αγνώστους παράγοντες προς την… άκρη του τούνελ που είναι το εμβόλιο. Επειδή, όμως, μέχρι τότε έχουμε δρόμο ακόμα, εκκρεμούν αυτές τις ημέρες ορισμένες αποφάσεις, μεταξύ των οποίων αυτή για το λιανεμπόριο, αλλά και αυτή για τις Εκκλησίες.

Ως προς τις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες, αυτό που αναζητείται είναι μια… σολομώντειος λύση από μέρους της κυβέρνησης, για μια σειρά από λόγους. Αυτή την προσέγγιση συζήτησαν, άλλωστε, χθες το απόγευμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Δεν υπήρξε καμία ένταση, τουναντίον το κλίμα λέγεται πως ήταν εξαιρετικό. Οπως το θέτει, άλλωστε, αρμόδια πηγή με γνώση των ισορροπιών με την Εκκλησία, η προσωπική σχέση Μητσοτάκη-Ιερωνύμου είναι θερμή και έχει σφυρηλατηθεί όλους τους προηγούμενους μήνες.

Στον Αρχιεπίσκοπο, άλλωστε, το κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζει ότι έχει βάλει πλάτη όσο λίγοι και έχει λειτουργήσει ως κυματοθραύστης ακραίων απόψεων εντός της Ιεραρχίας, τιθασεύοντας τις αντιδράσεις, ιδίως όταν έκλεισαν για δεύτερη φορά οι ναοί.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, αντιλαμβάνεται ότι και για τον Αρχιεπίσκοπο τα πράγματα δεν είναι… ρόδινα. Η κόπωση έχει μεταφερθεί και στα ανώτερα κλιμάκια της Ιεραρχίας, ενώ δεν είναι λίγοι και οι μητροπολίτες που φλερτάρουν με ακραίες απόψεις ή με τον πειρασμό της πρόσκλησης των πιστών στους ναούς. Αγνωστο, αν αυτό που περνάμε τους ξεπερνά, ή αν απλώς θέλουν να ανοίξουν εμπράκτως τον κύκλο αμφισβήτησης εναντίον των αποφάσεων του κ. Ιερωνύμου. Δεν είναι, πάντως, μυστικό και με δεδομένη την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του Αρχιεπισκόπου, ότι οι δελφίνοι έχουν ήδη λάβει τις θέσεις τους και δεν έχουν πρόβλημα να τηρήσουν στάση αναμονής.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Ιερώνυμος χρειάζεται και αυτός «κάτι», ενόψει και της Ιεράς Συνόδου που θα συνέλθει στις 15 του μήνα. Εως τότε, η κυβέρνηση θα έχει ανακοινώσει τις αποφάσεις της, μεταξύ άλλων, και για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Οπως το έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα πρέπει να ανοίξουν με κάποιον τρόπο και οι εκκλησίες. Ο τρόπος, βεβαίως, δεν είναι η κανονική λειτουργία της Κυριακής, ιδίως όσο η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει τόσο ευμετάβλητη και τα πρόσφατα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, έδειξαν πως το πράγμα μπορεί εύκολα να ξεφύγει χωρίς έλεγχο.

Το κλειδί της εξίσωσης

Με άλλα λόγια, «κλειδί» στην εξίσωση θα είναι το λιανεμπόριο. Αν επαναλειτουργήσει ως τα Χριστούγεννα και ανεξαρτήτως της χρονοσειράς ή της γεωγραφικής κατανομής του ανοίγματος, θα μπορούσε να γίνει μια συμβολική κίνηση και για τις εκκλησίες, πάντα με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και ελάχιστο κόσμο εντός των ναών. Δεν μιλάμε, βεβαίως, για αρκετές ημέρες, αλλά κάτι συγκεκριμένο και, θεωρητικά, ελέγξιμο. Από εκεί και μετά, βλέπουμε…

Εκτιμάται ότι μια συμβολική λύση θα απαντούσε στο ερώτημα «μα γιατί μόνο τα εμπορικά;», χωρίς παράλληλα να…ξεχειλώσει η προσέλευση στους ναούς, αλλά και να δοθεί μια κρίσιμη ανάσα στον κ. Ιερώνυμο, ο οποίος, κοντεύοντας να συμπληρώσει 13 χρόνια στον αρχιεπισκοπικό θώκο, εκτιμάται ότι χρήζει στήριξης. Quid pro quo, επί το λατινικότερον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...