451
Ενθουσιώδες το κλίμα στο συνέδριο μετά την ομιλία της Λεπέν | REUTERS/Robert Pratta

Μια Γαλλία εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης υποσχέθηκε η Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2017, 08:58
Ενθουσιώδες το κλίμα στο συνέδριο μετά την ομιλία της Λεπέν
|REUTERS/Robert Pratta

Μια Γαλλία εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης υποσχέθηκε η Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2017, 08:58

Ενα πρόγραμμα που στρέφεται κατά των κλασικών «εχθρών» της ακροδεξιάς, όπως μεταξύ άλλων των μεταναστών, του ισλάμ, της παγκοσμιοποίησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρουσίασε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν κατά το προεκλογικό συνέδριο του κόμματος το Σαββατοκύριακο.

Και μπορεί να μην το εξέφρασε ίδια με αυτούς τους όρους, αλλά η λογική του προγράμματος το οποίο παρουσίασε μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό ήταν παρόμοια με αυτήν του Τραμπ: «Ας κάνουμε τη Γαλλία μεγάλη ξανά». Το κλίμα ήταν εξάλλου κάπου μεταξύ «ποδοσφαιρικού αγώνα και ροκ συναυλίας» γράφει η ανταποκρίτρια του BBC.

Περισσότερο σαφής ήταν η σύνδεση που έκανε ο υπαρχηγός του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο κόσμος ξυπνά, βλέπουν το Brexit, τον Τραμπ και λένε στον εαυτό τους “αξίζει να πας να ψηφίσεις”».

Η Λεπέν στράφηκε κατά του ριζοσπαστικού ισλάμ και της παγκοσμιοποίησης στην ομιλία της την Κυριακή, στο συνέδριο στη Λυών. Η επιλογή της πόλης είχε και αυτή τη σημασία της. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, είναι (γεωγραφικά) στο κέντρο της χώρας και, κατά το FN, «η πρωτεύουσα των Γαλατών».

Οπως εξήγησε, η Γαλλία μπορεί να πέσει «κάτω από το ζυγό του ισλαμικού φονταμενταλισμού» όπου οι γυναίκες θα φοβούνται να μπουν στα καφέ ή να φορέσουν φούστα.

«Θέλω μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα», τόνισε ακόμη, προτείνοντας μια άλλη σχέση της Γαλλίας με τον κόσμο.

Η παγκοσμιοποίηση, εξήγησε ακόμη, αργά αλλά σταθερά πνίγει τις κοινότητες. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία «κατασκευάζουν οι σκλάβοι για να πουλάνε σε ανέργους». Η απάντηση του FN είναι ένας «“έξυπνος” προστατευτισμός με οικονομικό πατριωτισμό».

Τόνισε ότι θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της Γαλλίας στην ΕΕ και, αν δεν έχει αυτό αποτέλεσμα, θα διεξάγει δημοψήφισμα για την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ. Χαρακτήρισε μάλιστα την ΕΕ «αποτυχία, που δεν κράτησε καμιά υπόσχεση από αυτές που έδωσε».

Μέσα στη συγκυρία του Brexit και της εκλογής του Τραμπ, το FN αισθάνεται ενδυναμωμένο, ενώ την ίδια ώρα προσπαθεί να διευρύνει την εκλογική του βάση, μαλακώνοντας κάπως την εικόνα του.

Οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ανοίγουν στις 23 Απριλίου. Οι ως τώρα δημοσκοπήσεις δίνουν στη Λεπέν ένα ποσοστό πάνω από το 20%, κάτι που μπορεί να της δώσει ακόμα και την πρωτιά στον πρώτο γύρο. Αυτό μπορεί να μην εξασφαλίζει τελικά την νίκη στις εκλογές, αλλά θα είναι σε κάθε περίπτωση ένα ισχυρό μήνυμα -αν όχι ένα σοκ- για τη Γαλλία και την Ευρώπη.

Πάντως, ο μεγάλος της αντίπαλος, ο Φρανσουά Φιγιόν, ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς, έχει αρχίσει να φθείρεται λόγω του σκανδάλου των αργομισθιών της συζύγου του, ενώ ο ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν ανεβαίνει συνεχώς και μπορεί να είναι αυτός που θα αντιπαρατεθεί μαζί της στις 6 Μαΐου. Πάντως και ο Φιγιόν και ο Μακρόν θα κέρδιζαν εύκολα τον δεύτερο γύρο έναντι της Λεπέν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...