972
Το σκήνωμα της Αγίας Ελένης, στη Βενετία |

Αγία Ελένη εσύ, σούπερ σταρ!

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 6 Φεβρουαρίου 2017, 06:55
Το σκήνωμα της Αγίας Ελένης, στη Βενετία
|

Αγία Ελένη εσύ, σούπερ σταρ!

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 6 Φεβρουαρίου 2017, 06:55

Με κοσμικούς όρους, με τη γλώσσα που μιλούν οι άνθρωποι και όχι οι άγγελοι, είναι μία σταρ. Πίσω από χρυσό προσωπείο, ντυμένη με ένα παλιό, πολύτιμο, βαρύ βενετσιάνικο φόρεμα, υψωμένη εκεί που μόνο ύμνοι και προσευχές μπορούν να ανέβουν. Η Αγία Ελένη.

Στις 14 Μαΐου 2017, στις 17:00 το απόγευμα, μία ειδική πτήση, από τη Βενετία, θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Το κόκκινο χαλί θα έχει στρωθεί. Το άγημα θα περιμένει το άγριο παράγγελμα για να αποδώσει τιμές. Ο Πάνος Καμμένος πιθανότατα θα είναι εκεί. Θα σταυρώσει τα χέρια και θα χαμηλώσει το βλέμμα. Και όταν η πόρτα του αεροσκάφους ανοίξει, ο υπουργός, οι πιστοί -και μόνον αυτοί- θα δουν τη λάμψη να βγαίνει από το εσωτερικό του. Φωτοδότρια θα είναι η ίδια η Αγία Ελένη. Δηλαδή, το ιερό σκήνωμά της. Για την ακρίβεια το ινιακό οστούν, το βρεγματικό οστούν, οι οφθαλμικές κόγχες, ρινικά οστά, καθώς και άλλα θραύσματα της κεφαλής. Ολα αυτά είναι τοποθετημένα σε μία λειψανοθήκη που έχει σχήμα ανθρωπόμορφης αργυρής κεφαλής με στέμμα, η οποία παρουσιάζει το πρόσωπο κεκοιμημένης γυναικός. Η υπόλοιπη Αγία, δηλαδή το μεγαλύτερο τμήμα του υπόλοιπου σώματος, βρίσκεται σε δεύτερη λειψανοθήκη. Η λειψανοθήκη είναι ενδεδυμένη με δύο ενδύματα που φορά η Αγία, ένα το παλαιό βενετσιάνικο ένδυμα και ένα που φιλοτέχνησε και προσέφερε η Αποστολική Διακονία της Ελλάδος.

Το καλαίσθητο γραφιστικό πείθει για τη σύγχρονη αισθητική προσέγγιση της Εκκλησίας
Το καλαίσθητο γραφιστικό πείθει για τη σύγχρονη αισθητική προσέγγιση της Εκκλησίας

Η Αποστολική Διακονία της Ελλάδος δεν προέβη αδίκως και ανέξοδα σε αυτήν την σπουδαία προσφορά – το ένδυμα που φέρει η Αγία είναι πολύτιμο, αντάξιο της αγιοσύνης που τυλίγει. Η Αποστολική Διακονία εορτάζει 80 έτη ποιμαντικής δράσεως και για τον σκοπό αυτό φέρει, μετακαλεί, κατά μία διασταλτική έννοια, την Αγία Ελένη. Το σκήνωμά της θα εκτίθεται σε προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας από τις 14 Μαΐου και για έναν ολόκληρο μήνα, τριάντα μέρες ευλογημένες με σημαντικά γεγονότα: η εορτή της Αγίας και του υιού της Κωνσταντίνου, Πεντηκοστή, Αγίου Πνεύματος και κορύφωση με τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Και η Αγία Ελένη δεν έρχεται μόνη. Οχι. Μαζί της φέρει και Τίμιο Ξύλο, κομμάτι του Τιμίου Σταυρού που η ίδια ανακάλυψε, αναδεικνύοντας τους Αγίους Τόπους σε κορυφαίο προσκυνηματικό προορισμό της χριστιανοσύνης.

Ο Αγιος Κωνσταντίνος (αριστερά) και η Αγία Ελένη. Στο μέσον ο Τίμιος Σταυρός
Ο Αγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη. Στο μέσον, ο Τίμιος Σταυρός

 «Η Αγία Ελένη επιστρέφει μετά από 17 αιώνες στην Ελλάδα» επιγράφεται διαφημιστική καταχώρηση στο διαδίκτυο. Ο επιμελής παρατηρητής, που τυγχάνει επισκέπτης ιστότοπων χριστιανικού ενδιαφέροντος, δύναται να παρατηρήσει μία μικρή, πλην όμως σημαντική, αντίφαση. Οταν η Αγία Ελένη ήταν εν ζωή, η Ελλάς δεν υφίστατο ως έννοια, τουλάχιστον με τον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Και λίγο αργότερα δε, μετά την κοίμηση και της μετάσταση της Αγίας εις τους Ουρανούς, κατά τη χριστιανική προσέγγιση της ηθικής, η ελληνικότητα ταυτίστηκε με την αμαρτία. Ας είναι. Για μας η Κωνσταντινούπολη εκείνων των καιρών ήταν ελληνική και σήμερα τελούμε εν αναμονή. Και, εν τέλει, οι ανακριβείς ιστορικές αναφορές δεν περιγράφονται ως αμαρτίες στο Πηδάλιον της Ορθοδοξίας μας. Ακολουθώντας, λοιπόν, τον σχετικό σύνδεσμο, ο ευσεβής χρήστης του διαδικτύου μεταφέρεται στον ιστότοπο agiaeleni.gr, ο οποίος και δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει λειτουργικά και επικοινωνιακά το σπουδαίο γεγονός. «Η Ελλάδα προσκυνά το Ιερό Σκήνωμα της Αγίας Ελένης».

Η αφίσα που αναρτάται στους ναούς
Η αφίσα που αναρτάται στους ναούς

Διαπράττει ύβρι, προς το θείο και την αλήθεια, όποιος υποστηρίζει ότι η Εκκλησία μας υστερεί στην αφομοίωση της νέας τεχνολογίας και στην υιοθέτηση των επικοινωνιακών ηθών που επιβάλλουν οι καιροί μας, όσο και αν αυτοί είναι πονηροί. Ο ιστότοπος περιέχει όλα όσα θα ήθελαν να γνωρίσουν οι πιστοί για την άφιξη της Αγίας και το προσκύνημα του σκηνώματός της. Ποια ήταν η Αγία; Πώς ανακάλυψε τον Τίμιο Σταυρό; Τι ακριβώς περιέχουν οι λειψανοθήκες που θα τεθούν ενώπιον των προσκυνητών; Είναι αυτά τα αυθεντικά λείψανα; Και αν ναι, τότε τι βρίσκεται σε μία λειψανοθήκη που φυλάσσεται στο Βατικανό;

Ο κόμβος προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες όχι μόνο για το πρόγραμμα λειτουργικών συνάξεων (όρθρος, εσπερινός, αγρυπνία, ώστε να εξυπηρετούνται τα ωράρια των πιστών), αλλά και για τις χορωδίες που θα συμμετάσχουν. Ναι, οι κορυφαίοι ιεράρχες και οι καλύτερες εκκλησιαστικές χορωδίες της χώρας θα συναντηθούν και θα συλλειτουργήσουν μπροστά στο σκήνωμα της Αγίας Ελένης.

Στο agiaeleni.gr υπάρχει τομέας Γραφείου Τύπου, χώρος για τις μεταδόσεις σε live streaming και, ασφαλώς, ειδική σελίδα για τους χορηγούς. Προς το παρόν είναι μόνο ένας, ταξιδιωτικό γραφείο από τη Βόρεια Ελλάδα που εκτελεί και πτήσεις προς τη Ρωσία. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς η διοργάνωση θα ανταποδώσει τη χορηγία με την εμφάνιση των λογοτύπων στο σημείο του προσκυνήματος. Αποκλείεται, βέβαια, να τοποθετηθούν επιγραφές ή stand εντός της εκκλησίας – η οργή του Κυρίου, όταν είδε τους εμπόρους στον Ναό, δίνει το μέτρο και την υπακοή. Ομως ο Ιησούς δεν είπε τίποτα για όσους βρίσκονται εκτός του προαύλιου χώρου. Σίγουρα θα υπάρχει ένα σημείο που δεν δυσαρεστεί τον Κύριο και ικανοποιεί τον χορηγό, ο οποίος, μάλλον, θα περιλαμβάνεται, τουλάχιστον, στις παρακλήσεις. Οπως και αν γίνει, μόνο και μόνο η τοποθέτηση εταιρικού λογότυπου στον ιστότοπο καθιστά την Ελένη την πρώτη Αγία με χορηγό. Και αυτό είναι σίγουρα θετικό, ακόμα ένα βήμα της Εκκλησίας στην εμβάθυνση της σχέσης της με τον σύγχρονο κόσμο.

Ασφαλώς ο κόμβος έχει πλήρη αγγλική έκδοση καθώς και pdf «φυλλάδια» στα Ισπανικά, στα Γαλλικά, στα Ρωσικά και στα Ιταλικά. Σωστά. Είναι εξαιρετικά πιθανό να έρθουν προσκυνητές και από άλλες χώρες. Τώρα, αν εσείς θέλετε να προσκυνήσετε ως ενορία ή γκρουπ, καλό είναι να κλείσετε ραντεβού. Κανένας μας δεν γνωρίζει πότε θα τον καλέσει ο Κύριος κοντά του, όμως είναι σοφό και θεάρεστο να γνωρίζει η Αγία Ελένη πότε σκοπεύουμε να την επισκεφθούμε. Πρώτα ο Θεός, θα είμαι εκεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...