889
Χειραψία ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο και τον αμερικανό πρόεδρο μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου | (REUTERS/Jim Bourg)

Τραμπ προς Μέρκελ: «Μας ενώνουν οι υποκλοπές»

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2017, 19:27
Χειραψία ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο και τον αμερικανό πρόεδρο μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου
|(REUTERS/Jim Bourg)

Τραμπ προς Μέρκελ: «Μας ενώνουν οι υποκλοπές»

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2017, 19:27

Στα κοινά σημεία ενδιαφέροντος προσπάθησαν να εστιάσουν, στην πρώτη τους επίσημη συνάντηση και στην πρώτη τους κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Αναπόφευκτα όμως μέσα από τις δηλώσεις και απαντήσεις τους, διαγράφηκαν οι διαφορετικές κοσμοθεωρίες που εκπροσωπεί καθένας από τους δύο.

Χωρίς αμφιβολία, η καλύτερη στιγμή στη συνέντευξη Τύπου καταγράφηκε την ώρα των ερωτήσεων, όταν ένας δημοσιογράφος έθεσε το ζήτημα των αποκαλύψεων για τις πρακτικές παρακολούθησης που χρησιμοποιεί η αμερικανική CIA.

«Σχετικά με τις υποκλοπές, μπορεί να έχουμε κάτι κοινό», σχολίασε χιουμοριστικά ο κ. Τραμπ, εννοώντας ότι και οι δύο έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο ίδιος πρόσφατα κατηγόρησε τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, ότι τον παρακολουθούσε τις εβδομάδες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Αλλά και η γερμανίδα καγκελάριος έδειξε το χιούμορ της, τονίζοντας ότι «είναι πολύ καλύτερο να μιλάμε ο ένας στον άλλον, παρά ο ένας για τον άλλον».

2017-03-17T154418Z_951126708_HT1ED3H17PDCZ_RTRMADP_3_USA-TRUMP-GERMANY
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποδέχεται την Ανγκελα Μέρκελ στο Οβάλ Γραφείο (REUTERS/Jim Bourg)

Το βασικό μήνυμα που ήθελε να στείλει προς την καγκελάριο, τη Γερμανία και κατ’ επέκταση την ΕΕ, ο αμερικανός πρόεδρος ήταν ότι «όσο πιο ισχυρές είναι οι ΗΠΑ, τόσο το καλύτερο για τον υπόλοιπο κόσμο». Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του στο ΝΑΤΟ, φροντίζοντας ωστόσο να επισημάνει ότι κάποιες χώρες «χρωστάνε χρήματα» στον προϋπολογισμό της Συμμαχίας, σημειώνοντας ότι δεν είναι δίκαιο για τις ΗΠΑ να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος.

Τόνισε ότι με τη γερμανίδα καγκελάριο συζήτησαν και για το ουκρανικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι αναζητούν μία ειρηνική λύση στη χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και να νικήσουν το ISIS.

Φυσικά αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό τονίζοντας ότι «η ασφάλεια στη μετανάστευση είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η μετανάστευση είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα» και ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η ασφάλεια των πολιτών».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε ακόμη ότι οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες προκάλεσαν ζημιά στην αμερικανική οικονομία, τις επιχειρήσεις και σε εκατομμύρια αμερικανούς πολίτες. «Η επαναφορά θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα είναι σπουδαία πολιτική όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά παγκοσμίως. Η NAFTA ήταν καταστροφή για τις εταιρείες και τους εργαζομένους» υποστήριξε.

Σε ερώτηση γερμανίδας δημοσιογράφου για την πολιτική του απομονωτισμού που υιοθετεί η κυβέρνηση με την ανέγερση τείχους στα σύνορά της, ο κ. Τραμπ επανέλαβε αρκετές φορές: «δεν είμαι απομονωτιστής», τονίζοντας ότι «πιστεύει σε μια δίκαιη πολιτική» και υποστηρίζοντας ότι «πολλές χώρες συμπεριφέρθηκαν άδικα στις ΗΠΑ».

2017-03-17T174218Z_1292788587_RC197F950C50_RTRMADP_3_USA-TRUMP-GERMANY
Η κυρία Μέρκελ κάτι ψιθυρίζει στην κόρη του κ. Τραμπ, Ιβάνκα

Αρχίζοντας τις δηλώσεις της η κυρία Μέρκελ μίλησε για το παρελθόν των διμερών σχέσεων τονίζοντας: «Χρωστάμε πολλά στις ΗΠΑ, ιδίως όσον αφορά την οικονομική μας ανάκαμψη, μέσω του σχεδίου Μάρσαλ αλλά και σχετικά με την ενοποίηση της χώρας που επιτεύχθηκε με τη στήριξη των ΗΠΑ».

Εξέφρασε την ικανοποίησή της που άκουσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος στηρίζει τη συνέχεια του ΝΑΤΟ και υπενθύμισε ότι η χώρα της έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της.

Υστερα επεσήμανε και η ίδια από την πλευρά της τα σημεία στα οποία θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους οι δύο χώρες: στη μάχη κατά του ISIS, στο Ιράκ και τη Συρία, στην ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία, στην επίλυση του ουκρανικού ζητήματος.

Η γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι «το διεθνές εμπόριο μπορεί και πρέπει να είναι μια υπόθεση επωφελής για όλους (win/win)». Τόνισε ότι η οικονομική επιτυχία της Γερμανίας ήταν η μια πλευρά του νομίσματος και ότι η άλλη πλευρά ήταν η ΕΕ και η ενσωμάτωση των κρατών-μελών σε αυτή. «Στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες αντλούμε απόψεις από τα κράτη – μέλη» διευκρίνισε.

Επισήμανε ακόμη, ότι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες μπορεί να είναι σημαντικές επικαλούμενη τη συμφωνία ΕΕ – Νότιας Κορέας (FTA) η οποία προσέφερε περισσότερες δουλειές στους πολίτες της Νότιας Κορέας.

Και βέβαια έδειξε στον συνομιλητή της την άλλη πλευρά του προσφυγικού – μεταναστευτικού, δηλαδή τη σκοπιά του ίδιου του πρόσφυγα, τονίζοντας ότι η μετανάστευση πρέπει να ελέγχεται, αλλά «αυτό πρέπει να γίνει έχοντας πάντα κατά νου πώς θα βοηθηθούν οι πρόσφυγες».

Μία αμήχανη στιγμή στο Οβάλ Γραφείο

Η κρίσιμη συνάντηση των δύο ηγετών άρχισε, μάλλον, αμήχανα. Ενώ στην είσοδο του Λευκού Οίκου ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα τη φιλοξενούμενή του, με την τυπική χειραψία, αργότερα, μέσα στο Οβάλ Γραφείο, έδειξε ότι δεν ήθελε -ή ότι δεν κατάλαβε ότι του ζητήθηκε- να ανταλλάξει, ξανά, χειραψία με τη συνομιλήτριά του.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κάθονταν στις κίτρινες πολυθρόνες του Οβάλ Γραφείου, για την ώρα των φωτογραφιών, όταν ένας από τους ρεπόρτερ ρώτησε: «Μπορούμε να έχουμε μία χειραψία;». Πέρασαν λίγα δευτερόλεπτα χωρίς την ανταπόκριση του κ. Τραμπ. Τότε παρενέβη ευγενικά η κυρία Μέρκελ, ρωτώντας ξανά: «Θέλετε να ανταλλάξουμε μία χειραψία;». Ξανά καμία ανταπόκριση! Ο πρόεδρος των ΗΠΑ -και οικοδεσπότης της καγκελαρίου- κοίταζε ευθεία χαμογελώντας. Η κυρία Μέρκελ έστρεψε το κεφάλι της προς τους δημοσιογράφους, χαμογελώντας αμήχανα.

Η κυρία Μέρκελ έφτασε –για τρίτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας της στη γερμανική καγκελαρία- στον Λευκό Οίκο, την Παρασκευή. Η πρώτη της συνάντηση με αμερικανό πρόεδρο ήταν με τον Τζορτζ Μπους, ύστερα ακολούθησε ο Μπαράκ Ομπάμα, τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο γερμανικός Τύπος σχολίαζε ότι η κυρία Μέρκελ ανυπομονούσε για αυτή τη συνάντηση. «Είναι πάντοτε προτιμότερο να μιλάς μαζί με τον άλλον, παρά για τον άλλον», φέρεται να δήλωσε.

2017-03-17T154948Z_979920111_HT1ED3H17YKD7_RTRMADP_3_USA-TRUMP-GERMANY
Χαμόγελα της πρώτης γνωριμίας ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την Ανγκελα Μέρκελ (REUTERS/Jim Bourg)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...