269
Ο τούρκος πρόεδρος στο «πολυτεκνικό» διάγγελμά του στο Εσκισεχίρ, στις 17 Μαρτίου | Reuters/Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace

Ο Ερντογάν προτρέπει τους Τούρκους της Ευρώπης να κάνουν «περισσότερα παιδιά»

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2017, 17:27
Ο τούρκος πρόεδρος στο «πολυτεκνικό» διάγγελμά του στο Εσκισεχίρ, στις 17 Μαρτίου
|Reuters/Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace

Ο Ερντογάν προτρέπει τους Τούρκους της Ευρώπης να κάνουν «περισσότερα παιδιά»

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2017, 17:27

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν προτρέπει τις οικογένειες των Τούρκων να κάνουν περισσότερα παιδιά. Πατέρας τεσσάρων παιδιών ο ίδιος, συχνά στο παρελθόν έχει παροτρύνει τις γυναίκες της χώρας του να κάνουν «τουλάχιστον τρία παιδιά», στοχεύοντας τόσο στην αύξηση όσο και τη δημογραφική ανανέωση του πληθυσμού.

Μα η τελευταία του «συμβουλή» έχει ξεχωριστή σημασία, τόσο γιατί απευθύνεται στους Τούρκους της διασποράς -και κυρίως σε αυτούς που ζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος- όσο και γιατί θεωρεί ότι μια πολύτεκνη οικογένεια είναι «η καλύτερη απάντηση στην αγένεια και την εχθρότητα» που αντιμετωπίζουν οι τουρκικής καταγωγής πολίτες της ΕΕ.

«Κάνετε περισσότερα παιδιά, όχι μόνο τρία, πέντε! Εσείς είστε το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από το Εσκισεχίρ, νότια της Κωνσταντινούπολης.

Συμβούλεψε επίσης τους τούρκους γονείς να φροντίσουν για την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση των παιδιών τους αλλά και να εξασφαλίσουν ποιοτικές συνθήκες ζωής.

«Διασφαλίστε ότι ζείτε σε καλές περιοχές, ότι οδηγείτε τα καλύτερα αυτοκίνητα και ότι μένετε στα καλύτερα σπίτια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο τούρκος πρόεδρος.

Αφότου ξεκίνησε η διπλωματική κρίση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες -με πρωταγωνίστριες τη Γερμανία και την Ολλανδία-, που απαγόρευσαν σε τούρκους υπουργούς να διεξάγουν προεκλογικές συγκεντρώσεις στο έδαφός τους, ο Ερντογάν καταγγέλλει διαρκώς διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων και ειδικότερα των Τούρκων της Ευρώπης, θέλοντας να ενισχύσει το κύμα υποστηρικτών του εν όψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου, που θα τον ανακηρύξει σε «σουλτάνο», μετατρέποντας το σύστημα διακυβέρνησης σε προεδρικό.

Οι προτροπές Ερντογάν αφορούν περί τα 2,5 εκατ. τούρκων πολιτών που ζουν στην Ευρώπη και διατηρούν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία. Ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε ότι απευθύνεται και στα «πολλαπλάσια εκατομμύρια Ευρωπαίων με τουρκική καταγωγή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...