602
Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μέρκελ σε Παυλόπουλο: Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα ναζιστικά εγκλήματα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2019, 11:11
Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο
|Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μέρκελ σε Παυλόπουλο: Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα ναζιστικά εγκλήματα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2019, 11:11

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στην προσφώνησή του, ενώ την ευχαρίστησε για τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα κατά την πορεία εξόδου από τα μνημόνια.

Η καγκελάριος, από την πλευρά της, περιορίστηκε στον να ανταποδώσει τις ευχαριστίες και να επισημάνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Τόνισε ακόμη ότι η Γερμανία αναλαμβάνει την απόλυτη ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα από το ναζιστικό καθεστώς, αλλά χωρίς να αναφορά στις αποζημιώσεις.

Κατά την υποδοχή της καγκελαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε καταρχάς ότι κρατά στην μνήμη του την θερμή υποδοχή και φιλοξενία του στο Βερολίνο το 2016.

«Συνέβη κάτι πολύ σημαντικό τότε, διαλύθηκαν κάποιες παρανοήσεις για την ήδη ειλημμένη απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Εκτοτε κάναμε πολλές θυσίες, κάτι που αναγνωρίσατε και εσείς ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να μας αποδοθούν», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ καλές. Από όσα συζητήσατε με τον κ. Τσίπρα μένω στην πάγια θέση της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα. Πρέπει να λυθούν στο αρμόδιο δικαστικό φόρουμ με βάση τον διεθνή και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», είπε.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η Ευρώπη έχει έναν ρόλο πλανητικό να διαδραματίσει όπως και ότι, ενόψει των ευρωεκλογών, πρέπει να εξεταστούν οι προτεραιότητες.

«Η Ευρώπη κινδυνεύει από μορφώματα λαϊκισμού» που βάλλουν κατά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, επισήμανε ακόμη, ενώ σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες, επισήμανε ότι «για εμάς τους Έλληνες είναι τρεις».

«Πρώτον, η τόνωση της εξωτερικής πολιτικής και της εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ. Σε αυτό περιλαμβάνεται η αλληλεγγύη. Στο θέμα του Προσφυγικού δείξατε πολύ μεγάλο θάρρος και αυτό σας το αναγνωρίζουν όλοι. Εχετε πληρώσει μεγάλο κόστος, αλλά οι ηγετικές φυσιογνωμίες πληρώνουν μεγάλο κόστος.

» Δεύτερον, η στήριξη της ευρωζώνης. Πρέπει να δούμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ευρωζώνη. Πρέπει το Eurogroup να αποκτήσει πιο σταθερούς κανόνες λειτουργίας.

» Τρίτος πυλώνας, είναι το κοινωνικό κράτος».

Μέρκελ: «Ζήτημα καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα»

Από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο για την εγκάρδια συνάντηση.

Οπως είπε, «έχουν εξελιχθεί πολύ τα πράγματα στις μεταξύ μας σχέσεις. Είχαμε 4 εκατ. τουρίστες από τη Γερμανία πέρσι στην Ελλάδα. Χαιρόμαστε που η Ελλάδα κατάφερε να φέρει σε πέρας τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ξεκινά μια νέα φάση που θέλουμε να στηρίξουμε σε διμερές επίπεδο».

Τόνισε ότι η Γερμανία αναλαμβάνει την απόλυτη ευθύνη για την ιστορία της και για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα από το ναζιστικό καθεστώς.

«Αναλαμβάνουμε απόλυτη ευθύνη για την ιστορική μας υποχρέωση και ευθύνη ξέρουμε για τα εγκλήματα των Εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα για αυτό είναι υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος και των δύο κρατών», είπε.

«Εχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε τη Γερμανία στη ΔΕΘ (σσ. θα είναι τιμώμενη χώρα το 2020). Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός τόπος επενδύσεων» πρόσθεσε.

Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και ενιαία Ευρώπη, συμμερίζομαι την ελληνική θέση στο θέμα των προσφύγων και συμφωνώ ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα, ακόμη και σήμερα είναι τεταμένη η κατάσταση σε πολλά νησιά για αυτό θα στηρίξουμε μια κοινή πολιτική ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών «είπε πως είναι καλή και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη μια ειρηνική εξέλιξη στην περιοχή».

Νωρίτερα η καγκελάριος είχε καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με κλειστούς δρόμους στο κέντρο της Αθήνας και μποτιλιάρισμα σε αρτηρίες μακριά από αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...