597
Από αριστερά: Εντουάρντο, Φλάβιο, Ζαϊρ και Κάρλος Μπολσονάρο | Carlos Bolsonaro/Facebook

Μπολσονάροι, η νέα πολιτική δυναστεία που «απειλεί» την Βραζιλία

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2019, 09:25
Από αριστερά: Εντουάρντο, Φλάβιο, Ζαϊρ και Κάρλος Μπολσονάρο
|Carlos Bolsonaro/Facebook

Μπολσονάροι, η νέα πολιτική δυναστεία που «απειλεί» την Βραζιλία

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2019, 09:25

Η Βραζιλία είναι μπροστά στο ενδεχόμενο μιας πολιτικής δυναστείας που θα ορίσει τις τύχες της για τις επόμενες δεκαετίες;

Αυτό αναρωτιέται η ιταλική εφημερίδα Repubblica σχετικά με την «ψηφιακή» δραστηριότητα των τριών γιων του νεοεκλεγέντα προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Και τα τρία αδέλφια, ο 37χρονος Φλάβιο, ο 36χρονος Κάρλος και ο 34χρονος Εντουάρντο, διαθέτουν εκατομμύρια οπαδούς κι «ακολούθους» στα προφίλ τους στα social media και το WhatsApp.
Από εκεί εκφράζουν τις – πολεμοχαρείς κι ακροδεξιές – απόψεις τους κι επιδεικνύουν τον (νεο)πλουτισμό τους αποσπώντας εκατομμύρια likes και κλικς.

Τα τρία αδέλφια Μπολσονάροι

Πιο δραστήριος όλων αποδεικνύεται ο… ζεν πρεμιέ της οικογένειας, ο Εντουάρντο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βραζιλίας και του Φιλελεύθερου κόμματος του πατέρα του. Ο 34χρονος προκάλεσε σάλο πριν δυο χρόνια όταν δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία, όπου βρισκόταν στο Ισραήλ με την οικογένειά του.

Στο ενσταντανέ (κάτω) απεικονιζόταν ο ίδιος και ο 36χρονος Κάρλος (βουλευτής της τοπικής βουλής του Ρίο ντε Τζανέιρο) με μπλουζάκια της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, της Μοσάντ και των Ένοπλων Δυνάμεων του Ισραήλ.

«Μια χώρα του Πρώτου Κόσμου που εκτιμά τις ένοπλες δυνάμεις της και την αστυνομία», έγραψε τότε στην λεζάντα της φωτογραφίας, αποσπώντας χιλιάδες like και μηνύματα συμπαθείας –αλλά και έντονες αντιδράσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Εντουάρντο επιδεικνύει τον μιλιταρισμό του: Πριν λίγους μήνες εμφανίστηκε με μπλουζάκι με το πρόσωπο του συνταγματάρχη της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βραζιλίας, Μπριλάντε Ούστρα, που κατηγορήθηκε για βασανιστήρια στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα τις δεκαετίες του 1960 και του ‘70.

Και στο τέλος υπάρχει και ο πρωτότοκος Φλάβιο, που στις πρόσφατες εκλογές εξελέγη γερουσιαστής με ψήφους-ρεκόρ (4.38 εκατ.) εκπροσωπώντας στη Βουλή το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο Εντουάρντο, φυσικά είναι ο πιο δημοφιλής εκ των τριών. Και αυτός που πριν μερικούς μήνες έσπευσε να αναρτήσει μια φωτογραφία του δίπλα στον Στιβ Μπάνον (κάτω), πρώην υπεύθυνο πολιτικής στρατηγικής του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Μοιραζόμαστε την ίδια οπτική για τον κόσμο», σχολίασε από κάτω.

Η δημοφιλία του αυτή τον ωθεί συχνά πυκνά σε αμφιλεγόμενες δηλώσεις όπως μετά από το πρόσφατο περιστατικό σε σχολείο στη Φλόριντα, όπου δολοφονήθηκαν 18 άνθρωποι, μαθητές και καθηγητές: «Χάρη σε σας και την έμμονη σας σε άοπλες ζώνες, πέθαναν τόσοι άνθρωποι. Είστε συνυπεύθυνοι γι’ αυτούς τους φόνους», έγραψε επιδεικνύοντας ταυτόχρονα ένα από το πλέον αγαπημένα του αντικείμενα, ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή τύπου Barrett M95.

Και παραδίπλα, ο αδελφός του, Κάρλος, επιδεικνύει μέσω του λογαριασμού του στο Instagram την νέα του Rolls Royce.

«Καθώς ο Μπολσονάρο δεν διαθέτει μια ισχυρή κομματική βάση εντός της παράταξης του, είναι αρκετά πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμα του Τραμπ και να στηριχτεί πολιτικά περισσότερο στις προσωπικές του επαφές και την ίδια του την οικογένεια», σημειώνει στους Financial Times ο Φρανσίσκο Πανίτσα, καθηγητής στο London School of Economics, θυμίζοντας πως και ο αμερικανός πρόεδρος έχει ως «δεξιά του χέρια» στο Λευκό Οίκο την κόρη του Ιβάνκα και τον σύζυγο της, Τζάρεντ Κούσνερ.

Όπως σημειώνουν οι FT, οι Μπολσονάροι έχουν μεγάλες πιθανότητες να συνεχίσουν την παράδοση της οικογενειοκρατίας στην πολιτική που συναντάται συχνά σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Ήδη στα social media της Βραζιλίας διακινείται μια φήμη πως στις εκλογές του 2026 θα κατεβεί ως υποψήφιος ο Φλάβιο, προκειμένου να διαδεχτεί τον πατέρα του προεδρικό θώκο μετά από την δεύτερη θητεία του, που όπως όλα δείχνουν, είναι πλέον αρκετά πιθανή», καταλήγει με νόημα η Repubblica.

Μένει να δούμε αν η Βραζιλία θα αποδειχτεί στο μέλλον ένα από τα πιο ισχυρά κάστρα… νεποτισμού παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...