537
Διαμετρικά αντίθετες οι εκτιμήσεις των Χορστ Ζεεχόφερ και Ανγκελα Μέρκελ για τα αποτελέσματα της Συνόδου των Βρυξελλών | REUTERS/Michele Tantussi/File Photo

Μέρκελ και Ζεεχόφερ συμφωνούν ότι διαφωνούν

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2018, 19:35
Διαμετρικά αντίθετες οι εκτιμήσεις των Χορστ Ζεεχόφερ και Ανγκελα Μέρκελ για τα αποτελέσματα της Συνόδου των Βρυξελλών
|REUTERS/Michele Tantussi/File Photo

Μέρκελ και Ζεεχόφερ συμφωνούν ότι διαφωνούν

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2018, 19:35

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για έναν συμβιβασμό -έστω και της τελευταίας στιγμής- του γερμανού υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ με την καγκελάριο Μέρκελ για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.

Κατά τη συνεδρίαση των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας στο Μόναχο, ο Ζεεχόφερ φέρεται να δήλωσε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Μεταναστευτικό δεν τον ικανοποιούν καθώς δεν είναι ισοδύναμες των δραστικότερων μέτρων που προκρίνουν οι Χριστιανοκοινωνιστές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με τη δήλωση αυτή απομακρύνεται ακόμα περισσότερο μια ενδεχόμενη λύση στη διένεξη Μέρκελ-Ζέεχοφερ που απειλεί να τερματίσει στην συγκυβέρνηση στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», ο Ζεεχόφερ είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του CSU ότι η σαββατιάτικη συνάντηση του με την καγκελάριο ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, ενώ για μία ακόμη φορά υπογράμμισε πως δεν θεωρεί το προϊόν της διαπραγμάτευσης της κυρίας Μέρκελ με τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας ισοδύναμο με τις δικές του προτάσεις για συνοριακούς ελέγχους και επαναπροωθήσεις.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών περιέγραψε το σχέδιο Μέρκελ ως «ανεπαρκές» και υποστήριξε ότι οι προτάσεις της καγκελαρίου δεν αποτελούν λύση, καθώς  «οδηγούν σε περισσότερη και όχι λιγότερη μετανάστευση».

Για τον ίδιο, μόνη λύση αποτελούν οι απευθείας επαναπροωθήσεις μεταναστών στα γερμανικά σύνορα.

«Μπορώ να συζητήσω μαζί της τα πάντα, αλλά όχι και ότι έχουμε ισοδύναμες λύσεις», φέρεται να είπε, επισημαίνοντας ότι τις απόψεις του συμμερίζονται και πολλά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών τα οποία εργάζονται στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Πηγαίνω ειδικά για αυτό στο Βερολίνο και η καγκελάριος μετακινείται κατά 0,0», δήλωσε φανερά ενοχλημένος από την επιμονή της Ανγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ, στην καθιερωμένη καλοκαιρινή συνέντευξή της στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF), ξεκαθάρισε μεν ότι θέλει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Χριστιανοκοινωνιστές, απέρριψε δε το ενδεχόμενο τυχόν «μονομερών ενεργειών (στο προσφυγικό), που δεν έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και λαμβάνουν χώρα σε βάρος τρίτων χωρών». Ταυτόχρονα  υπενθύμισε με νόημα την προειδοποίηση στο τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής της ΕΕ όπου γίνεται σαφής αναφορά στον κίνδυνο μονομερών ενεργειών.

Στη συνέντευξή της η καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα παύσει τον υπουργό Εσωτερικών από τα καθήκοντά του σε περίπτωση που προβεί σε απώθηση προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ.

Με τον υπ. Εσωτερικών συμφωνούμε ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και την Γερμανία, η διαφωνία μας ωστόσο συνίσταται στο πώς θα πετύχουμε τον κοινό στόχο, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της καγκελαρίου.

«Θα κάνω το παν ώστε τόσο στην CDU όσο και στην CSU να υπάρξουν αποτελέσματα», δεσμεύθηκε, θεωρώντας αυτά που κατάφερε στις Βρυξέλλες, αλλά και στις διμερείς της διαπραγματεύσεις, ως ισοδύναμα με τα σχέδια της CSU (κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα είπε στη συνεδρίαση των Χριστιανοκοινωνιστών ο Ζεεχόφερ).

Ερωτηθείσα αν έχει την στήριξη της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας και αν φοβάται μια ενδεχόμενη ψηφοφορία, η Μέρκελ αρκέστηκε να πει πως κάθε βουλευτής πρέπει και δικαιούται να σχηματίσει τη δική του άποψη. «Πηγαίνω σε αυτά τα πράγματα παρά πολύ σοβαρή, αλλά και πεπεισμένη για όσα καταφέραμε (στη Σύνοδο)», απάντησε χωρίς να τοποθετηθεί περαιτέρω για τη στήριξη της κυβέρνησης συνασπισμού από τους βουλευτές των CDU – CSU

Σε ερώτηση τέλος για το αν οι κατηγορίες από την πλευρά των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών την πλήγωσαν, απάντησε ότι σημασία έχει η ουσία και «στην πολιτική μερικές φορές τα πράγματα είναι πολύ σκληρά δύσκολα και πρέπει κανείς αυτό να το αντέχει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...