678
Αναμνηστική φωτογραφία από τη «Μέδουσα» του 2019 | ΓΕΕΘΑ

Με «Μέδουσα» και «Αετό» η απάντηση επί του πεδίου στον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 13:46
Αναμνηστική φωτογραφία από τη «Μέδουσα» του 2019
|ΓΕΕΘΑ

Με «Μέδουσα» και «Αετό» η απάντηση επί του πεδίου στον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 13:46

Δυναμική απάντηση, δια συμμαχιών, δίνει για μία ακόμη φορά η Αθήνα στους λεονταρισμούς του Ερντογάν που πέρα από τις βόλτες του «Oruc Reis» στη ΝΑ Μεσόγειο, έφθασε στο σημείο να αμφισβητεί πλέον ανοικτά ακόμα και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ με τις δηλώσεις του (εδώ) για την επιχείρηση «Ιrini» της ΕΕ.

Το πρώτο σαφές μήνυμα στην Αγκυρα δίνεται μέσω της άσκησης «Μέδουσα 10» που θα διεξαχθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 6 Δεκεμβρίου, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας, εντός του FIR Καΐρου.

Η διακλαδική άσκηση συνεκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς φέτος στη «Μέδουσα 10» συμμετέχουν  -με δική τους μάλιστα πρωτοβουλία- η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην πενταμερή άσκηση με δύο φρεγάτες και  τα οργανικά τους ελικόπτερα, ένα υποβρύχιο, ένα αρματαγωγό, τέσσερα αεροσκάφη F-16 τα οποία θα μετασταθμεύσουν στην Αίγυπτο και άλλα τέσσερα F-16 τα οποία θα επιχειρούν από την έδρα τους, ένα ΑΣΕΠΕ, ένα ελικόπτερο CHINOOK, τρία ελικόπτερα AH-64, ένα αεροσκάφος C-130 και προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Προηγήθηκε την Τετάρτη, η διακλαδική άσκηση Ερευνας – Διάσωσης αεροναυτικού ατυχήματος «ΑΕΤΟΣ» που διεξήχθη στη βάση σχετικών οδηγιών του ΓΕΕΘΑ και κατόπιν σχεδιασμού και συντονισμού από το ΓΕΑ.

Στην άσκηση η οποία διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης, συμμετείχαν ένα ελικόπτερο, μία πυραυλάκατος, μέσα του Λιμενικού Σώματος, προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων καθώς και ένα ελικόπτερο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, κατά τη διάρκεια της άσκησης αξιολογήθηκε η ετοιμότητα αντίδρασης του συστήματος Ερευνας – Διάσωσης (Ε-Δ) εντός της περιοχής ευθύνης της χώρας μας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις του International Civil Aviation Organization (ICAO), του International Maritime Organization (IMO), την εθνική νομοθεσία και τις οικείες διαταγές των ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Επίσης, αξιολογήθηκε η συνεργασία των κέντρων συντονισμού Ε-Δ (ΚΣΕΔ) Ελλάδας – Κύπρου, ο συντονισμός των ενεργειών Ε-Δ και η προώθηση της ασφάλειας των πτήσεων μεταξύ των ασκούμενων, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης Πολιτικής Αεροπορίας και τις Διαδικασίες του International Aeronautical and Maritime Search and Rescue (IAMSAR) manual.

«Με λόγια της τελευταίας στιγμής, η Τουρκία δεν πείθει»

Στην απάντηση που πρέπει να δοθεί έναντι της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας, παρά τα «φιλοευρωπαϊκά», εσχάτως, τερτίπια του Ερντογάν, αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο briefing της Πέμπτης.

«Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού. Η Ευρώπη, όμως, δεν είναι αφελής. Η Τουρκία αφενός συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητα σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και αφετέρου μιλάει γενικά και αόριστα για πρόθεση διαλόγου με την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι ταλανίζεται από το άγχος των κυρώσεων, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Τα ίδια άλλωστε έκανε και πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

»Όμως, με λόγια της τελευταίας στιγμής, δεν πείθει», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για να συνεχίσει λέγοντας:

« Δόθηκε στην Τουρκία η δυνατότητα και το περιθώριο χρόνου να επιλέξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει. Δεν αξιοποίησε την προσφορά της Ευρώπης και δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Ενώ δεσμεύτηκε να απευθύνει πρόσκληση επανέναρξης των διερευνητικών επαφών απάντησε με πρόκληση του Ορούτς Ρέις και του Στόλου της. Και φυσικά με την ίδια την προκλητική παρουσία του τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα κατά παράβαση τόσο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Τώρα πια, κατέληξε ο κ. Πέτσας, «καμιά μάσκα δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν καλής θέλησης της τελευταίας στιγμής, δεν μπορεί να εκληφθεί παρά μόνο σαν προσχηματική. Δεν θα έχει κανένα άλλο στόχο παρά μόνο να ρετουσαριστεί η εικόνα της παραβατικής συμπεριφοράς της. Απαιτείται συνέχεια και συνέπεια σε μια ειλικρινή πολιτική αποκλιμάκωσης από την πλευρά της γείτονος. Απαιτείται σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκής επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...