431
Eνα από τα «πολεμικά» πρωτοσέλιδα για τη νηοψία στο «Rosaline A» με τη φωτογραφία μέλων του πληρώματος να έχουν τα χέρια πίσω από το κεφάλι | YouTube

Εξαλλος ο Ερντογάν με τη νηοψία των Γερμανών στο «Rosaline A» – Απειλούν με αντίποινα σε ελληνικά πλοία!

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 17:18
Eνα από τα «πολεμικά» πρωτοσέλιδα για τη νηοψία στο «Rosaline A» με τη φωτογραφία μέλων του πληρώματος να έχουν τα χέρια πίσω από το κεφάλι
|YouTube

Εξαλλος ο Ερντογάν με τη νηοψία των Γερμανών στο «Rosaline A» – Απειλούν με αντίποινα σε ελληνικά πλοία!

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 17:18

Οργισμένος από την επέμβαση των γερμανών κομάντο στο τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A» στα ανοικτά της Λιβύης (εδώ), ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Βερολίνο για προκλητική παρενόχληση και εξόφθαλμη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς Δικαίου.

 «Τι έκαναν στους πολίτες [μέλη του πληρώματος] αφού επιβιβάστηκαν στο πλοίο; Δυστυχώς τους παρενόχλησαν», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, ενημερώνοντας ότι η Τουρκία έχει προωθήσει αρμοδίως το βίντεο της επέμβασης των Γερμανών στο τουρκικό πλοίο, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Αγκυρα θα απαντήσει «επί του πεδίου» στην νηοψία που επιχειρήθηκε (σ.σ. δεν ολοκληρώθηκε ποτέ) στο «Rosaline A», στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη» για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.

«Το να ανεβαίνει κάποιος σε εμπορικά πλοία σαν κουρσάρος είναι παραβίαση νόμου. Την απάντησή μας θα τη δώσουμε στο πεδίο. Αυτή είναι η εντολή του προέδρου μας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο TRT και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες στην Τουρκία, εξετάζεται το ενδεχόμενο να συνοδεύονται από φρεγάτες τα φορτηγά πλοία που κατευθύνονται προς τη Λιβύη, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Ιούνιο στο επεισόδιο με το λοκάρισμα της γαλλικής φρεγάτας από τα τουρκικά πολεμικά.

Το θέμα «φούσκωσε» μέσω των πρωτοσέλιδων του τουρκικού Τύπου που –όπως ήταν επόμενο– «έδειξαν» ως υπεύθυνη την Ελλάδα για την «εισβολή στο τουρικό φορτηγό», δεδομένου ότι τη ναυτική διοίκηση της επιχείρησης «Ειρήνη» έχει έλληνας αξιωματικός, ο αρχιπλοίαρχος Μικρόπουλος.

«Η πειρατική επιδρομή στο τουρκικό πλοίο στη Μεσόγειο πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία της Ελλάδας. Αυτό ήταν το τρίτο σαμποτάζ της Αθήνας προς τη Γερμανία και τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ», έγραψε η εφημερίδα Ακσάμ, ενώ η Γενί Σαφάκ το πήγε ένα βήμα παραπέρα, σπεκουλάροντας με αναφορές για αντίστοιχες «επεμβάσεις» από το τουρκικό Ναυτικό σε ελληνικά πλοία!

Στο δημοσίευμά της η Ακσάμ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τη διοίκηση της Επιχείρησης «Ειρήνη» για να υποσκάψει τον διάλογο με την Τουρκία, χρησιμοποιώντας τόσο τη Γερμανία όσο και το ΝΑΤΟ.

«Μια γερμανική φρεγάτα από τον στόλο «Ειρήνη» της Ε.Ε. τη Μεσόγειο, υπό τη διοίκηση του έλληνα διοικητή Θεόδωρου Μικρόπουλου, ξεκίνησε μια μη εξουσιοδοτημένη επιδρομή στο τουρκικό πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη. Μόνο προμήθειες τροφίμων και βοήθειας βρέθηκαν στο πλοίο», αναφέρεται στο δημοσίευμα και παράλληλα σημειώνεται ότι «η τελευταία αυτή πρόκληση έγινε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί επίσης η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η απάντηση της γερμανίδας υπουργού Αμύνας, ωστόσο, δεν αφήνει περιθώρια στους τουρκικούς ισχυρισμούς:

«Οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν σωστά και ενήργησαν σύμφωνα με την εντολή της ευρωπαϊκής αποστολής “Ειρήνη”», οπότε «οι κατηγορίες που διατυπώνονται κατά των στρατιωτών είναι αδικαιολόγητες», ξεκαθάρισε η  Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...