495
H αίθουσα της Γερουσίας λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ντράγκι | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Μάχη επιβίωσης για την κυβέρνηση Ντράγκι στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2022, 11:11
H αίθουσα της Γερουσίας λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ντράγκι
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Μάχη επιβίωσης για την κυβέρνηση Ντράγκι στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2022, 11:11

Σε νέο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας φαίνεται να εισέρχεται ξανά η Ιταλία, μετά την απόφαση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων -του μεγαλύτερου κόμματος στο κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Μάριο Ντράγκι- να απέχει της ψηφοφορίας στη Γερουσία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης Ντράγκι είναι πλέον ορατός, καθώς άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν προειδοποιήσει με αποχώρηση, αν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων μποϊκοτάρει την ψηφοφορία στη Γερουσία.

Αλλά και ο ίδιος ο Ντράγκι  είχε δηλώσει πρόσφατα πως δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να κυβερνά με πλειοψηφία διαφορετική από εκείνη που τον στήριξε μέχρι σήμερα.

Οπως μετέδωσε από το βράδυ της Τετάρτης ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Θοδωρής Ανδρέαδης – Συγγελάκης, το  Κίνημα  των Πέντε Αστέρων γνωστοποίησε πως δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι στη Γερουσία.

«Οι απαντήσεις που μας δόθηκαν, στα θέματα που θέσαμε, δεν αρκούν», εξήγησε ο πρόεδρος του Κινήματος και πρώην πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.

«Ανησυχώ πολύ ότι τον Σεπτέμβριο πολλές οικογένειες θα αντιμετωπίσουν το φρικτό δίλημμα αν θα πληρώσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ή θα αγοράσουν τρόφιμα», είπε ο Κόντε, αφήνοντας πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω συνομιλίες με τον Ντράγκι προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους.

«Είμαστε απολύτως ανοικτοί στον διάλογο, στο να συμβάλλουμε εποικοδομητικά στην κυβέρνηση, με τον Ντράγκι, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή», ξεκαθάρισε.

Δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, η Λέγκα και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, εκτίμησαν ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο. Στελέχη της Λέγκας έσπευσαν μάλιστα να δηλώσουν ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία που στηρίζει τον Ντράγκι έπαψε να υφίσταται».

«Αν ένα κόμμα του συνασπισμού δεν στηρίζει ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τότε αυτό ήταν, αρκετά, φαίνεται ξεκάθαρο ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι επικεφαλής της Λέγκας, ενώ και ο  επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα προειδοποίησε ότι αν ο συνασπισμός καταρρεύσει, το κόμμα του δεν θα αναζητήσει εναλλακτική πλειοψηφία, αλλά η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Και ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι όμως, όπως προαναφέρθηκε, έχει καταστήσει σαφές πως σε περίπτωση κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις, παρά μόνο εκλογές. Το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι αριθμητικό, καθώς ο ιταλός πρωθυπουργός μπορεί τυπικά να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και χωρίς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, δεν είναι όμως κάτι που επιθυμεί ο ίδιος.

Η συνέχεια βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα: αν θα ζητήσει, δηλαδή, από τον Μάριο Ντράγκι να εξακριβώσει κατά πόσο συνεχίζει να διαθέτει την εμπιστοσύνη της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας.

Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το πρώτο μισό του 2023. Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο είναι κάτι ασυνήθιστο στην Ιταλία, διότι αυτή είναι παραδοσιακά η περίοδος που οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν τον προϋπολογισμό τους για το επόμενο έτος, ο οποίος πρέπει να εγκρίνεται ως το τέλος του χρόνου.

Η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης περιλαμβάνει ένα πακέτο αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους ζωής ύψους 26 δισ. ευρώ, αλλά και μια τροπολογία που θα επιτρέψει στην πόλη της Ρώμης να δημιουργήσει ένα τεράστιο αποτεφρωτήριο απορριμμάτων, σχέδιο στο οποίο αντιτίθεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...