464
«Οικογενειακή φωτογραφία» στο «Μπεν Γκουριόν»: ο Τζο Μπάιντεν και ο Αντονι Μπλίνκεν ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό του εβραϊκού κράτους | REUTERS/Amir Cohen

Ισραήλ: Θερμότατη η υποδοχή στον «μεγάλο σιωνιστή» Μπάιντεν  

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 19:40
«Οικογενειακή φωτογραφία» στο «Μπεν Γκουριόν»: ο Τζο Μπάιντεν και ο Αντονι Μπλίνκεν ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό του εβραϊκού κράτους
|REUTERS/Amir Cohen

Ισραήλ: Θερμότατη η υποδοχή στον «μεγάλο σιωνιστή» Μπάιντεν  

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 19:40

Ηταν κάτι παραπάνω από θερμή η υποδοχή που επιφύλαξε το πολιτικό προσωπικό του Ισραήλ στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή προτάσσοντας την αραβοϊσραηλινή άμυνα απέναντι στην ιρανική απειλή. Οπως μετέδωσαν τα διεθνή Μέσα, το ζητούμενο του ταξιδιού Μπάιντεν είναι πάνω απ’ όλα τα άλλα (Ενεργειακό, Παλαιστινιακό, αμερικανοσαουδαραβικές σχέσεις, κ.λπ.) η επιβράδυνση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Σχεδόν 50 χρόνια έπειτα από το πρώτο ταξίδι του στο Ισραήλ, το οποίο είχε κάνει ως νέος γερουσιαστής, ο Μπάιντεν επέστρεψε ως αμερικανός πρόεδρος και αμέσως επιβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξή του στο εβραϊκό κράτος: «Κάθε ευκαιρία επιστροφής μου σε αυτή τη σπουδαία χώρα, όπου οι αρχαίες ρίζες του εβραϊκού λαού χρονολογούνται στη Βιβλική εποχή, είναι ευλογία. Οι δεσμοί του ισραηλινού λαού και του αμερικανικού λαού είναι βαθείς» είπε ο κ. Μπάιντεν στη σύντομη τελετή υποδοχής του. Και συμπλήρωσε: «Από γενιά σε γενιά αυτοί οι δεσμοί μεγαλώνουν».

Ο Μπάιντεν, που επισκέπτεται 10η φορά το Ισραήλ, θύμισε σε όλους ότι γνώρισε όλους τους ισραηλινούς πρωθυπουργούς από την Γκόλντα Μέιρ και έπειτα και προσπάθησε να διαλύσει τις εντυπώσεις ότι είναι λιγότερο υποστηρικτικός στο Ισραήλ από τον προκάτοχό του, τον Ντόναλντ Τραμπ. «Σήμερα η σχέση μας είναι βαθύτερη από κάθε άλλη φορά» είπε.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζοκ αποκάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο «αδελφέ μας, Τζόζεφ», δηλώνοντάς του συγχρόνως ότι «τώρα βρίσκεσαι όντως μέσα στην οικογένεια». Ομως ο μεταβατικός πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους, ο Γιαΐρ Λαπίντ, ήταν ο άνθρωπος που έκλεψε τις εντυπώσεις καθώς αποκάλεσε τον Μπάιντεν «μεγάλο σιωνιστή» και «έναν από τους καλύτερους φίλους που γνώρισε ποτέ το Ισραήλ».

«Είναι πολύ προσωπική η επίσκεψή σας», είπε ο Λαπίντ, «διότι η σχέση σας με το Ισραήλ ήταν πάντα πολύ προσωπική». Και συνέχισε: «Εσείς κάποτε ορίσατε τον εαυτό σας ως σιωνιστή. Είπατε ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς εβραίος για να είναι σιωνιστής. Και είχατε δίκιο!»

Ο Τζο Μπάιντεν, φορώντας κιπά, συνομιλεί με άτομα που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα (Menahem Kahana/Pool via REUTERS)

Περνώντας στο «ψητό» της υπόθεσης, ο Λαπίντ επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το Ιρανικό και τις κοινές προσπάθειές τους να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής. Από πλευράς του ο Μπάιντεν έθιξε το Παλαιστινιακό, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του στη λύση των δύο κρατών: «Τα δύο κράτη είναι κατά την άποψή μου ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ένα μέλλον ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους» είπε.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου περιλαμβάνεται και συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, η οποία θα γίνει στη Βηθλεέμ. Ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, τον διατελέσαντα επί μακρόν πρωθυπουργό του Ισραήλ, την προσεχή Πέμπτη. Οι δύο άνδρες ανταμώθηκαν και στο αεροδρόμιο και έδωσαν την εντύπωση ότι ήταν χαρούμενοι που έβλεπαν ο ένας τον άλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...