16729
Καταστροφές από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων στο Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο | REUTERS/Serhii Nuzhnenko

Οι πρώτες επτά ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία όπως συνέβησαν – λεπτό προς λεπτό

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2022, 05:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/03/2022, 22:38
Καταστροφές από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων στο Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο
|REUTERS/Serhii Nuzhnenko

Οι πρώτες επτά ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία όπως συνέβησαν – λεπτό προς λεπτό

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2022, 05:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/03/2022, 22:38

Ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία μπήκε στην έβδομή του ημέρα, το έβδομο 24ωρο μια νέας εποχής για την Ευρώπη, αν όχι για τον κόσμο ολόκληρο. Μια νέα ισορροπία τρόμου με τον ρώσο πρόεδρο να θέτει σε ετοιμότητα το γιγάντιο πυρηνικό του οπλοστάσιο, απαντώντας στις μαζικές οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, καθώς για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση, σαν να ενηλικιώθηκε και αυτή μέσα σε λίγες μέρες, επέδειξε αποφασιστικότητα και ενιαία γραμμή. Μια νέα παγκόσμια κατάσταση που δεν αφήνει καμία χώρα του πλανήτη ανεπηρέαστη. Και την ίδια ώρα οι ουκρανικές πόλεις μετρούν καταστροφές και χιλιάδες νεκρούς…

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22:30 Είμαστε σε μια νέα εποχή, η δημοκρατία και η ελευθερία δεν είναι πλέον δεδομένες, τόνισε σε διάγγελμά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

22:00 Τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο πάνω από την Βαλτική Θάλασσα, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας. Η παραβίαση του σουηδικού εναέριου χώρου σημειώθηκε ανατολικά της νήσου Γκότλαντ.

21:25 Η στιγμή της επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων στο δημαρχείο του Χαρκόβου:

20:40 Πουλάει την Τσέλσι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς! Ο δισεκατομμυριούχος τόνισε σε δήλωσή του ότι τα καθαρά κέρδη θα πάνε στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία, ασαφές όμως αν εννοεί και τους Ουκρανούς και τους Ρώσους.

20:25 Αποκλεισμός και από τα βιντεοπαιχνίδια… Η Electronic Arts ανακοίνωσε πως αφαιρεί την εθνική ομάδα της Ρωσίας και όλους τους ρωσικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους από το FIFA 22, αλλά και το «NHL 22», βιντεοπαιχνίδι για το χόκεϊ επί πάγου!

20:05 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία της ισραηλινής πλευράς, ανέφερε το Κρεμλίνο. Nωρίτερα ο Μπένετ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

19:50 Η ΕΕ τονίζει ότι τα μέτρα κατά της Ρωσίας θα συμπεριλαμβάνουν και τα κρυπτονομίσμνατα, επιβεβαίωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Κλείνει με τον τρόπο αυτό μια «τρύπα» που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Ρωσία μετά την έξωση των τραπεζών της από το σύστημα SWIFT.

19:37 Η γεωργιανή κυβέρνηση σχεδιάζει και αυτή να καταθέσει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, το οποίο επικαλείται πηγές του κυβερνώντος κόμματος.

19:25 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας» με συντριπτική πλειοψηφία μεν αλλά και ενδιαφέρουσες αποχές. Υπέρ ψήφισαν 141 χώρες, κατά 5 ενώ απείχαν άλλες 35.

Η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα, η Συρία και η Ερυθραία ψήφισαν «κατά». Στις αποχές θα δούμε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν), αφρικανικές χώρες (Αλγερία, Μοζαμβίκη, Νότιο Σουδάν), χώρες της επιρροής της Μόσχας (Βιετνάμ, Μογγολία, Κούβα, Αρμενία), αλλά και την Ινδία, την Κίνα, το Ιράκ και το Ιράν.

19:02 Ενας πρώτος επίσημος απολογισμός από την Ρωσία, ο οποίος είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν που έχουν δώσει στη δημοσιότητα η ουκρανική πλευρά. Η Μόσχα ανέφερε ότι οι νεκροί είναι 489 και οι τραυματίες 1.597, την ώρα που το Κίεβο δηλώνει ότι οι απώλειες της Ρωσίας ξεπερνούν τις 6.000. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι περισσότεροι από 2.870 ουκρανοί στρατιώτες και «εθνικιστές» έχουν σκοτωθεί και περίπου 3.700 είναι οι τραυματίες.

Δεν είναι σαφές από τη ρωσική πλευρά ποιες είναι οι απώλειες σε υλικό. Εχουμε δει βίντεο και άλλο υλικό για ρωσικά αεροσκάφη ή ελικόπτερα που καταρρίφθηκαν ακόμη και για συστήματα (άρματα ή αντιαεροπορικά) που απλώς εγκαταλείφθηκαν άθικτα από τους Ρώσους – αν πιστέψουμε όσα λένε οι Ουκρανοί τα άφησαν όταν κόλλησαν στη λάσπη ή έμειναν από καύσιμα.

!! 18:54 Οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων θα γίνουν την Πέμπτη. Το πρακτορείο ΤASS είπε ότι η Μόσχα εγγυήθηκε «ασφαλή διάδρομο» για να μεταβεί στο Γκόμελ της Λευκορωσίας η ουκρανική αντιπροσωπεία. Ο ρώσος διαπραγματευτής δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι μια κατάπαυση του πυρός θα είναι στο τραπέζι.

18:51 Εφτασε στη Ζαπορίζια η αυτοκινητοπομπή που ξεκίνησε το πρωί από την εμπόλεμη Μαριούπολη, μεταφέροντας έλληνες διπλωμάτες, δημοσιογράφους και ομογενείς.

18:39 Ενα tweet του Γουλφ Μπλίτζερ, βετεράνου πλέον δημοσιογράφου του CNN, για την εποχή που, 30 χρόνια πριν ήταν σε αποστολή στο Μινσκ της Λευκορωσίας για τη συνάντηση των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Τότε υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης, έγραψε. «Αλλά εκείνο ήταν τότε και αυτό είναι τώρα», σημείωσε…

18:24 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ρωσία στοχοποιεί σκόπιμα ουκρανούς πολίτες, ωστόσο απέφυγε να πει εάν θεωρεί πως διαπράττονται εγκλήματα πολέμου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι στοχοποιούν αμάχους», είπε ο Μπάιντεν. Σε ερώτηση σχετικά με το αν πιστεύει πως η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Το παρακολουθούμε πολύ στενά. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο».

!! 18:21 Ο Σεργκέι Λαβρόφ συνεχίζει να μιλάει για ανάγκη αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας αλλά φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω στο θέμα της ηγεσίας της Ουκρανίας, της παραμονής δηλαδή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ηγεσία του Κιέβου. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια λίστα όπλων που ποτέ δεν θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία, αλλά αναγνώρισε το δικαίωμα των Ουκρανών να αποφασίζουν για την ηγεσία τους. Ο ρώσος υπ. Εξωτερικών έκανε λόγο για «θετικό βήμα».

17:55 Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι μπορεί να θεωρηθεί ύποπτη για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία λόγω των όπλων που χρησιμοποιεί εναντίον των αμάχων και κάλεσε τον ΟΗΕ να «απαιτήσει» τη ρωσική υποχώρηση.

«Αυτό που έχουμε ήδη δει εκ μέρους του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν σε ό,τι αφορά τη χρήση πυρομαχικών που εξαπολύονται εναντίον αθώων αμάχων, αυτό αποτελεί ήδη κατά τη γνώμη μου έγκλημα πολέμου», είπε ενώπιον των βρετανών βουλευτών που σηκώθηκαν για να χειροκροτήσουν τον ουκρανό πρεσβευτή Βαντίμ Πριστάικο που βρισκόταν στο κτίριο της Βουλής των Κοινοτήτων.

17:30 Ο ουκρανικός στρατός κάλεσε τις μητέρες των ρώσων στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν στην ουκρανική επικράτεια να έρθουν να τους αναζητήσουν, ενώ το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έχει πιάσει δεκάδες αιχμαλώτους από την έναρξη της εισβολής στη χώρα από τη Μόσχα.

«Λήφθηκε απόφαση να παραδοθούν οι αιχμάλωτοι ρώσοι στρατιώτες στις μητέρες τους αν έρθουν να τους αναζητήσουν στην Ουκρανία, στο Κίεβο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας.

16:42 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ είχε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το Ισραήλ παίζει καθοριστικό ρόλο στις απόπειρες για μια συνεννόηση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

16:01 Εικόνες από την εκκένωση παιδιατρικού νοσοκομείου και μαιευτηρίου στο Κίεβο, προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των ασθενών από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters.

14:52 Η ΕE ανακοίνωσε τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, το κυρίαρχο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων στον κόσμο.

«Με ταχύτητα φωτός, η ΕΕ έχει υιοθετήσει τρία κύματα κυρώσεων κατά του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας, των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας και της διεφθαρμένης ελίτ της. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων στην ιστορία της Ένωσής μας. Η σημερινή απόφαση να αποσυνδεθούν βασικές ρωσικές τράπεζες από το δίκτυο SWIFT θα στείλει ένα ακόμη πολύ σαφές μήνυμα στον Πούτιν και το Κρεμλίνο» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Ο κατάλογος των επτά ρωσικών τραπεζών, που επηρεάζονται από το μέτρο αυτό, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Πρόκειται για τις: Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB) και VTB BANK.

!! 14:25 Το ρούβλι υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό: 110 έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Σημαίνει ότι ένα ρούβλι κάνει λιγότερο από ένα σεντ του δολαρίου! Η χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε κλειστή, καθώς η ρωσική οικονομία με πρώτο το χρηματοπιστωτικό της σύστημα γονατίζει υπό το βάρος των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση.

14:17 Ο αριθμός των προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία για τις γειτονικές χώρες αυξήθηκε περαιτέρω φθάνοντας σχεδόν τα 836.000 άτομα την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με μια καταγραφή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στον ιστότοπό της. Πρόκειται για μια αύξηση σχεδόν 160.000 ανθρώπων σε σχέση με τον αριθμό των 677.000 που είχε παρουσιάσει χθες, Τρίτη, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.

13:41 Η Ουκρανία και η Ρωσία θα πραγματοποιήσουν τον δεύτερο γύρο συνομιλιών εντός της ημέρας, μετέδωσε το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο πηγή από το ουκρανικό προεδρικό γραφείο.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά όχι και να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα», διεμήνυσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα διεξαχθούν περισσότερες συνομιλίες με τη Ρωσία και ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι οι ίδιες με εκείνες που διατύπωνε ο Πούτιν πριν από τον πόλεμο.

!! 13:24 Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς που είχαν στόχο την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας και το πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ο δήμαρχος της πόλης Ιχόρ Τερέχοφ, ο οποίος τόνισε ότι η πόλη του δεν θα παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις.

12:44 Η τιμή της μετοχής του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού Aramco κατέρριψε υψηλό ρεκόρ. Η μετοχή της Aramco πωλείτο σήμερα στα 42,9 ριάλ (περίπου 10,3 ευρώ) στο Ριάντ σύμφωνα με τον ιστότοπο του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας (Tadawul).

Πρώτη στον κόσμο σε εξαγωγές αργού πετρελαίου, η Aramco εισήχθη στο χρηματιστήριο του Ριάντ τον Δεκέμβριο του 2019. Η μετοχή της άρχισε να πωλείται τότε στα 32 ριάλ (περίπου 7,7 ευρώ).

12:32 Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως αν γίνει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα εμπλακούν σε αυτόν πυρηνικές δυνάμεις και θα είναι καταστρεπτικός. Ο ίδιος
προσέθεσε ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν «πραγματικό κίνδυνο», αν το Κίεβο αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

12:11 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν γνωστοποίησε ότι το βράδυ θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό για τον πόλεμο στην Ουκρανία.


12:01 Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, το ολλανδικό TTF, αυξήθηκε στο ιστορικό ρεκόρ των 194,715 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh) λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός και εξαγωγός αερίου.

11:32 Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιοποίησε έναν χάρτη με την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με ρίγες οι περιοχές που ελέχγονταν από ρωσόφωνους αυτονομιστές πριν την εισβολή.

11:10 Μια Ουκρανία χωρισμένη σε τέσσερις τομείς, επιθέσεις στην Οδησσό και σχέδια για τη Μολδαβία αποκάλυψε άθελά του (;) ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχος του Πούτιν, παρουσιάζοντας έναν χάρτη με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

11:02 Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποφάσισε να στείλει «επιθετικό στρατιωτικό υλικό» στην «ουκρανική αντίσταση».

«Καθώς βλέπω ότι υπάρχουν (πολιτικές) ομάδες που αμφισβητούν τη δέσμευση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, θέλω να σας ανακοινώσω ότι η Ισπανία θα στείλει επιθετικό στρατιωτικό υλικό στην ουκρανική αντίσταση», είπε ο Σάντσεθ, μιλώντας στο κοινοβούλιο στη Μαδρίτη.

10:55 Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Ρωσία ματαίωσε την αποστολή τεσσάρων πολεμικών πλοίων της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των τουρκικών υδάτων έπειτα από αίτημα της Τουρκίας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προσέθεσε ότι η απόφαση ελήφθη πριν η Αγκυρα κλείσει τα Στενά λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

10:39 Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς πλήττεται από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις σε αντίποινα για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Με δεδομένη την «τρέχουσα κατάσταση», η Sberbank «αποφάσισε να αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά», καθώς «οι θυγατρικές τράπεζες του ομίλου είναι αντιμέτωπες με αφύσικες εκροές κεφαλαίων και απειλές για την ασφάλεια των εργαζομένων τους και των υποκαταστημάτων τους», ανέφερε το σχετικό δελτίο Τύπου του ομίλου.

10:33 Ο βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας εκτίμησε πως η εισβολή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία θα γίνει «πιο βάρβαρη».

«Οποιος σκέφτεται λογικά δεν θα έκανε αυτό που κάνει (ο Πούτιν), επομένως θα δούμε… την αγριότητά του να αυξάνεται. Δεν γίνεται το δικό του, περικυκλώνει πόλεις, τις βομβαρδίζει αδίστακτα τη νύχτα… και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να τις διαλύσει και θα κατευθυνθεί μέσα στις πόλεις», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

10:11 Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου WTI ξεπέρασε τα 110 δολάρια, ένα ρεκόρ από το 2014. Γύρω στις 09:30 (ώρα Ελλάδος), το West Texas Intermediate (WTI) έφθασε τα 110,18 δολάρια το βαρέλι, μερικές ώρες αφού το Brent είχε επίσης υπερβεί το όριο των 110 δολαρίων.

10:01 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι 6.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί κατά τις πρώτες έξι ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι το Κρεμλίνο δεν θα καταφέρει να κατακτήσει τη χώρα του με βόμβες και αεροπορικά πλήγματα.

Αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον του μνημείου του Μπάμπι Γιαρ –ενός σημαντικού μνημείου του Ολοκαυτώματος που βρίσκεται στον μαζικό τάφο 34.000 Εβραίων οι οποίοι εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1941, όταν η πόλη βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή– ο Ζελένσκι είπε: «Αυτή η επίθεση αποδεικνύει ότι για πολλούς ανθρώπους στη Ρωσία το Κίεβό μας είναι απολύτως ξένο».

O Ζελένσκι στο προεδρικό μέγαρο του Κιέβου (REUTERS/Umit Bektas)

«Δεν γνωρίζουν τίποτα για το Κίεβο, για την ιστορία μας. Αλλά όλοι τους έχουν εντολές να εξαλείψουν την ιστορία μας, να εξαλείψουν τη χώρα μας, να μας εξαλείψουν όλους», είπε ο ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

09:22 Η Μαριούπολη, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία, είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τη Ρωσία και οι αρχές δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν τους τραυματίες, ενώ η Χερσώνα, μια πόλη στη Μαύρη Θάλασσα, είναι εντελώς περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

«Πολεμάμε, δεν έχουμε σταματήσει να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας», δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

08:40 Τουλάχιστον 21 νεκροί και 112 τραυματίες στο Χάρκοβο τις τελευταίες 24 ώρες.

08:30 Ξεκίνησε η επιχείρηση αποχώρησης των ελλήνων διπλωματών και δημοσιογράφων από την εμπόλεμη Μαριούπολη. Επικεφαλής ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωσταλένος. Παραμένει στη Μαριούπολη ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης.

07:02 Μιλώντας στο Κογκρέσο, ο Τζο Μπάιντεν είπε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «δικτάτορας», «πιο απομονωμένος παρά ποτέ». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις» και ότι ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά ρώσους ολιγάρχες με σκοπό να κατασχεθούν περιουσιακά τους στοιχεία αν αυτά αποκτήθηκαν με εγκληματική δραστηριότητα. Τα είπε όλα αυτά ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας για την «Kατάσταση της Eνωσης» αφού ανέλαβε το αξίωμα.

06:30 Η ευρωπαϊκή θυγατρική της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, έκλεισε κατόπιν διαταγής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία προειδοποίησε ότι το πιστωτικό ίδρυμα αυτό ήταν αντιμέτωπο «με πτώχευση», εξαιτίας των μαζικών αναλήψεων των αποταμιεύσεων εν μέσω των κυρώσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

06:21 Αερομεταφερόμενες ρωσικές μονάδες εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές της Τετάρτης στο Χάρκοβο, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχη σε εξέλιξη στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας.

«Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στο Χάρκοβο (…) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

05:11 Η κολοσσιαία αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως θα αποσυρθεί προοδευτικά από το μεγάλο κοίτασμα αργού στη Ρωσία την εκμετάλλευση του οποίου έχει αναλάβει στο πλαίσιο κοινοπραξίας με ρωσικές, ινδικές και ιαπωνικές εταιρείες, το έργο Σαχαλίνη-1.

«Αντιδρώντας στα πρόσφατα γεγονότα, θα αρχίσουμε τη διαδικασία διακοπής των δραστηριοτήτων μας και λαμβάνουμε μέτρα για την προοδευτική αποχώρησή μας» από το έργο αυτό, ανέφερε η εταιρεία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως δεν θα κάνει άλλες επενδύσεις σε έργα στη Ρωσία στο εξής.

05:02 Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διαθέσουν ακόμη 30 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα «εάν είναι απαραίτητο» για να σταθεροποιηθεί η αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με άλλες 30 χώρες για να αποδεσμευθούν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική θα ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια, αποδεσμεύοντας (επιπλέον) 30 εκατομμύρια βαρέλια» από τα στρατηγικά αποθέματά της.

02:30Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην ουκρανική πόλη Ζιτόμιρ (βορειοδυτικά) από ρωσικό πύραυλο Κρουζ που κατά τα φαινόμενα είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση, ανέφερε μέσω Telegram ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Στο Ζιτόμιρ οι Ουκρανοί μάχονται με βόμβες μολότοφ τον εισβολέα (REUTERS/Viacheslav Ratynskyi)

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, πήραν φωτιά σπίτια κοντά στη βάση της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού στη Ζιτόμιρ, 120 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, και «μέχρι στιγμής» έχουν διαπιστωθεί οι θάνατοι «τεσσάρων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου «ενός παιδιού».

ΤΕΤΑΡΤΗ, 2 Μαρτίου

23:00 Η Τουρκία δεν σκοπεύει να συμμετέχει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το Anadolu.

22:50 Μια παράπλευρη επίπτωση του παγώματος του Nord Stream 2, λόγω του Ουκρανικού. Η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανορωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία εδρεύει στην Ελβετία, κήρυξε πτώχευση και απέλυσε τους 106 εργαζομένους της, ανακοίνωσε η αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις του καντονιού.

22:20 Capital controls στο συνάλλαγμα στη Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που θα ισχύει από την Τετάρτη και απαγορεύει τις εξαγωγές συναλλάγματος που υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια.

22:10 Το Μουσείο Γκρεβέν στο Παρίσι αφαίρεσε το κέρινο ομοίωμα του  Βλαντίμιρ Πούτιν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μετά τις ζημιές που υπέστη από επισκέπτες το Σαββατοκύριακο.

Το κέρινο ομοίωμα, το οποίο κατασκευάστηκε το 2000, μεταφέρθηκε σε αποθήκη μέχρι νεωτέρας. Το μουσείο εξετάζει μάλιστα το ενδεχόμενο να το αντικαταστήσει με ένα ομοίωμα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι! Το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, μια διαδηλώτρια με το σύνθημα «Kill Putin» («Σκοτώστε τον Πούτιν») ζωγραφισμένο στο γυμνό στήθος της μαχαίρωσε το κέρινο ομοίωμα και έσπασε το κεφάλι του.

Σε (προσωρινή;) αποθήκευση το ομοίωμα… | Twitter

21:56 Εκκενώνεται το πρωί της Τετάρτης το Γενικό Προξενείο της Μαριούπολης. Λόγω της κατάστασης γύρω από την πόλη, θα οργανωθεί η αποχώρηση μέρους του προσωπικού και ελλήνων δημοσιογράφων , καθώς και ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

21:25 Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς κάλεσε για ακόμη μία φορά τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει αμέσως» όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα και να επιστρέψει στον διάλογο. «Η αιματοχυσία πρέπει να τελειώσει. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κακοποιεί τον ουκρανικό λαό» είπε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.

21:13 Το μετρό του Κιέβου, μεγάλο μέρος του οποίου είναι δεκάδες μέτρα κάτω από το έδαφος, είχε κατασκευαστεί, επί Σοβιετικής Ενωσης, για να χρησιμεύει και σαν πυρηνικό καταφύγιο. Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι σήμερα «μας προστατεύει από τους νέους Σοβιετικούς», γράφει ο ουκρανός δημοσιογράφος Ιλια Πονομαρένκο.

21:00 Νέα συνομιλία Μπάιντεν – Ζελένσκι. Ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να «σταματήσουμε τον ρώσο επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό» και ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την στήριξή του. Ακόμη, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν κυρίως για τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες στην Ουκρανία σε θέματα άμυνας, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

20:47 Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, όμως οι Ουκρανοί ελέγχουν ακόμη το κτίριο της τοπικής διοίκησης, ανέφερε αργά την Τρίοτη σύμβουλος του ουκρανικό υπουργείου Εσωτερικών.

20:34 Με ειδική ναυλωμένη πτήση από το υπουργείο Εξωτερικών, 50 πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου από την Οδησσό και το Κίεβο, καθώς και μέλη των οικογενειών τους, πρόκειται να φθάσουν στην Ελλάδα μέσω Βουκουρεστίου, ύστερα από επιχειρήσεις εκκένωσης οι οποίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

20:22 Κυρώσεις και στον Πολιτισμό: Φεστιβάλ Κανών χωρίς ρωσικές ταινίες καθώς η οργανωτική αρχή σχεδιάζει να μην φιλοξενήσει ρωσικές αντιπροσωπείες, «ούτε να αποδεχτεί την παρουσία οποιουδήποτε φορέα που συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση», όσο συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και επίσης, η διάσημη ρωσίδα σοπράνο Αννα Νετρέμπκο, που είναι φίλη και  υποστηρίκτρια του Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από όλες τις προγραμματισμένες συναυλίες της.

20:07 Αύριο Τετάρτη θα γίνει ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δύο ημέρες μετά την πρώτη επαφή των δύο πλευρών.

19:50 Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, από όπου η φωτογραφία, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και δεν ήταν οι μόνοι, καθώς συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

19:21 Πρέπει να σταματήσουμε τον εισβολέα το συντομότερο, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που είχε συνομιλία και με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

18:39 Οι ουκρανικές Αρχές κάνουν λόγο για 5 νεκρούς από τη ρωσική επίθεση στον πύργο τηλεπικοινωνιών του Κιέβου.

18:37 Ο πύργος της τηλεόρασης που χτυπήθηκε από τον ρωσικό βομβαρδισμό βρίσκεται στην ίδια γειτονιά με την τοποθεσία Μπάμπι Γιαρ, μια χαράδρα όπου οι Ναζί σκότωσαν περισσότερους από 30.000 Εβραίους σε δύο ημέρες το 1941. Η τοποθεσία είναι ένας σημαντικός τόπος μνήμης.

«Αυτοί οι βάρβαροι σφαγιάζουν τα θύματα του Ολοκαυτώματος για δεύτερη φορά», ανέφερε στο Twitter ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Αντρέι Γερμάκ.

17:57 Η FIBA ακολούθησε το παράδειγμα της FIFA και ανακοίνωσε την αποβολή των ρωσικών ομάδων και αξιωματούχων από όλες τις διοργανώσεις μέχρι νεωτέρας.

17:29 Αρχισε ο βομβαρδισμός στο Κίεβο καθώς ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν πύργο τηλεπικοινωνιών και τηλεόρασης.

Σύμφωνα με αναφορές, σταμάτησε η μετάδοση των ουκρανικών τηλεοπτικών καναλιών μετά τον βομβαρδισμό του πύργου τηλεπικοινωνιών και τηλεόρασης του Κιέβου.

17:14 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι τα ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία «ενισχύονται ώρα με την ώρα», με χτυπήματα σε νοσοκομεία, σχολεία και κτίρια κατοικιών. Ζήτησε, δε, να σταλεί αποφασιστικό μήνυμα στον ρώσο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

17:04 Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε την μεταφορά της πρεσβείας της χώρας στην Ουκρανία, από το Κίεβο στην πόλη Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Η απόφαση οφείλεται στην όλο και πιο δραματική κατάσταση, εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών.

Ο ιταλός πρεσβευτής στην Ουκρανία κατάφερε να πάρει μαζί του και 20 ανήλικα, εκ των οποίων έξι είναι νεογέννητα, τα οποία είχαν βρει καταφύγιο, με τους γονείς τους, στο εσωτερικό της πρεσβείας.

16:47 Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 2 Μαρτίου, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το οποίο επικαλείται δική του πηγή.

16:28 Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προετοιμαστεί για «εκατομμύρια» επιπλέον πρόσφυγες από την Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα ενώ ήδη πάνω από 400.000 έχουν εισέλθει πλέον στο μπλοκ, ανέφερε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σλοβακία.

16:03 Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε πως το Κίεβο είναι έτοιμο να μιλήσει με τη Μόσχα, αλλά δεν θα ακολουθήσει τα ρωσικά τελεσίγραφα.

Παράλληλα, αναφέρει πως το ΝΑΤΟ έχει πολιτικό καθήκον και ηθική υποχρέωση να υποστηρίξει τη προσπάθεια της Ουκρανία, ενώ είναι σε συζητήσεις με τους δυτικούς συμμάχους για συνδρομή στην αεράμυνα της χώρας.

Τέλος, ανέφερε πως αν πέσει η Ουκρανία, το ΝΑΤΟ θα ακολουθήσει.

15:42 Η Ρωσία καλεί τους κατοίκους του Κιέβου που μένουν κοντά σε υποδομές πληροφοριών να απομακρυνθούν.

15:25 Η Μόσχα θα απαγορεύσει προσωρινά σε ξένους επενδυτές να πωλούν περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν. Περισσότερα εδώ

15:21 Τρόμο προκαλούν οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα από το Χάρκοβο, μετά τις σφοδρές ρωσικές επιθέσεις.

14:50 «Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας» μέσω των δυτικών οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ υποσχόμενος ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας.

«Η ισορροπία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δύναμης είναι σαφώς υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ανακαλύπτει την οικονομική της ισχύ», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απάντησε στον Μπρουνό Λεμέρ μέσω του Twitter: «Προσέξτε τα λόγια σας κύριοι! Και μη ξεχνάτε ότι στην ανθρώπινη Ιστορία, οι οικονομικοί πόλεμοι πολύ συχνά μετατράπηκαν σε πραγματικούς».

14:11 Η Ουκρανία πολεμά για την ελευθερία της τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας εξ αποστάσεως στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η ομιλία του ουκρανού προέδρου ήταν συγκινησιακά φορτισμένοι ενώ ο Ζελένσκι καταχειροκροτήθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες.

REUTERS/Yves Herman

«Κανείς δε θα μας λυγίσει, είμαστε σκληροί, είμαστε Ουκρανοί» είπε και προσέθεσε ότι «πολεμάμε για τα δικαιώματά μας, την ελευθερία μας, τώρα για την επιβίωσή μας» πρόσθεσε. Περισσότερα εδώ.

13:51 Σε πάνω από 400.000 υπολογίζει η Βαρσοβία τους Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν περάσει τα τελευταία 24ωρα από την εμπόλεμη Ουκρανία στην Πολωνία.

13:47 «Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά των αστικών υποδομών στο Χάρκοβο παραβιάζουν το δίκαιο του πολέμου» σημειώνει σε μήνυμά του στο Twitter o επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας αυτές τις δραματικές στιγμές», προσθέτει.

13:05 Σε συνεδρίαση του ΟΗΕ στη Γενεύη στο πλαίσιο της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό, διπλωμάτες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ αποχώρησαν την ώρα της παρέμβασης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

Οι διπλωμάτες γυρνούν την πλάτη στον Λαβρόφ (Salvatore Di Nolfi/Pool via REUTERS)

12:44 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε ότι η Ουκρανία ανακαλεί τους πρεσβευτές της από τις (πρώην σοβιετικές δημοκρατίες) της Γεωργίας και του Κιργιστάν.

12:31 H Oυκρανία είναι ευπρόσδεκτη στην ΕΕ ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της έκτακτης ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οι Ουκρανοί είναι οι ήρωες του σημερινού αγώνα για την ελευθερία και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας» σημείωσε ο βαυαρός πολιτικός.

!!12:23 Παραλληλισμούς με τη χιτλερική Γερμανία έκανε εμμέσως πλην σαφώς ο Μάριο Ντράγκι αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή.  «Η ηρωική αντίσταση του ουκρανικού λαού και του προέδρου Ζελένσκι μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα και μας υποχρεώνουν να κάνουμε επιλογές που μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν αδιανόητες», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, για να προσθέσει:

«Η αδικαιολόγητη και προμελετημένη επίθεση της Ρωσίας κατά μιας γειτονικής χώρας μας πηγαίνει πάνω από 80 χρόνια πίσω στην προσάρτηση της Αυστρίας, στην κατοχή της Τσεχοσλοβακίας και στην εισβολή στην Πολωνία. Δεν πρόκειται μόνον για επίθεση κατά μιας ελεύθερης και κυρίαρχης χώρας, αλλά για επίθεση κατά των αρχών μας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, κατά της διεθνούς τάξης που οικοδομήσαμε μαζί».

12:01 Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ανακοίνωσε ότι ο διάσημος ρώσος μαέστρος Βαλερί Γκεργκίεφ δεν θα εμφανιστεί στη φημισμένη Λα Σκάλα όπως ήταν προγραμματισμένο, καθώς δεν έχει αποκηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Γκεργκίεφ είναι φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν. Απούσα από τη μιλανέζικη σκηνή και η Αννα Νετρέμπκο, η οποία κράτησε μια επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι στην εισβολή. Ανά τον κόσμο πολλές ρωσικές παραστάσεις ακυρώνονται.

11:45 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ζητά την ένταξη «χωρίς καθυστέρηση» της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα απευθυνθεί στις 13.30 (ώρα Ελλάδος) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός του Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θα παρέμβουν επίσης σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

11:35 Ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι οι δυνάμεις του στοχεύουν να περικυκλώσουν το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Η αποστολή για σήμερα είναι να περικυκλώσουμε απευθείας τη Μαριούπολη», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν.

10:49 «Κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται επί πέντε ημέρες. Μας χτυπούν με το πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με πυραύλους Grad, μας πλήττουν με τις αεροπορικές τους δυνάμεις»: Αυτό ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊσένκο, δήμαρχος της Μαριούπολης, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Έχουν υποστεί ζημιές πολιτικές υποδομές –σχολεία, σπίτια. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Γυναίκες, παιδιά έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, επεσήμανε στοπ Facebook ότι στη Μαριούπολη υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης σήμερα έπειτα από έναν βομβαρδισμό.

10:31 Ενα tweet του διάσημου ηθοποιού και σκηνοθέτη Σον Πεν καθώς βαδίζει προς τα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, εγκαταλείποντας και αυτός την εμπόλεμη ζώνη.

10:22 Το YouTube ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει τα κανάλια που είναι συνδεδεμένα με το Russia Today και το Sputnik σε ολόκληρη την Ευρώπη, με άμεση ισχύ.

!! 09:34 Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι η πόλη του, έδρα μιας πολυπληθούς κοινότητας ελλήνων ομογενών, βρίσκεται υπό διαρκή βομβαρδισμό. Οι Ρωσόφωνοι του Ντονμπάς κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης να φύγουν πριν να είναι αργά.

09:13 Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε: «Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας».

«Η ισορροπία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δύναμης είναι σαφώς υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ανακαλύπτει την οικονομική της ισχύ», πρόσθεσε, μιλώντας ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.

09:02 Ο δήμαρχος του Χάρκοβου, της δεύτερης πολυπληθέστερης πόλης της Ουκρανίας, δήλωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν κυβερνητικό κτίριο και κατοικίες. Ο Ολεγκ Σινεγκούμποφ είπε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε GRAD και πυραύλους κρουζ και ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου. Η άμυνα της πόλης αντέχει, τόνισε.

Ο προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει τα κέντρα των πόλεων για να προκαλέσει πανικό και απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Πρωί Τρίτης στο κέντρο του Χάρκοβου, σε ένα διάλειμμα των ρωσικών βομβαρδισμών (Press service of the Ukrainian State Emergency Service/Handout via REUTERS).

08:47 Ο τσετσένος πολέμαρχος Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της ημιαυτόνομης επαρχίας της Τσετσενίας και στενός σύμμαχος του Πούτιν, ανακοίνωσε ότι δύο τσετσένοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι έξι έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία.

08:40 Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι γνωστοποίησε ότι θα συζητήσει εντός της ημέρας στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη στήριξη που θα πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν», έγραψε στο Twitter o Πιοτρ Μούλερ, εκπρόσωπος του πολωνού πρωθυπουργού. «Το θέμα θα είναι η συστηματική στήριξη προς την Ουκρανία στο πλαίσιο της ένταξής της στην ΕΕ».

08:11 Τουλάχιστον 70 ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε βάση στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, τη Δευτέρα, ενημέρωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, μέσω Facebook.

07:54 Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας καθώς η εισβολή έχει πλέον μπει στην έκτη της ημέρα. Πέντε ρωσικά μαχητικά κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν χθες, σύμφωνα με την Ukrayinska Pravda και την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Τα αεροσκάφη φέρονται να καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στις πόλεις Βασίλκιβ και Μπρόβαρι, στην περιοχή γύρω από το Κίεβο. Ένας πύραυλος Κρουζ κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν κοντά στο Κίεβο, κατά τις ίδιες πηγές.

07:01 Η Sony ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις προγραμματισμένες προβολές ταινιών της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου και του πολυαναμενόμενου φιλμ «Morbius» με τους Τζάρεντ Λέτο και Μάικλ Κίτον.

06:45 Η Mastercard Inc. ανακοίνωσε πως απέκλεισε πολλούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας από το δίκτυο διεκπεραίωσης πληρωμών της.

Η Mastercard υποσχέθηκε επίσης να δωρίσει 2 εκατομμύρια δολάρια για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα της σύρραξης.

06:31 Η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα από την Απω Ανατολή προς την Ευρώπη. Μονάδες του ρωσικού στρατού, οι βάσεις των οποίων βρίσκονται στη ρωσική Άπω Ανατολή θα διεξαγάγουν γυμνάσια στην επαρχία Αστραχάν, η οποία βρίσκεται στα όρια μεταξύ του ευρωπαϊκού και του ασιατικού τμήματος της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη διοίκηση των δυνάμεων του ανατολικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

05:22 Στο Χάρκοβο, στα ανατολικά, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

03:00 Εικόνες από δορυφόρους κατέγραψαν ότι ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου εκτείνεται τελικά σε μήκος 64 χιλιομέτρων (!) –είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.–, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η δορυφορική εικόνα που δείχνει το ρωσικό κονβόι κοντά στο Ινβάνκιβ, βόρεια του Κιέβου (Satellite image 2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και κατευθύνεται προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Maxar έκανε επίσης λόγο για συγκέντρωση ρωσικών χερσαίων δυνάμεων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, κάπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.

02:40 Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι ο αμερικανός ομόλογός του Αντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει περισσότερη βοήθεια στη χώρα του.

Κατά τη διάρκεια «τηλεφωνικής συνδιάλεξής μας, ο υπουργός Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία παραμένει ακλόνητη», ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μέσω Twitter. «Υπογράμμισα ότι η Ουκρανία επιθυμεί διακαώς την ειρήνη, αλλά όσο βρισκόμαστε υπό επίθεση από τη Ρωσία χρειαζόμαστε περισσότερες κυρώσεις και όπλα. Ο υπουργός με διαβεβαίωσε και για τα δύο. Συντονίσαμε περαιτέρω μέτρα» των δύο κρατών, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

02:11 Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει «κάθε εισαγωγή αργού πετρελαίου» από τη Ρωσία, εξηγώντας ότι πρόκειται για «βιομηχανία από την οποία ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν και οι ολιγάρχες του έχουν προσποριστεί μεγάλα κέρδη».

«Ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο των εσόδων του ρωσικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Μολονότι ο Καναδάς δεν εισήγαγε παρά πολύ περιορισμένες ποσότητες τα τελευταία χρόνια, το μέτρο αυτό στέλνει ισχυρό μήνυμα», συνέχισε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

01:00 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί βίζας για τους πολίτες τρίτων χωρών που θέλουν να πολεμήσουν στην Ουκρανία στο πλευρό των δυνάμεων του Κιέβου.

ΤΡΙΤΗ, 1η Μαρτίου

23:40 Το 24ωρο τελειώνει στο Κίεβο με σποραδικές πολύ ισχυρές εκρήξεις σε περιοχές μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο, αλλά πάντα ανησυχητικά κοντά, και με σειρήνες.

23:31 Μπορεί να δούμε απαγόρευση πτήσεων ρωσικών αεροσκαφών και στις ΗΠΑ, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη; Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δεν το απέκλεισε. «Καμία επιλογή δεν έχει φύγει από το τραπέζι. Λαμβάνουμε υπόψη μια σειρά από παράγοντες», δήλωσε.

23:09 Μαζική εκδήλωση συμπαράστασης στην Ουκρανία από περισσότερους από 1.000 συγγραφείς. Μεταξύ τους ο Σαλμάν Ρούσντι και η Μάργκαρετ Άτγουντ και οι νομμπελίστες Ορχάν Παμούκ και Σβετλάνα Αλεξίεβιτς

Στην ανοιχτή τους επιστολή που δημοσιεύτηκε από την παγκόσμια ένωση συγγραφέων PEN International, οι συγγραφείς δηλώνουν «συγκλονισμένοι από τη βία που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον της Ουκρανίας» και «καλούν επειγόντως να σταματήσει η αιματοχυσία». «Είμαστε ενωμένοι στην καταδίκη ενός παράλογου πολέμου, που προκλήθηκε από την άρνηση του προέδρου Πούτιν να δεχθεί το δικαίωμα του ουκρανικού λαού να συζητήσει τη μελλοντική του κατεύθυνση και την ιστορία του χωρίς την παρέμβαση της Μόσχας», γράφουν.

Σε αυτούς που συμπαραστέκονται στην Ουκρανία, ας προσθέσουμε με τον Στίβεν Κινγκ:

22:40 Πρέπει να ανησυχούν οι Αμερικανοί για έναν ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο, ερωτήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η απάντησή του ήταν άμεση: «όχι». Χθες Κυριακή ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα πυρηνικά όπλα, επικαλούμενος τις επιθετικές δηλώσεις ηγετών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

22:13 Oλιγάρχες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, κυβερνητικά μέλη, στρατιωτικές προσωπικότητες υψηλού επιπέδου και προπαγανδιστές που συνέβαλαν στη διάδοση της αντι-ουκρανικής προπαγάνδας περιλαμβάνονται στα 26 πρόσωπα που προστέθηκαν στον κατάλογο προσώπων, οντοτήτων και φορέων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα από την ΕΕ.

21:45 Η Τουρκία αποφάσισε να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα πολεμικά πλοία, σε εφαρμογή των όρων της Συνθήκης του Μοντρέ.

!! 21:33 Οι πρόεδροι οκτώ χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης κάλεσαν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Εμείς, οι πρόεδροι των χωρών μελών της ΕΕ: της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, πιστεύουμε σθεναρά ότι η Ουκρανία δικαιούται να λάβει άμεση προοπτική ένταξης στην ΕΕ» ανέφερα στην ανοιχτή επιστολή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα.

21:23 Μια μολότοφ από το αυτοκίνητο αυτών των Ουκρανών κατά του ρωσικού στρατιωτικού οχήματος.

20:49 Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, αλλά και ότι θα εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ για τη διέλευση πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου για να εμποδίσει την κλιμάκωση του πολέμου.

20:33 Αν αναρωτιέστε για τη Βόρεια Κορέα, η χώρα του Κιμ Γιόνγκ Ουν έσπασε τη σιωπή της και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την ηγεμονική πολιτική τους και τη Δύση που «επιβάλλονται με αυταρχισμό και κατάχρηση εξουσίας εναντίον άλλων χωρών».

Κατηγόρησε ακόμη την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της ότι «αγνοούν τα εύλογα και θεμιτά αιτήματα της Ρωσίας» που ζητά να της δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά της. «Οσο υπάρχει η μονομερής και διπρόσωπη πολιτική των ΗΠΑ που απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια ενός κυρίαρχου κράτους, δεν θα υπάρξει ποτέ ειρήνη στον κόσμο», καταλήγει η Βόρεια Κορέα.

20:15 Ας δούμε και μια λεπτομέρεια από τη βοήθεια που στέλνουν η Σουηδία και η Φινλανδία. Και οι δύο χώρες έστειλαν συνολικά περί τις 200.000 μερίδες εκστρατείας. Είναι έτοιμο φαγητό με υψηλή θερμιδική αξία που μπορούν να καταναλώσουν στρατιώτες αλλά, αν χρειαστεί, και άμαχοι.

20:00 Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει στρατιωτικό εξοπλισμό και υλικό στην Ουκρανία, συμμετέχοντας, με τον τρόπο αυτό, στην υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των εταίρων της ΕΕ προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρεται ότι το είδος του αμυντικού υλικού που θα χορηγηθεί στην Ουκρανία είναι σύμφωνο με τα αιτήματα της τελευταίας.

19:54 Η FIFA και η UEFA αποφάσισαν να αποβάλλουν τους ρωσικούς συλλόγους και την εθνική ομάδα της Ρωσίας από όλες τις διοργανώσεις. H σχετική ανακοίνωση εδώ

19:32 Την εκκένωση της πρεσβείας της στο Κίεβο ανακοίνωσε η Βουλγαρία. Είχε προηγηθεί η απομάκρυνση του προσωπικού από το προξενείο στην Οδησσό.

19:02 Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο σύμφωνα με δημοσιογράφους που συμμετέχουν σε αποστολές στην ουκρανική πρωτεύουσα. Η πολιτική προστασία ζήτησε από τους πολίτες να σπεύσουν στα καταφύγια.

18:30 Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Μόσχας με το Κίεβο στο Γκόμελ της Λευκορωσίας. Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να λάβουν οδηγίες και να προχωρήσουν σε έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών «στο εγγύς μέλλον».

18:10 Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε επίσημο αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

18:00 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι μια διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης θα ήταν δυνατή μόνο εάν το Κίεβο ήταν ουδέτερο, «αποναζιστικοποιημένο» και «αποστρατιωτικοποιημένο», καθώς και ο ρωσικός έλεγχος στην προσαρτημένη Κριμαία αναγνωριστεί επισήμως, ανέφερε το Κρεμλίνο.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με εκπροσώπους της Ουκρανίας και αναμένει ότι αυτές θα οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

17:30 Σε μια ιστορική απόφαση, η Ελβετία εγκατέλειψε την περίφημη ουδετερότητά της και ανακοίνωσε ότι υιοθετεί άμεσα τις οικονομικές κυρώσεις κατά ρώσων αξιωματούχων, ολιγαρχών αλλά και κρατικών οντοτήτων που είχε επιβάλλει νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ενωση. «Ηταν μια μοναδική και δύσκολη απόφαση που χρειάστηκε πολλή σκέψη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελβετίας Ινάσιο Κασίς. Επίσης η Ελβετία έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε ρωσικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών τζετ.

17:22 Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και του ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε πολίτες, να μην πλήττονται οι υποδομές και να διατηρηθούν ανοιχτοί οι οδικοί άξονες στην Ουκρανία. Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε την επιθυμία του να ανταποκριθεί στα τρία αυτά αιτήματα. Ο Μακρόν πρότεινε επίσης στον ρώσο ομόλογό του να είναι σε επαφή και τις επόμενες ημέρες. Ο Πούτιν συμφώνησε.

17:12 υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προειδοποίησε ότι υπάρχουν «απειλές για θηριωδίες» από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

16:50 Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο τοπικός περιφερειάρχης, εκφράζοντας φόβους για «δεκάδες νεκρούς».

«Ο ρωσικός εχθρός βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές», έγραψε ο περιφερειάρχης Όλεγκ Σινεγκούμποφ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Εξαιτίας αυτών των βομβαρδισμών, που συνεχίζονται ακόμη, δεν μπορούμε να καλέσουμε τις υπηρεσίες διάσωσης (…) Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 11 νεκροί και δεκάδες τραυματίες», πρόσθεσε.

16:45 Το Reuters δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών με νέους εθελοντές που εντάχθηκαν στις τάξεις της πολιτοφυλακής του Κιέβου.

(REUTERS/Gleb Garanich)

16:31 Συνεχίζονται οι συνομιλίες στο Γκόμελ, όπως ανέφερε ο ανώτερος σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ. Οι πρώτοι δύο γύροι κράτησαν περισσότερο από τρεις ώρες, οι δύο αντιπροσωπείες διέκοψαν για διάλειμμα.

16:15 Η εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής εισηγήθηκε τον αποκλεισμό ρώσων και λευκορώσων αθλητών και αξιωματούχων από τις αθλητικές διοργανώσεις.

16:07 Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού, το αρμόδιο γενικό προξενείο εισηγήθηκε και έλαβε άδεια να πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης από την περιοχή ελλήνων πολιτών, καθώς και μελών οικογενειών τους.

!! 15:40 Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις του Βορείου Στόλου και του Στόλου του Ειρηνικού τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας, σύμφωνα με την διαταγή που έδωσε την Κυριακή ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε στον Πούτιν ότι οι βάρδιες στα πόστα των διοικήσεων των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, στο Βόρειο Στόλο, στον Στόλο του Ειρηνικού και η Διοίκηση Αεροπορίας Μακρού Βεληνεκούς έχουν αρχίσει να εκτελούν καθήκοντα μάχης με ενισχυμένο προσωπικό, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

15:34 Οι λονδρέζικοι Times υποστήριξαν σε δημοσίευμά τους ότι περισσότεροι από 400 μισθοφόροι της περιβόητης επίλεκτης ομάδας Wagner Group βρίσκονται εδώ και εβδομάδας στο Κίεβο με εντολή από το Κρεμλίνο να σκοτώσουν τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να προετοιμάσουν το έδαφος για ανάληψη του ελέγχου της πόλης.

Τα μέλη της οργάνωσης μεταφέρθηκαν στο Κίεβο από την Αφρική μέσω Λευκορωσίας και έχουν στη λίστα στόχων 23 αξιωματούχους της ουκρανικής κυβέρνησης καθώς τον δήμαρχο Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

15: 31 Η Μόσχα απαγόρευσε σε αεροπορικές εταιρείες από 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Καναδά, να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο σε αντίποινα μετά τις σαρωτικές κυρώσεις που στόχευαν τον αεροπορικό της κλάδο.

15:25 Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η αντιπροσωπεία της χώρας στις συνομιλίες του Γκόμελ με τη Ρωσία ζήτησε την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων και της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα έχει προσαρτήσει από το 2014.

15:15 Η ρωσική προεδρία δημοσιοποίησε φωτογραφία του Βλαντίμιρ Πούτιν σε σύσκεψη στο Κρεμλίνο με το οικονομικό του επιτελείο, εν μέρει και για να διαψεύσει τις πληροφορίες –τις οποίες δημοσίευσαν η Bild και το Fox News– ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε φύγει από τη Μόσχα και είχε απομονωθεί κάπου στα Ουράλια.

Η σύσκεψη Πούτιν με το οικονομικό επιτελείο (Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS)

14:51 Το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη μεταφέρθηκε για λόγους ασφαλείας στο κτίριο του ΟΑΣΕ.

14:35 Η Ελλάδα φαίνεται να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας, σύμφωνα με tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Καλωσορίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για την ΕΕ. Είναι μία από εμάς», ανέφερε

14:27 Η Τσεχία στηρίζει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων CTK. Ο Φιάλα είπε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ουκρανία είναι καλοδεχούμενη στην κοινότητα δημοκρατικών χωρών της Ευρώπης.

14:15 Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί ομόφωνη συμφωνία των 27 μελών της Ενωσης και αυτήν την στιγμή «υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες» μεταξύ τους ως προς το θέμα της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η ένταξη είναι ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί από καιρό από την Ουκρανία. Αλλά υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες στους κόλπους της ΕΕ για την διεύρυνση», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος όμως σε δεδομένα που αφορούσαν την πριν από την ρωσική επίθεση συγκυρία. «Η Ουκρανία θα διαβιβάσει μία επίσημη αίτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατυπώσει την επίσημη θέση της και το Συμβούλιο θα εκφρασθεί», εξήγησε ο Μισέλ.

14:07 Ο ρώσος ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρόμαν Αμπράμοβιτς, αποδέχθηκε το αίτημα της Ουκρανίας να βοηθήσει στις συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η ουκρανική πλευρά επικοινώνησε με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς για υποστήριξη στην επίτευξη ειρηνικής επίλυσης. Από τότε προσπαθεί να βοηθήσει», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρώσου μεγιστάνα. «Λαμβάνοντας υπόψη το διακύβευμα, ζητούμε κατανόηση αναφορικά με το γιατί δεν έχουμε σχολιάσει ούτε την κατάσταση, αλλά ούτε και τη συμμετοχή του», πρόσθεσε.

13:59 Για μαζικό βομβαρδισμό του Χάρκοβου, με δεκάδες ανθρώπους νεκρούς, έκανε λόγο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Αντον Χερασένκο.

«Το Χαρκίβ (Χάρκοβο) υπέστη μόλις μαζικό βομβαρδισμό από Grad (πύραυλοι). Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν», σημείωσε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook.

13:30 Η οικονομική πραγματικότητα της Ρωσίας έχει αλλάξει, παραδέχτηκε το Κρεμλίνο.

«Ο πρόεδρος (Πούτιν) βρίσκεται στο Κρεμλίνο, ασχολείται με την οικονομία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Οι κυρώσεις είναι βαριές, δημιουργούν προβλήματα (…), αλλά η Ρωσία έχει όλο το αναγκαίο δυναμικό για να αντισταθμίσει τις ζημίες». Η Μόσχα θα απαντήσει στις δυτικές κυρώσεις κατά της αεροναυπηγικής βιομηχανίας, είπε ο Πεσκόφ. «Η κατευθυντήρια αρχή θα είναι η αμοιβαιότητα και τα συμφέροντά μας θα είναι στη προμετωπίδα».

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ενωση για «εχθρική συμπεριφορά» κατά της Ρωσίας καταγγέλλοντας ότι η τροφοδοσία της Ουκρανίας με όπλα είναι επικίνδυνη και «αποσταθεροποιητική» και αποδεικνύει ότι η Ρωσία «είχε δίκιο στις προσπάθειές της για την αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τον αριθμό των απωλειών των ρωσικών δυνάμεων κατά την επίθεση κατά της Ουκρανίας. Αρνήθηκε επίσης να αναφερθεί στις διαταγές που έδωσε το σαββατοκύριακο ο Πούτιν για να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις.

13:22 Λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι δύο ακόμα έλληνες ομογενείς σκοτώθηκαν από νέο βομβαρδισμό στο χωριό Σαρτανά, έξω από τη Μαριούπολη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από ρωσικά πυρά στους 12 (μετά τους βομβαρδισμούς του Σαββάτου σε Σαρτανά και Μπουγάς).

13:18 Επικοινωνία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τη στήριξη της συμμαχίας στην Ουκρανία. «Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι και τον επαίνεσα για τη γενναιότητα του λαού και των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν την υποστήριξη με πυραύλους αεράμυνας, αντιαρματικά όπλα, καθώς και ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

!! 13:02 Με σημαντική καθυστέρηση ξεκίνησαν οι συνομιλίες στο Γκομέλ, μεταξύ των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας. Παρών ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολεξέι Ρέζνικοφ και ο ανώτερος προεδρικός σύμβουλος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Εικόνα που μεταδόθηκε από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών (BelTA/Handout via REUTERS)

12:25 Η Ιταλία «συνέστησε έντονα» στους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία με οποιοδήποτε διαθέσιμο μέσο, την επομένη της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

12:16 H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι η Sberbank Europe, θυγατρική της ρωσικής τράπεζας Sberbank και δύο άλλες θυγατρικές της «χρεοκοπούν ή είναι πιθανόν να χρεοκοπήσουν», κάτι που είναι απότοκο των τελευταίων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η ΕΚΤ ανέφερε ότι αυτό «οφείλεται στην επιδείνωση της θέσης ρευστότητάς τους», ενώ η αυστριακή εποπτική Αρχή ανέφερε ότι επέβαλε αναστολή λειτουργίας στη Sberbank Europe, η οποία έχει την έδρα της στη χώρα.

Παράλληλα η Deutsche Boerse, η οποία είναι η διαχειρίστρια του γερμανικού χρηματιστηρίου μετοχών, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συναλλαγές μίας σειράς μετοχών ρωσικών εταιρειών με άμεση ισχύ. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται η VTB Bank, η Sberban, η Lukoil και η Aeroflot.

12:15 Οπως έγινε γνωστό, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στο τηλεφώνημα που έγινε το βράδυ της Κυριακής ο ουκρανός πρόεδρος περιέγραψε στον κ. Βαρθολομαίο την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και τον ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον δοκιμαζόμενο λαό του.

Μάλιστα, τον παρακάλεσε να εντείνει τις προσευχές του για τον αγώνα που διεξάγουν οι Ουκρανοί προκειμένου να προασπίσουν την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας τους.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης διαβεβαίωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την αλληλεγγύη του και συνεχείς προσευχές «υπέρ της καταπαύσεως του πυρός και του άμεσου τερματισμού των πολεμικών συγκρούσεων».

Επιπρόσθετα, τον συνεχάρη «διά το ακμαίον αγωνιστικόν φρόνημά του, την έμπνευσιν και στήριξιν τας οποίας δίδει με την γενναίαν στάσιν του εις τον λαόν του» και του ευχήθηκε την εξ ύψους δύναμη και αντοχή όπως σύντομα επικρατήσει η ειρήνη στην Ουκρανία, «ο λαός της οποίας, ως και άλλοι λαοί, έλαβε την Ορθόδοξον πίστιν εκ της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως».

11:16 Σε νέο του τηλεοπτικό μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το τελευταίο τετραήμερο έχουν σκοτωθεί 16 παιδιά και άλλα 45 έχουν τραυματιστεί. Επίσης ο ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι περίπου 4.500 ρώσοι στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους. Και επανέλαβε το αίτημα του Κιέβου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ταχείες διαδικασίες.

Μια Ουκρανή παρακολουθεί στο κινητό της το διάγγελμα του προέδρου Ζελένσκι. Η γυναίκα βρίσκεται σε προσφυγικό καταυλισμό στην Ουγγαρία (REUTERS/Bernadett Szabo)

10:50 Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στο Γκόμελ της Λευκορωσίας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, για συνομιλίες με τη Ρωσία. Οι Ουκρανοί αξιώνουν «άμεση» εκεχειρία και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε η ουκρανική προεδρία σε ανακοίνωσή της. «Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος», διευκρίνισε.

Mέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας αποβιβάζονται από το στρατιωτικό ελικόπτερο στο Γκόμελ της Λευκορωσίας (Sergei Kholodilin/BelTA/Handout via REUTERS)

Της αντιπροσωπείας ηγείται ο υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρέζνικοφ, συνοδευόμενος από τον Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας.

10:45 Ελλείψεις σε βασικά αγαθά καταγράφονται πλέον στο Κίεβο, το οποίο βρίσκεται ουσιαστικά υπό πολιορκία. Στα σουπερμάρκετ τα ράφια είναι άδεια.

Αδεια ράφια ψωμιού σε σουπερμάρκετ στο Κίεβο τη Δευτέρα, όταν ήρθη η απαγόρευση κυκλοφορίας (REUTERS/Carlos Barria)

10:31 Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom διέψευσε τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, μετέδωσε το Interfax Ukraine.

Την περασμένη εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις του πρώην πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.

10:30 Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, 2.000 ρώσοι πεζοναύτες αποβιβάστηκαν στις ακτές της Αζοφικής 30 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης.

10:24 Σε μια άσκηση ψυχολογικού πολέμου η Μόσχα διαβεβαίωσε οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν «ελεύθερα» το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

«Όλοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ», στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Άμυνας μιλώντας στην τηλεόραση. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει «την αεροπορική υπεροχή» σε όλη την Ουκρανία, κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα.

10:22 Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνάντησης στο Γκόμελ της Λευκορωσίας. Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας).

Το κτίριο όπου θα γίνουν οι συνομιλίες (Sergei Kholodilin/BelTA/Handout via REUTERS)

10:01 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα πραγματοποιηθεί. «Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία, οπως και να έχει, θα πραγματοποιηθεί», είπε ο βέλγος ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι η Ενωση έχει ήδη μια «πολύ ισχυρή» συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, η οποία μπορεί να εμβαθυνθεί.

09:45 Σε ισχύ η ελληνική Notam για απαγόρευση πτήσεων αεροπλάνων ρωσικών συμφερόντων πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο.

09:10 Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο καθυστερεί λόγω επιμελητειακών λαθών και της ισχυρής αντίστασης των Ουκρανών.

«Το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων δυνάμεων του Πούτιν παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου και η προέλασή τους καθυστερεί επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις υπερασπίζονται το αεροδρόμιο Χοστομέλ, έναν από τους βασικούς στόχους των Ρώσων ήδη από την πρώτη ημέρα των συγκρούσεων», ανέφεραν από το Λονδίνο.

08:20 Η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) σημειώνει αλματώδη αύξηση, άνω του 6%, στις συναλλαγές στην Ασία, καθώς οι αγορές μοιάζουν να ανησυχούν ολοένα περισσότερο για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενεργειακή κρίση μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η τιμή του βαρελιού αυξανόταν κατά 6,27%, στα 97,33 δολάρια, περί τις 06:45 (ώρα Ελλάδας), ενώ αυτή του βαρελιού Brent σημείωνε άνοδο 5,24%, στα 103,06 δολάρια.

08:00 Ολα έτοιμα στο Γκόμελ της Λευκορωσίας για τις διαπραγματεύσεις Ρώσων – Ουκρανών. Και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο η ρωσική πλευρά κάνει επίδειξη δύναμης καθυστερώντας με διάφορες προφάσεις την έναρξη της συνάντησης (κάνοντας δηλ. τους Ουκρανούς να περιμένουν πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις).

Για «νίκη» μίλησε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα:

«Το γεγονός ότι τώρα έστειλαν μήνυμα (οι Ρώσοι) ότι είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς απαιτήσεις και προαπαιτούμενα είναι μια νίκη για την ουκρανική πλευρά».

06:22 Με το άνοιγμα των διεθνών αγορών, τη Δευτέρα, το ρούβλι έχασε σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Το ρωσικό εθνικό νόμισμα έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

05:30 Ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν εν μέρει να κινούνται από τα βορειοδυτικά του Κιέβου προς το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις, κατά τον ίδιο. Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί παράλληλα να μπει στο Χάρκοβο, στη δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλης, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε ο σύμβουλος της προεδρίας, ενώ 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Στη Μαριούπολη (νότια) δεν αναφέρονται προβλήματα, ωστόσο η Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα, συμπλήρωσε.

!! 02:21 Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει στο Euronews ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί η Ουκρανία να γίνει η 28η χώρα της Ενωσης. «Είναι μία από εμάς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ίδια εμφανίστηκε επιφυλακτική για το αποτέλεσμα των ειρηνευτικών συνομιλιών Ουκρανίας – Ρωσίας λέγοντας ότι δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στον Πούτιν.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 Φεβρουαρίου

22:43 Ο Ζοζέπ Μπορέλ, Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στην αποδέσμευση 450 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων από την ΕΕ στην Ουκρανία.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση όπλων σε μία χώρα που δέχεται επίθεση, ανέφερε ο Μπορέλ. Με τα 450 εκατ. ευρώ από την ΕΕ θα αγοραστούν όπλα και θα παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή. Επιπλέον, οι «27» συμφώνησαν στην αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια καυσίμων στην Ουκρανία.

O Ζοζέπ Μπορέλ στις ανακοινώσεις του την Κυριακή (Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS)

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν το νέο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών στην ΕΕ.

22:37 Το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο του κόσμου, θα παγώσει τις επενδύσεις του στη Ρωσία και θα αρχίσει μια πλήρη έξοδο από τη χώρα αυτή στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική κυβέρνηση.

«Ο στόχος είναι το ταμείο να αποσυρθεί πλήρως από τη ρωσική αγορά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το πετρελαϊκό αυτό ταμείο, η συνολική αξία του οποίου ανέρχεται σε περισσότερα από 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ, διαθέτει συμμετοχές περίπου 2,7 δισεκ. δολαρίων στη Ρωσία, σύμφωνα με το νορβηγικό Τύπο.

22:31 Ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Φρίντμαν κατήγγειλε τον πόλεμο στην Ουκρανία σε επιστολή του προς τους εργαζομένους της επενδυτικής εταιρείας του, της LetterOne, και έγινε έτσι ο πρώτος ρώσος ολιγάρχης που τάσσεται κατά της σύγκρουσης, μιας «τραγωδίας» που σύμφωνα με τον ίδιο θα «ρημάξει» τις δύο χώρες.

«Γεννήθηκα στη δυτική Ουκρανία, όπου έζησα μέχρι τα 17 μου. Οι γονείς μου είναι ουκρανοί πολίτες και ζουν στο Λβιβ, την πόλη που προτιμώ», γράφει σ’ αυτή την επιστολή που δημοσιεύτηκε σήμερα από την οικονομική εφημερίδα Financial Times και το περιεχόμενό της επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη LetterOne.

«Όμως πέρασα επίσης μεγάλο μέρος της ζωής μου ως ρώσος πολίτης, κτίζοντας επιχειρήσεις και κάνοντάς τις να ανθίσουν. Είμαι βαθιά δεμένος με τους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας και βλέπω τη σημερινή σύγκρουση σαν μια τραγωδία και για τους δύο», συνεχίζει.

«Δεν κάνω πολιτικές δηλώσεις, είμαι ένας επιχειρηματίας με ευθύνες απέναντι στους χιλιάδες εργαζομένους μου στη Ρωσία και την Ουκρανία», προσθέτει.

«Είμαι ωστόσο πεπεισμένος ότι ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση. Η κρίση αυτή θα κοστίσει ζωές και θα ρημάξει τα δύο έθνη που είναι αδέλφια εδώ και εκατοντάδες χρόνια», καταλήγει, λέγοντας πως επιθυμεί να δει αυτή την «αιματοχυσία» να τελειώνει.

22:02 Η Liberation στο φύλλο της τη Δευτέρα τονίζει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά των Ρώσων. Και τη δήλωση του τέως προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ότι «απέναντι στον Πούτιν θα πρέπει να υπάρξει μια συνέχεια χωρίς προηγούμενο».

19:55 Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη γιγάντια ρωσική εταιρεία Rosneft, της οποίας κατέχει μερίδιο 19,75%, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο όμιλος διευκρίνισε ότι ο γενικός διευθυντής του, Μπέρναρντ Λούνεϊ, παραιτείται από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft, απόφαση«με άμεση ισχύ».

19:51 Ένα απίστευτο πλήθος περίπου 250.000 ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο, μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για να διαδηλώσει υπέρ του ουκρανικού λαού.

Στιγμιότυπο από τη μεγαλειώδη διαδήλωση στο Βερολίνο (REUTERS/Fabrizio Bensch)

19:42 Η Ρωσία παραδέχτηκε ότι έχει απώλειες (το αντίθετο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το πιστέψει κανένας), αλλά δεν διευκρίνισε το ύψος τους. Πάντως, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, είναι πολύ μικρότερες απ’ αυτές που υπέστη η Ουκρανία. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι πάνω από 4.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

19:17 Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. Ο αμερικανός υπουργός, σημειώνει σχετικά στο Twitter, συνομίλησε με τον έλληνα ομόλογό του «για τις προσπάθειές μας να αντισταθούμε στην ασυγκράτητη επιθετικότητα της Ρωσίας. Η Ελλάδα παραμένει ζωτικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και υποστηρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας»

18:40 Κλείνει ο εναέριος χώρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για όλα τα ρωσικά  αεροσκάφη, αλλά και όσα ελέγχονται από ρωσικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ανακοίνωσε την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισήμανε ότι έρχονται και νέες κυρώσεις.

18:02 Επιβεβαίωση από την Ουκρανία: Το γιγαντιαίο μεταγωγικό An-225 Mriya («Όνειρο») καταστράφηκε από τις ρωσικές δυνάμεις που κατέχουν το αεροδρόμιο στο οποίο στάθμευε. Και ένα μήνυμα, ότι «θα το ξαναφτιάξουμε», μια συμβολική εκπλήρωση, θα έλεγε κανένας, του «ονείρου για μια ισχυρή, ελεύθερη και δημοκρατική Ουκρανία».

17:55 Η εικόνα των Ρώσων που αψήφησαν την αστυνομία και διαδήλωσαν κατά του πολέμου, ενώ οι εχθροπραξίες ήταν θέμα ωρών ήταν μια από τις πιο δυνατές την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα, Κυριακή, ξαναβγήκαν στον δρόμο, με την αστυνομία να απαντά ξανά με μαζικές συλλήψεις.

Περισσότεροι από 900 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αντιπολεμικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε 44 πόλεις της Ρωσίας. Οι σημερινές κινητοποιήσεις συνέπεσαν και με την έβδομη επέτειο από τη δολοφονία του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ, για τον οποίο στήθηκε από διαδηλωτές έξω από το Κρεμλίνο, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε, αυτοσχέδιο μνημείο.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, έχουν συλληφθεί πάνω από 4.000 άνθρωποι, ανέφερε η ανεξάρτητη οργάνωση καταγραφής των διαδηλώσεων OVD-Info.

17:31 Με αεροσκάφη της Aegean μεταφέρεται στη Πολωνία η ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει -παράλληλα με την στρατιωτική- η Ελλάδα στην Ουκρανία. Στην πτήση επιβιβάστηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

17:14 Δύο δημοσιογράφοι του Daily Beast που καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία τραυματίστηκαν το Σάββατο, περίπου 100 χιλιόμετρα από το Χάρκοβο. Ο Στέφαν Βάιχερτ, 31 ετών, και ο Εμιλ Φίλτενμποργκ, 30 ετών, αμφότεροι από τη Δανία, δέχτηκαν καταιγισμό από σφαίρες ενώ οδηγούσαν με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους ενώ και το όχημα υπέστη μεγάλες ζημιές στον κινητήρα.

Και οι δύο έχουν τραύματα από σφαίρες παρά το ότι φορούσαν αλεξίσφαιρα. Κατάφεραν πάντως να οδηγήσουν ως το πιο κοντινό νοσοκομείο όπου σήμερα, Κυριακή, θα έμπαιναν στο χειρουργείο. Σύμφωνα με το Daily Beast είναι σε σταθερή κατάσταση έχοντας γλυτώσει παρά τρίχα από τον θάνατο.

17:01 Ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κούλεμπα, ο οποίος τονίζει ότι η χώρα του δέχεται τον διάλογο, αλλά και ότι δεν θα παραδώσει ούτε σπιθαμή γης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε τις βαριές απώλειες των Ρώσων με 4.300 νεκρούς ή τραυματίες, τους εκατοντάδες αιχμαλώτους, αλλά και σε υλικό (150 τανκ και 46 αεροσκάφη).

Είναι νίκη για την Ουκρανία ότι ο διάλογος θα γίνει χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις την οποία απέδωσε στις ρωσικές απώλειες, τόνισε. Οπως ακόμη είπε, η Ρωσία, αντί να εισβάλλει σε άλλες χώρες για να τις καταστρέψει, ας ακούσει τον λαό της για να λύσει τα προβλήματα του.

Αργότερα έγραψε στο Twitter: «Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία είναι ένας πραγματικός πόλεμος του λαού. Δεν θα πέσουμε, δεν θα σταματήσουμε, δεν θα κουραστούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε με λύσσα όσο χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας και τον λαό μας».

16:50 Το τέλος ενός αεροπορικού θρύλου; Πληροφορίες από το αεροδρόμιο στο Χοστόμελ αναφέρουν ότι καταστράφηκε το τεράστιο μεταγωγικό Antonov-225, ένα από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη που έχουν πετάξει ποτέ.

15:50 Την ώρα που στη Μόσχα ο πρόεδρος Πούτιν έβαζε το χαρτί των πυρηνικών, μεταξύ Κιέβου και Μινσκ η διπλωματία αγωνιζόταν να βρει μια λύση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνομίλησε με τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και συμφώνησαν να συνομιλήσουν οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας στα σύνορα Λευκορωσίας και Ουκρανίας. Δεκτή έγινε η θέση της Ουκρανίας ότι ο διάλογος θα αρχίσει χωρίς προαπαιτούμενα.

Ο Λουκασένκο, από την πλευρά του, δέχτηκε να σταματήσει η δραστηριότητα όλων των ρωσικών όπλων στη χώρα του.

15:28 Σε επιφυλακή έθεσε τις «δυνάμεις αποτροπής», δηλαδή και τις πυρηνικές δυνάμεις, ο πρόεδρος Πούτιν έπειτα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αμυνας Σόιγκου και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Γκερασίμοφ. Χαρακτήρισε τις κυρώσεις από τις δυτικές χώρες «παράνομες» και έκανε λόγο για «επιθετικές δηλώσεις από ηγέτες μεγάλων ΝΑΤΟϊκών χωρών εναντίον της Ρωσίας».

15:20 «Η ρωσική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην πόλη της Λευκορωσίας Γκόμελ και είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους του Κιέβου. Εκείνοι, επιδεικνύοντας ασυνέχεια, δεν έχουν αδράξει αυτήν την ευκαιρία μέχρι τώρα», είπε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ. Ο Μπένετ, πρόσθεσε το Κρεμλίνο, «πρότεινε να μεσολαβήσει το Ισραήλ για την παύση των εχθροπραξιών».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ζητήσει την Παρασκευή από τον Μπένετ να μεσολαβήσει μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με δεδομένο ότι το Ισραήλ έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες.

15:05 Σειρήνες ήχησαν στη Μαριούπολη, οι Αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να μπουν στα καταφύγια για να αποφύγουν βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις. Μάχες μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή.

14:45 Αλλαγή πορείας και από την Τουρκία που αποκάλεσε για πρώτη φορά σήμερα, τέταρτη ημέρα των εχθροπραξιών πόλεμο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Επαναλαμβάνουμε την έκκληση του προέδρου Ερντογάν για άμεση διακοπή των ρωσικών επιθέσεων και την έναρξη διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ενώ ο Φαχρετίν Ατούν, διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκίας, δήλωσε ότι «γινόμαστε μάρτυρες ακόμη ενός πολέμου στην περιοχή μας» και επανέλαβε την πρόταση του Ερντογάν να μεσολαβήσει.

Θα μπορούσε αυτό να είναι εμμέσως προαναγγελία κλεισίματος των Στενών για ρωσικά πλοία; Βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ (1936), η Τουρκία ελέγχει τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου που συνδέουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων σε περίοδο πολέμου ή εάν απειληθεί.

14:14 Η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα σε ανάρτησή της, που μάλλον δεν διακρίνεται από ψυχραιμία ή διπλωματικό τακτ, καλεί να συνέλθουν (!) όσοι βιάστηκαν «να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία» και να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» σταματώντας «την αντιρωσική προπαγάνδα». Ποιοι είναι αυτοί; Κατά την πρεσβεία είναι οι πολύ υψηλά ιθύνοντες, οι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, οι βουλευτές, τα κομματικά στελέχη, τα υπουργεία, τα ΜΜΕ και… «διάφοροι παπαγάλοι»!

Η ανακοίνωση: «Καλούμε όλους, και ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Για κάποιο λόγο, τον γνωστό μάλλον, δεν ήταν τόσο ομιλητικοί κατά τα ολόκληρα 8 χρόνια που από τις σφαίρες, βόμβες και οβίδες του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών φασιστικών ταγμάτων επέφερε το μαρτυρικό Ντονμπάς. Και ενώ εκεί θρηνούσαν χιλιάδες νεκρούς, και τα χωριά και οι πόλεις ήταν αιματοβαμμένα, κανένα επίσημο κτίριο ή σιντριβάνι εδώ στην Αθήνα δεν ντύθηκε ποτέ σε χρώματα ειρήνης, κανένα τουίτ δεν έσπευσε να αναρτηθεί σε επίσημη ιστοσελίδα και κανένα διάβημα δεν πραγματοποιήθηκε. Ας συνέλθουν λοιπόν!»

13:59 Η Ουκρανία έχει τον πλήρη έλεγχο του Χαρκόβου δήλωσε ο περιφερειακός διοικητής «Η πόλη έχει καθαριστεί πλήρως από τον εχθρό», έγραψε στο Telegram ο Ολεχ Σινεγκούμποφ.

13:15 Αλλαγή πολιτικής για τη Γερμανία με μακροπρόθεσμες συνέπειες φέρνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο καγκελάριος Σολτς εξήγγειλε κολοσσιαίο εξοπλιστικό πακέτο 100 δισ. ευρώ για το 2022, το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα του να περάσει το όριο του 2% που θέτει το ΝΑΤΟ στα μέλη του (ένα όριο που περνά και η Ελλάδα, μεταξύ άλλων).

12:55 Κλείνει σταδιακά ο εναέριος χώρος της Ευρώπης για ρωσικά αεροσκάφη καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες απαγορεύουν τις υπερπτήσεις. Στον χάρτη με κόκκινο οι χώρες που απαγορεύουν τη διέλευση (με μπλε είναι τα όρια του FIR, κάποιες χώρες έχουν περισσότερα από ένα):

12:52 Τελεσίγραφο για τις συνομιλίες με την Ουκρανία θέτει η Μόσχα, η οποία έχει αποστείλει αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία. Θα περιμένουν ως τις 15:00 (τοπική ώρα, 16:00 στην Ελλάδα) την ουκρανική αντιπροσωπεία, σε διαφορετική περίπτωση «όλη η ευθύνη για το αιματοκύλισμα θα είναι στην ουκρανική πλευρά». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. Η Ουκρανία, ωστόσο, δεν δέχεται ούτε προϋποθέσεις για τον διάλογο, αλλά ούτε και τη διεξαγωγή του σε λευκορωσικό έδαφος, που πρακτικά είναι το εφαλτήριο για την εισβολή [Δείτε πιο πριν, στις 09:38].

12:40 Πόσες είναι οι ρωσικές απώλειες; Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, κάνει λόγο για χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες και καταστροφή υλικού. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περίπου 4.300 στρατιώτες κατά την εισβολή τους στην Ουκρανία, ανέφερε ενώ πρόσθεσε πως ο αριθμός δεν είναι οριστικός. Ακόμη, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν απωλέσει περίπου 146 άρματα μάχης, 27 αεροσκάφη και 26 ελικόπτερα.

12:20 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τον σχηματισμό ενός διεθνούς συνασπισμού χωρών που παρέχουν βοήθεια στη χώρα του. «Λαμβάνουμε όπλα, φάρμακα, τρόφιμα, καύσιμα, χρήματα. Ένας ισχυρός διεθνής συνασπισμός σχηματίζεται για να υποστηρίξει την Ουκρανία, ένας αντιπολεμικός συνασπισμός», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

12:02 Δίπλα στην διεθνή κινητοποίηση στο πεδίο της πολιτικής και της οικονομίας έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει και ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.  Η Διεθνής  Ομοσπονδία Τζούντο αποφάσισε να αφαιρέσει τον τίτλο του επίτιμου προέδρου από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει το AFP, λόγω της εισβολής.

11:17 Οι ουκρανικές Αρχές οργανώνουν την απομάκρυνση των κατοίκων –μεταξύ τους και οι ομογενείς- από το χωριό Σαρτανά προς τη Μαριούπολη. Πρόκειται για χωριό με έντονη ελληνική παρουσία, από το οποίο ήταν κάποιοι από τους 10 Έλληνες που σκοτώθηκαν το Σάββατο.

11:13 Ο αποκλεισμός της Ρωσίας έχει αρχίσει να γίνεται και ψηφιακός. Η Google ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την εφαρμογή του ρωσικού ειδησεογραφικού δικτύου Russia Today από το ηλεκτρονικό της κατάστημα. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από έκκληση της κυβέρνησης της Ουκρανίας, ανέφερε το Reuters. Χθες η Google είχε αποφασίσει να εμποδίσει την ροή χρημάτων από διαφήμιση προς τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ ενώ τα απαγόρευσε να έχουν διαφημίσεις στις υπηρεσίες της.

10:45 Η Ελλάδα αποστέλλει στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Επειτα από σύσκεψη την Κυριακή στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, αποφασίστηκε η αποστολή αμυντικού υλικού με δύο C-130 που θα μεταβούν στην Πολωνία. Παράλληλα, αποστέλλεται και ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Αργότερα διευκρινίστηκε ότι στο υλικό περιλαμβάνονται τυφέκια, καλασνίκοφ, πυρομαχικά και εκτοξευτές.

10:01 To Fox News περιέγραψε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως εξοργισμένο με την καθυστέρηση της στρατιωτικής επιχείρησης, καθώς πίστευε ότι όλα θα έχουν τελειώσει σε τέσσερις μέρες και ότι οι Ουκρανοί δεν θα προέβαλλαν τόσο ισχυρή αντίσταση.

Επικαλούμενο εσθονο ευρωβουλευτή, το αμερικανικό δίκτυο υποστήριξε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας βρίσκεται κάπου στα Ουράλια έχοντας συγκεντρώσει γύρω του ολιγάρχες ώστε «κανένας να μην αποδράσει».

09:38 Η Μόσχα ανακοίνωσε έτοιμη για διαπραγματεύσεις και γνωστοποίησε ότι έστειλε αντιπροσωπεία των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας στο Μινσκ. Όμως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να γίνουν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρώσων στην Ουκρανία. «Μπορούμε να συζητήσουμε μόνο σε έδαφος χώρας που δεν δείχνει επιθετικότητα εναντίον μας», το μήνυμα του ουκρανού προέδρου, που έχει αντιπροτείνει για εναλλακτικές έδρες των συνομιλιών τη Βαρσοβία, την Κωνσταντινούπολη ή το Μπακού.

Εκπρόσωπος του Ζελένσκι σχολίασε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία μετέβη στη Λευκορωσία, ενώ ήξερε ότι δεν έχει κανένα νόημα να πάει εκεί. Και επανέλαβε τη θέση του Κιέβου: Διαπραγματεύσεις χωρίς τελεσίγραφα.

09:21 Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροπλάνα.

09:10 Eκρηξη ακούστηκε δυτικά του κέντρου του Κιέβου μερικά λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες, μετέδωσε ανταποκριτής του Reuters. Αλλες δύο εκρήξεις ακούστηκαν περίπου 20 λεπτά αργότερα, γύρω στις 8:40 π.μ.

Πυκνός καπνός υψώνεται τα ξημερώματα της Κυριακής στον ουρανό του Κιέβου (REUTERS/Gleb Garanich)

09:01 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Ρώσοι επιτέθηκαν και σε μη στρατιωτικούς στόχους, σε περιοχές που ήταν μόνο πολίτες. «Επιτέθηκαν ακόμα και σε ασθενοφόρα» είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

08:55 Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι περικύκλωσε δύο μεγάλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, τη Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ, κατά την τέταρτη ημέρα της εισβολής του στη χώρα.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκλεισαν πλήρως τις πόλεις Χερσώνα και Μπερντιάσκ» που καταμετρούν αντίστοιχα 290.000 και 110.000 κατοίκους, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας

Από την πλευρά τους, οι αρχές του Χάρκοβου (βορειοανατολικά), της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα «διείσδυση» του στρατού μέχρι το κέντρο της πόλης.

05:00 Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη Βασίλκιβ, 30 χλμ. νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, όπου υπάρχει μια κρίσιμης σημασίας αεροπορική βάση.

Οι φιγούρες ουκρανών φαντάρων διακρίνονται στον πορτοκαλί ουρανό στο Βασίλκιβ (REUTERS/Maksim Levin)

Το αποτέλεσμα των βομβαρδισμών ήταν ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες, ανέφερε η δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο.

«Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Νατάλια Μπαλασίνοβιτς.

Το διυλιστήριο στο Βασίλκιβ παραδόθηκε στις φλόγες (REUTERS/Maksim Levin)

Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τεράστιες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.

01:50 Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παράλληλα με τη γερμανική κυβέρνηση, προεδρεύουσα των G7, που γνωστοποίησε ότι υπήρξε απόφαση να αποκλειστούν πολλές ρωσικές τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT.

Είναι μια ενέργεια που θα «εμποδίσει τις ρωσικές τράπεζες να διενεργούν την πλειονότητα των παγκόσμιων οικονομικών συναλλαγών τους και, ως εκ τούτου, οι ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές θα μπλοκαριστούν», εξήγησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι δυτικοί σύμμαχοι αποφάσισαν να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στις αγορές κεφαλαίου και να «παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας» προκειμένου να εμποδίσουν τη Μόσχα να καταφύγει σε αυτά ώστε να χρηματοδοτήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανέφερε η γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι νέες κυρώσεις θα θέσουν εντέλει στο στόχαστρο τους ρώσους ολιγάρχες και τις οικογένειές τους έτσι ώστε να μην μπορούν να αποκτήσουν την υπηκοότητα δυτικών κρατών αλλά και να χρησιμοποιούν τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η Ρωσία είναι πλέον ένας «οικονομικός και χρηματοπιστωτικός παρίας», με το ρούβλι σε «ελεύθερη πτώση» , την ώρα που μια ομάδα εργασίας «θα εντοπίζει» τα «γιοτ, τα τζετ, τα πολυτελή αυτοκίνητα και τις πολυτελείς κατοικίες» ρώσων ολιγαρχών, όπως ανέφερε από την πλευρά του υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

01:42 Μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν στα ελληνικά για τον θάνατο 10 ομογενών από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων στη Μαριούπολη.

01:20 Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την περιοχή Βασίλκιβ στην περιφέρεια του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η γενικευμένη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Telegram o σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γκεραστσένκο, οι πύραυλοι έπληξαν το Βασίλκιβ και ξέσπασε φωτιά, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Λίγα λεπτά πριν από τη 01:00, ισχυρή έκρηξη ακούστηκε κοντά στην περιοχή της γέφυρας Πάτον στην ουκρανική πρωτεύουσα.

00:02 Ο ρωσικός στρατός έλαβε εντολή να διευρύνει την επιχείρησή του εναντίον της Ουκρανίας, λέγοντας πως το Κίεβο αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις. «Όλες οι μονάδες έλαβαν τη διαταγή να διευρύνουν την επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις, σύμφωνα με το σχέδιο επίθεσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 27 Φεβρουαρίου

23:23 Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου εκτίμησε πως οι ρωσικές δυνάμεις αποθαρρύνονται όλο και περισσότερο από μια βιώσιμη και πολύ αποφασιστική ουκρανική αντίσταση, ενώ η Μόσχα εμπλέκει ολοένα και περισσότερα στρατεύματα στην επιχείρηση εισβολής.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε επίσης ότι φαίνεται πως οι ρώσοι διοικητές δεν είχαν προβλέψει να έχουν επάρκεια καυσίμων ούτε για στοιχειώδη επιμελητειακή υποστήριξη και τώρα προσπαθούν να προσαρμοστούν.

«Εκτιμάμε ότι πάνω από το 50% της δύναμης που ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει συγκεντρώσει εναντίον της Ουκρανίας (…) εμπλέκεται πλέον» μέσα στη χώρα, διευκρίνισε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Πιστεύω πως είναι ασφαλές να υποθέσετε πως μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες, αλλά δεν θα γίνω περισσότερο συγκεκριμένος».

«Συνεχίζουμε επίσης να βλέπουμε σημάδια μιας βιώσιμης ουκρανικής αντίστασης», πρόσθεσε. «Πιστεύουμε πως οι Ρώσοι αποθαρρύνονται όλο και περισσότερο καθώς χάνουν την ορμή τους τις τελευταίες 24 ώρες, ιδιαίτερα στη βόρεια Ουκρανία», δήλωσε επίσης ο αμερικανός αξιωματούχος.

23:10 Την οργή του για τον θάνατο 10 τελικά ομογενών κοντά στη Μαριούπολη, από τους βομβαρδισμών των Ρώσων, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα!» το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τη Μόσχα.

23:02 Η Γερμανία πρόκειται να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη, ανακοίνωσε πριν από λίγο το ομοσπονδιακό υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταφορών. «Ο ομοσπονδιακός υπουργός Φόλκερ Βίσινγκ τάσσεται υπέρ του αποκλεισμού του γερμανικού εναέριου χώρου για ρωσικά αεροσκάφη και έχει δώσει εντολή να γίνουν για αυτό όλες οι απαραίτητες διαδικασίες», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Παράλληλα, η Lufthansa ανακοίνωσε ότι δεν θα πετά πλέον προς τη Ρωσία και δεν θα χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της.

Μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι «η Lufthansa δεν θα χρησιμοποιεί τον ρωσικό εναέριο χώρο για τις επόμενες επτά ημέρες, λόγω της τρέχουσας και εξελισσόμενης κατάστασης». Οι πτήσεις προς τη Ρωσία ακυρώνονται, ενώ όσα αεροσκάφη βρίσκονται ήδη εντός του ρωσικού εναέριου χώρου θα αποχωρήσουν σύντομα. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι δύο πτήσεις της Lufthansa, προς Τόκιο και προς Σεούλ, επέστρεφαν στη Γερμανία ενώ πετούσαν εντός των ορίων του ρωσικού εναέριου χώρου.

22:36 Την αποβολή της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα συναλλαγών SWIFT θα συζητήσουν την Κυριακή οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, όπως ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε ξεχωριστή του ανακοίνωση ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι η τηλεδιάσκεψη των υπ. Εξωτερικών των «27» θα γίνει την Κυριακή στις 18:00 για να ληφθούν νέα μέτρα στήριξης της Ουκρανίας και κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει εισήγηση για έκτακτη βοήθεια στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

 

22:30 Η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Βατικανό έκανε γνωστό μέσω του Twitter ότι ο πάπας Φραγκίσκος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο πάπας εξέφρασε τον βαθύτατο πόνο του για τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην χώρα μας», αναφέρεται στο μήνυμα.

O ουκρανός πρόεδρος θέλησε παράλληλα να ευχαριστήσει τον ποντίφικα, πάντα μέσω του Twitter, «για τις προσευχές υπέρ της ειρήνης και την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία». «Ο ουκρανικός λαός νιώθει την πνευματική στήριξη της Αυτού Αγιότητος», έγραψε ο Ζελένσκι.

21:42 Άλλοι τέσσερις ομογενείς έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς κοντά στη Μαριούπολη. Οργή του Νίκου Δένδια, που κάλεσε τη Ρωσία «να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών».

20:37 Υστερα από εβδομάδες «ουδέτερης» στάσης —κατά τις οποίες έστειλε μόνο μερικές χιλιάδες… κράνη στην Ουκρανία— η Γερμανία ανταποκρίνεται κάπως στο κάλεσμα για εξοπλισμό των Ουκρανών. Οπως έγινε γνωστό, αντιαρματικά οβιδοβόλα D-30 από το οπλοστάσιο του «Λαϊκού Στρατού» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας θα σταλούν στην Ουκρανία μέσω Εσθονίας. Τα όπλα είχαν αρχικά πωληθεί στη Φινλανδία το 1990 και αναμένεται να παραδοθούν «το συντομότερο δυνατό» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έγκριση της παράδοσης 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων μέσω Ολλανδίας και 14 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και 10.000 τόνους πυρομαχικών μέσω Πολωνίας. Απευθείας από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποσταλούν στην Ουκρανία ακόμη 1.000 αντιαρματικά και 500 πύραυλοι Stinger.

«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Απειλεί ολόκληρη τη μεταπολεμική τάξη μας. Σε αυτή την κατάσταση, είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί εναντίον του στρατού εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ουκρανίας», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.

Την απόφαση της κυβέρνησης χαιρέτισε και ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν: «Πρόκειται για μια αλλαγή πορείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία αξίζει την πλήρη στήριξή μας. Έστω και αν πρόκειται μόνο για ένα πρώτο βήμα», έγραψε στο Twitter.

20:35 Σύμβουλος της προεδρίας της Ουκρανίας ανέφερε ότι: α) μέχρι τώρα 3.500 ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, β) ότι η Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει σημαντική προέλαση το τελευταίο 24ωρο και γ) ότι η Ρωσία δεν προχωρά στο Κίεβο.

20:23 Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με 2.000 πολυβόλα και 3.800 τόνους καύσιμα. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν, ο οποίος στο διάγγελμά του την Πέμπτη είχε απειλήσει με αντίποινα όποια χώρα σπεύσει να παρέμβει στην στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

20:12 Στην Αθήνα, το κτίριο του κοινοβουλίου φωταγωγείται με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας σε ένδειξη συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό.

Η σημαία της Ουκρανίας φωτίζει το κτίριο της Βουλής (REUTERS/Costas Baltas)

19:55 «Θα πολεμήσουμε όσο χρειαστεί για να απελευθερώσουμε τη χώρα» τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέες του δηλώσεις. «Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία πρότειναν να μεσολαβήσουν για τη διοργάνωση συνομιλιών με τη Ρωσία» πρόσθεσε.

Ο 43χρονος πρόεδρος της Ουκρανίας καλωσόρισε και τις κινήσεις για την αποσύνδεση της Ρωσίας από «τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό», το σύστημα SWIFT.

«Οι διπλωμάτες μας δίνουν μάχη 24 ώρες το 24ωρο για να εμπνεύσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή και δίκαιη απόφαση να αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο. Eχουμε επίσης αυτή τη νίκη», είπε, για να προσθέσει:

«Πρόκειται για απώλειες δισεκατομμυρίων για τη Ρωσία -ένα χειροπιαστό τίμημα γι’ αυτή την αχρεία εισβολή στη χώρα μας… Η Ουκρανία κέρδισε την προσοχή ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Και το πρακτικό αποτέλεσμα; Ιδού – το SWIFT… Η αποσύνδεση από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό».

Ο Ζελένσκι στο νέο του διάγγελμα το βράδυ του Σαββάτου (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

Στο ίδιο μήνυμα, ο Ζελέζνι παραδέχτηκε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή έλλειψη πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων.

19:09 Την αποστολή 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων όπλων (RPG) γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία μέσω Ολλανδίας ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η απόφαση αυτή συνιστά ανατροπή της μέχρι τώρα πολιτικής του Βερολίνου περί απαγόρευσης αποστολής θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης.

18:32 Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν 19 αμάχους και τραυμάτισαν άλλους 73 στην περιοχή του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο την περιφερειακή κυβέρνηση.

18:25 Άλλοι τέσσερις ομογενείς έχασαν σύμφωνα με πληροφορίες τη ζωή τους στην ανατολική Ουκρανία, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους έξι. Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα ισχυρίζεται ότι ο ουκρανικός στρατός σκότωσε τους αμάχους (περισσότερα εδώ).

17:35 Οι ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία έλαβαν εντολή να συνεχίσουν την επίθεσή τους από όλες τις κατευθύνσεις έπειτα από μια παύση την Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, το οποίο επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Επαναλαμβάνοντας παρόμοια σχόλια του Κρεμλίνου, το υπουργείο Άμυνας δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ότι η παύση της Παρασκευής έγινε ενόψει συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, αλλά η επίθεση συνεχίζεται αφού -σύμφωνα με τη Ρωσία- η Ουκρανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.

17:27 Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της Τσετσενίας και σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters πως τσετσένοι μαχητές έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία, ενώ προέτρεψε τους Ουκρανούς να ανατρέψουν την κυβέρνησή τους.

Ο Καντίροφ μιλάει σε τσετσένους στρατιώτες στο Γκρόζνι, λίγο προτού αναχωρήσουν για την Ουκρανία (REUTERS/Chingis Kondarov)

Είναι ενδιαφέρον ότι ο κυνισμός του Πούτιν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που στέλνει μουσουλμάνους μαχητές σε περιοχές χριστιανών ορθόδοξων.

16:34 Την απερίφραστη καταδίκη και τον αποτροπιασμό της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε ο βομβαρδισμός αμάχων και ο θάνατος δύο ομογενών στο χωριό Σαρτανά, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τη Μαριούπολη.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα και τον κάλεσε την Κυριακή  στο υπουργείο Εξωτερικών (περισσότερα εδώ).

16:00 Ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τον διαβεβαίωσε πως θα κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πλοία, υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Τwitter μετά από επικοινωνία που είχε με τον τούρκο πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, ο ουκρανός πρόεδρος έγραψε: «Ευχαριστώ τον φίλο μου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον λαό της Τουρκίας για την ισχυρή υποστήριξή τους. Η απαγόρευση διέλευσης ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και η σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη για την Ουκρανία είναι εξαιρετικά σημαντικές σήμερα. Οι άνθρωποι της Ουκρανίας δεν θα το ξεχάσουν ποτέ αυτό!»

15:52 Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουκρανία, στην τρίτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στη χώρα, ότι εκτροχίασε μια εκεχειρία αρνούμενη τις διαπραγματεύσεις.

«Χθες, Παρασκευή, εν αναμονή των διαπραγματεύσεων, ο ρώσος πρόεδρος διέταξε την παύση της προώθησης του βασικού μέρους των δυνάμεων» της Μόσχας, διαβεβαίωσε ο Πεσκόφ. «Δεδομένου ότι η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις, η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων ξεκίνησε εκ νέου σήμερα», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι η Ρωσία ανέμενε τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση ως απάντηση στην εισβολή και λαμβάνει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπό τους στην οικονομία.

«Κατόπιν, θα πρέπει να αναπτύξουμε τα αντίποινα», κατέληξε.

15:27 O δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Ακτίρκα, Πάβλο Κουζμένκο, έκανε λόγο για νεκρούς και τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην ανατολική πλευρά της χώρας.

14:28 Ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των όρων της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ λόγω της ρωσικής εισβολής, προειδοποιώντας πως κάθε άνθρωπος που θα κυκλοφορεί στον δρόμο μεταξύ 17.00 και 08.00 θα αντιμετωπίζεται από τις αρχές ως εχθρός.

«Όλοι οι πολίτες που θα βρίσκονται στον δρόμο κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα θεωρούνται μέλη ομάδων σαμποτάζ και αναγνώρισης του εχθρού», ανέφερε ο Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram.

14:15 Η ρωσική πρεσβεία στη Γαλλία ζητά εξηγήσεις από τις γαλλικές αρχές σχετικά με την κατάσχεση ενός ρωσικού εμπορικού πλοίου στη Μάγχη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την πρεσβεία.

Ένα πλοίο, που οι γαλλικές αρχές είπαν ότι ενδέχεται να ανήκει σε μια ρωσική εταιρεία για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι παραβίασε τις εμπορικές κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία κατασχέθηκε από το γαλλικό λιμενικό, νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

14:08 Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα της Πολωνίας από την Ουκρανία, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή.

Το 90% των προσφύγων πήγαν ή πάνε στην Πολωνία σε φίλους ή σε γονείς, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρονται σε εννέα κέντρα υποδοχής που έχουν εγκατασταθεί κοντά στα σύνορα.

Εκεί τους προσφέρεται φαγητό, ιατρική βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης, ένα μέρος να ξεκουραστούν και πληροφορίες σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσουν.

Μία γυναίκα δακρύζει κατεβαίνοντας από το λεωφορείο προκειμένου να περάσει τα σύνορα προς την Πολωνία

13:46 Το γαλλικό πολεμικό ναυτικό εμπόδισε τη διέλευση ρωσικού φορτηγού πλοίου που έπλεε στο κανάλι της Μάγχης που προοριζόταν για την Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με το BBC, γάλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η πορεία του πλοίου ανεκόπη σύμφωνα με τις νέες κυρώσεις της ΕΕ προσθέτοντας ότι ανακατευθύνθηκε προς το βόρειο λιμάνι της Boulogne-Sur-Mer.

13:04 Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι η ουκρανική πρωτεύουσα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεών του.

«Σταθήκαμε όρθιοι και πολεμήσαμε με επιτυχία τις επιθέσεις του εχθρού. Οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές πόλεις και περιοχές. Το Κίεβο και οι περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας. Οι κατακτητές ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν εδώ μια μαριονέτα τους, όπως στο Ντονέτσκ. Δεν το επιτρέψαμε», είπε.

12:45  Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν μια ρωσική επίθεση στην περιοχή Λβιβ κοντά στην πόλη Μπρόντι στη δυτική Ουκρανία, ανέφερε ο δήμαρχος του Λβιβ στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram.

«Τρία ρωσικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν κοντά στο Μπρόντι στις 09:00. Περίπου 60 άνθρωποι» δήλωσε ο δήμαρχος Αντρέι Σαντόβιι.

«Οι (ουκρανικές) ένοπλες δυνάμεις αποκρούουν τον κατακτητή! Η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο» πρόσθεσε.

12:20 Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα εξοπλίσει με 200 αντιεροπορικούς πυραύλους Stinger την Ουκρανία. Πρόκειται για πυραύλους που μπορεί σχετικά εύκολα να χειριστεί και ένας λιγότερο έμπειρος στρατιώτης.

12:02 Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έδωσε στη δημοσιότητα εικόνα από κάμερες ασφαλείας που δείχνει τον πύραυλο να χτυπά το συγκρότημα κατοικιών, νωρίτερα το πρωί.

(Vitali Klitschko via Telegram/Handout via REUTERS)

11:28 Σύμφωνα με το Reuters, η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίτα Σιμονίτε δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον ισχυρή αντίσταση» εντός της ΕΕ στο να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT. Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, μια σειρά από κράτη-μέλη, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Κύπρος απέρριψαν την πρόταση, ωστόσο φαίνεται ότι ακόμα και η Λευκωσία ήρε τις ενστάσεις της. O Ζελένσκι δήλωσε ότι και ο Μάριο Ντράγκι του είπε πως η Ιταλία θα στηρίξει τον αποκλεισμό των Ρώσων από το SWIFT.

Μια αποβολή των Ρώσων από το σύστημα διεθνών πληρωμών θα δημιουργήσει αυτομάτως προβλήματα ρευστότητας στη ρωσική οικονομία, αλλά και προβλήματα στις χώρες που εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στέλεχος της ΕΚΤ είπε ότι πλέον η απόφαση για αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT είναι «θέμα ημερών».

11:27 Ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις προσγειώθηκαν στην περιοχή του Λβιβ, που βρίσκεται στα δυτικά, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Ο ίδιος είπε ότι οι περίπου 60 ρώσοι κομάντο αναχαιτίστηκαν.

11:25 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ περιγράφει την Ουκρανία ως μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και υπόσχεται νέα βοήθεια και υποστήριξη, απαντώντας και στη δήλωση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι περί ένταξης της χώρας του στην ΕΕ.

11:12 Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ρώσοι στρατιώτες στους δρόμους της πόλης.

11:08 Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επέμεινε ότι δεν στοχεύει σε ουκρανικές πόλεις και ότι έχει λάβει όλα τα μέτρα για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

11:04 Τουλάχιστον 198 Ουκρανοί, ανάμεσά τους τρία παιδιά, έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Οπως είπε 1.115 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων 33 παιδιών. Δεν είναι σαφές αν αναφερόταν μόνο σε απώλειες αμάχων.

Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή της βορειοανατολικής πόλης Σούμι ανακοίνωσε πως αυτή την ώρα διεξάγονται μάχες στους δρόμους της πόλης και κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

10:34 Ο πόλεμος στην Ουκρανία «θα διαρκέσει» και «πρέπει να προετοιμαστούμε», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, λέγοντας πως η κυβέρνησή του ετοιμάζει «ένα σχέδιο ανθεκτικότητας» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης αυτής.

10:01 Πύραυλος έπληξε συγκρότημα κατοικιών στο Κίεβο. Δεν αναφέρθηκαν θύματα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

(REUTERS/Gleb Garanich)

09:44 Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο και ως τις 06:00 (τοπική ώρα) είχαν τραυματιστεί 35 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και δύο παιδιών, κατά τη διάρκεια των μαχών της νύχτας.

09:10 Η δημοτική Αρχή του Κιέβου ανακοίνωσε ότι το προεδρικό μέγαρο επλήγη από πύραυλο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών δεν υπήρξαν θύματα.

08:58 Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Μελιτόπολ στη νοτιοανατολική ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Το υπουργείο ανέφερε επίσης πως η Ρωσία χρησιμοποίησε αεροπορικούς και ναυτικούς πυραύλους «κρουζ» προκειμένου να εξαπολύσει πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον «στρατιωτικών στόχων» στην Ουκρανία.

08:33 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε σε βίντεο έξω από το γραφείο του στο Κίεβο, στο οποίο δήλωσε πως θα παραμείνει στην πόλη. «Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα, θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας», είπε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή που πρέπει να αποφασιστεί η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

08:22 Ο προέδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε οδηγίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία καθώς η χώρα προσπαθεί να αποκρούσει μια ρωσική εισβολή.

Σε σημείωμα προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκειν, ο Μπάιντεν δίνει οδηγίες για τη διάθεση 350 εκατ. δολαρίων μέσω του Νόμου για τη Διεθνή Βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας.

07:55 Βομβαρδισμοί συγκλόνισαν το κέντρο του Κιέβου, σύμφωνα με το Reuters.

07:15 Το Reuters ανέφερε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο.

07:10 Ο Ζελένσκι ζήτησε από το Ισραήλ να μεσολαβήσει για να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Όπως ανέφερε η Jerusalem Post, ο ουκρανός πρόεδρος επικοινώνησε με τον Ναφτάλι Μπένετ, πρωθυπουργό του Ισραήλ, ζητώντας του να προωθήσει μια διαπραγμάτευση με τη Ρωσία. «Να γίνει ό,τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει το αιματοκύλισμα», ήταν η φράση του Γεβγκέν Κορνίτσιουκ, πρεσβευτή της Ουκρανίας στο Ισραήλ, το οποίο έχει καλές σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία.

07:01 Τα πρωτοσέλιδα του σαββατιάτικου Τύπου στη Βρετανία.

06:12 Το Facebook ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει στα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ να βάζουν διαφημίσεις του περιεχομένου τους στην πλατφόρμα του.

06:01 Η Ιαπωνία γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία για τον ρόλο της στη ρωσική εισβολή. Τα εδάφη της Λευκορωσίας χρησιμοποίησε ο ρωσικός στρατός για να εισβάλει στην Ουκρανία από τα βόρεια καταλαμβάνοντας το Τσερνόμπιλ και προσεγγίζοντας το Κίεβο. Η Ιαπωνία έχει ήδη ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μετά την επίθεση στην Ουκρανία, με τον πρωθυπουργό Κισίντα να χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Μόσχας «απαράδεκτη παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου».

05:22 Οι New York Times έδειξαν βίντεο με αυτοκίνητα στις φλόγες σε λεωφόρο του Κιέβου, κοντά στον ζωολογικό κήπο της πόλης, στη συνοικία Σουλιάφκα.

04:48 Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post. Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Washington Post ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν τον Ζελένσκι να αποφύγει τη σύλληψη ή τη δολοφονία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ζελένσκι και άλλοι υψηλόβαθμοι ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν είχαν εγκαταλείψει το Κίεβο.

04:12 Ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι περισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα ως τώρα. Επίσης άλλες 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Δορυφορική εικόνα δείχνει το κονβόι αυτοκινήτων προς τα σύνορα με τη Ρουμανία (Courtesy of Satellite image 2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

03:33 Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων ρώσων αξιωματούχων: του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Είμαστε ενωμένοι με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει ένα σοβαρό οικονομικό και διπλωματικό τίμημα για τη νέα εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. «Εάν κριθεί αναγκαίο, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την αποτρόπαια συμπεριφορά της στην παγκόσμια σκηνή», συμπλήρωσε.

03:00 Εκρήξεις από πυρά πυροβολικού ακούστηκαν  στις 03:00 (ώρα Ελλάδος) στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με μαρτυρίες. Εν τω μεταξύ το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μετέδωσε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει μπει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου, ενώ διεξάγονταν μάχες στην περιοχή Βασίλκιβ όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές.

Τέτοιες εικόνες καταγράφονταν τη νύχτα στο Κίεβο (REUTERS/Gleb Garanich)

02:43 Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

02:02 Η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Κίνα απέσχε από την ψηφοφορία, κάτι που ερμηνεύτηκε από χώρες της Δύσης ως μία «νίκη» στην προσπάθεια διπλωματικής απομόνωσης της Μόσχας. Την ίδια στάση με της Κίνας επέλεξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία.

O Βασίλι Νεμπένζια, πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, καταψηφίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (REUTERS/Carlo Allegri)

Τα υπόλοιπα 11 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, που αναμένεται τώρα να τεθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

01:20 Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές, κοντά στην περιοχή Βασίλκιβ, σύμφωνα με ανάρτηση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Facebook. Σύμφωνα με αναλυτές, τα μεταγωγικά Il-76 μεταφέρουν περισσότερους από 100 αλεξιπτωτιστές.

00:41 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους συμπατριώτες του αργά το βράδυ της Παρασκευής, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, υπογραμμίζοντας ότι η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ώρες και εκτιμώντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν άμεσα να καταλάβουν το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να πω πολύ ειλικρινά: αυτή η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη από την ημέρα. Πολλές πόλεις μας δέχονται επίθεση: Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, οι άνδρες και οι γυναίκες στο Ντονμπάς, οι πόλεις της νότιας Ουκρανίας. Ιδιαίτερη προσοχή στο Κίεβο – δεν μπορείς να χάσεις την πρωτεύουσα! Σε όλα τα μέτωπα αυτήν τη νύχτα, ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις του για να κάμψει την αντίστασή μας – ποταπά, σκληρά και απάνθρωπα. Απόψε θα εισβάλουν!».

Διπλωματικό θρίλερ

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο ουκρανός πρόεδρος είχε προσπαθήσει να πείσει τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στη χώρα του, απέναντι στη Ρωσία που παρέταξε έναν τρομακτικό σε πλήθος και πόρους στρατό. Ο Ζελένσκι διαμαρτυρήθηκε ότι η Ουκρανία αφέθηκε μόνη απέναντι σε μια θηριώδη στρατιωτική μηχανή και ζήτησε την ανάπτυξη κυανόκρανων του ΟΗΕ. Μετά κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη (Πολωνία, Λιθουανία κ.λπ.) να βοηθήσουν στην άμυνα της Ουκρανίας.

Παράλληλα προθυμοποιήθηκε να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν σε ουδέτερο έδαφος κάτι που το Κρεμλίνο δεν απέρριψε —οι Ρώσοι πρότειναν το Μινσκ, οι Ουκρανοί τη Βαρσοβία, με το Ισραήλ να φέρεται ως διαμεσολαβητής— όμως ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ξεκαθάρισε ότι οι όποιες συνομιλίες θα γίνουν μετά την παράδοση του ουκρανικού στρατού.

Ο Ζελένσκι συνομίλησε ξανά και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την ενίσχυση των κυρώσεων, την παροχή αμυντικής βοήθειας και τη σύναψη μιας αντιπολεμικής συμμαχίας. Ο Ζελένσκι εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του για την ισχυρή στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία.

Αργά το απόγευμα έδωσε απάντηση, με ένα βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, στις φήμες των ρωσικών ΜΜΕ ότι έχει διαφύγει, με ένα λιτό μήνυμα: «Είμαι εδώ, υπερασπίζομαι την Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι και συνεργάτες του στο κτίριο της προεδρίας στο Κίεβο

Το απόγευμα της Παρασκευής και όσο τα ρωσικά τανκς κινούνταν προς το Κίεβο και το απέκλειαν και από δυσμάς, η ουκρανική TV έδινε οδηγίες προς τους πολίτες για το πώς φτιάχνεται μια βόμβα μολότοφ για να αντεπιτεθούν στους εισβολείς και στρατιωτικά οχήματα μοίραζαν όπλα σε όσους ήθελαν να τα πάρουν. Η δε Μόσχα κατήγγειλε ότι ουκρανοί παραστρατιωτικοί εγκατέστησαν πυραυλικά συστήματα σε κατοικημένες περιοχές. O ίδιος ο Πούτιν είπε ότι αυτοί που μάχονται για την Ουκρανία είναι στρατός ατάκτων και όχι τακτικός στρατός, ζητώντας από τον τελευταίο να ανατρέψει την κυβέρνηση Ζελένσκι.

Ανδρες της ουκρανικής πολιτοφυλακής παραλαμβάνουν τα όπλα τους στο Κίεβο (Mikhail Palinchak/Pool via REUTERS)
Αυτή είναι η Κίρα Ρούντικ, βουλευτής του ουκρανικού Κοινοβουλίου. Δημοσίευσε αυτή τη φωτογραφία με το αυτόματο όπλο στα χέρια στο Twitter – χιλιάδες έχουν μοιραστεί σε πολίτες από τις ουκρανικές Αρχές για να αντισταθούν στις ρωσικές δυνάμεις. Γράφει: «Μαθαίνω να χρησιμοποιώ Καλασνίκοφ και ετοιμάζομαι να φέρω όπλα. Ακούγεται σουρεαλιστικό, γιατί λίγες ημέρες νωρίτερα ούτε που θα περνούσε από το μυαλό μου. Οι γυναίκες μας θα υπερασπιστούν τη γη μας όπως και οι άνδρες μας. Εμπρός, Ουκρανία!»

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ παρακολουθεί τις εξελίξεις και, για πρώτη φορά, δύναμη ταχείας αντίδρασης, η οποία δεν μεταβεί μεν στην Ουκρανία (γιατί δεν είναι κράτος-μέλος) αλλά στην ανατολική Ευρώπη, οι χώρες της οποίας είναι σε απόσταση αναπνοής από τη Ρωσία, τον δορυφόρο της την Λευκορωσία και το μέτωπο της Ουκρανίας.

Σε πολιτικό επίπεδο ο πρόεδρος της Ουκρανίας επεσήμανε ότι το νέο κύμα επιθέσεων της Παρασκευής απέδειξε ότι οι οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Βρετανία και οι ΗΠΑ δεν αρκούν για να πειστεί ο Πούτιν να σταματήσει και ζήτησε να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα SWIFT –κάτι που η ΕΕ αρνήθηκε να κάνει κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Απειλές και σε Σουηδία – Φινλανδία

Ο ρώσος πρόεδρος ήταν αυτός που ξεκίνησε τον πόλεμο, τον πρώτο στην Ευρώπη με παραβίαση συνόρων από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με ένα διάγγελμά του τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο Πούτιν είπε ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία για «την υπεράσπιση» των περιοχών των οποίων αναγνώρισε την ανεξαρτησία την περασμένη Δευτέρα. Ωστόσο γρήγορα κατέστη σαφές ότι η εισβολή αφορούσε ολόκληρη την Ουκρανία, ο Πούτιν ξεκίνησε το δικό του «anschluss», όπως η χιτλερική Γερμανία είχε κάνει με την Αυστρία το 1938.

Στο διάγγελμά του ο 69χρονος πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποίησε μάλιστα εναντίον οποιασδήποτε «ξένης» ανάμειξης, απειλώντας ότι εάν υπάρξει τέτοια, η Ρωσία –μια πυρηνική δύναμη, να μην το ξεχνάμε– θα ανταποδώσει αμέσως.

Απειλές, όχι λιγότερο επικίνδυνες έστω και αν ήταν πιο κομψά διατυπωμένες, διατυπώθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας που εξετάζουν σοβαρά πλέον την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Το μήνυμα ήταν «ξεχάστε το ή θα υποστείτε συνέπειες» – τόσο ωμά.

Ο εφιάλτης της ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ

Εγιναν μάχες ακόμα και στο Πρίπιατ, την πόλη του παλαιού πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ. Το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για μάχες κοντά στον χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων, επικαλούμενο τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο. «Τα στρατεύματα των εισβολέων εισχώρησαν από τη Λευκορωσία στη ζώνη του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ. Τα μέλη της Εθνοφρουράς που προστατεύουν τον χώρο αποθήκευσης προβάλλουν πεισματικά αντίσταση», έγραψε στο Telegram. Λίγο μετά τις 8 μ.μ. η ουκρανική πλευρά παραδέχτηκε ότι οι Ρώσοι κατέλαβαν την περιοχή που βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, την οποία χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι για να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Καθώς υπήρξαν ενδείξεις για αύξηση της ραδιενέργειας, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή ότι η ακτινοβολία στην περιοχή του παλαιού εργοστασίου είναι «σε φυσιολογικά επίπεδα». Παρατηρητές εκτίμησαν ότι μολονότι δεν υπήρξε προσβολή στον πυρήνα του εργοστασίου που το 1986 προκάλεσε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα όλων των εποχών, οι μάχες στην περιοχή διασκόρπισαν σκόνη που εξακολουθεί να είναι μολυσμένη.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αργότερα μέσα στην ημέρα διέψευσε ότι υπάρχει αύξηση, λέγοντας ότι τα καταμετρημένα επίπεδα παραμένουν χαμηλά.

Το ρωσικό υπ. Αμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι αλεξιπτωτιστές θα αναπτυχθούν πέριξ του εργοστασίου στο Πρίπιατ για να μην υπάρξει πρόβλημα με την ασφάλειά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...