232
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ | REUTERS/Yves Herman

Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί για πρώτη φορά τη Δύναμη Αντίδρασης

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2022, 21:32
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ
|REUTERS/Yves Herman

Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί για πρώτη φορά τη Δύναμη Αντίδρασης

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2022, 21:32

Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στην αποστολή μεγαλύτερων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη , ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα για πρώτη φορά στις επτά δεκαετίες της ιστορίας του ΝΑΤΟ ενεργοποιείται η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης της Συμμαχίας. Πρόκειται για δυνάμεις που μπορούν να μεταβούν σε σημεία ενδιαφέροντος σε μικρό χρονικό διάστημα.

Το CNN σημειώνει η ενεργοποίηση της δύναμης δεν σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα πολεμήσει στο έδαφος της Ουκρανίας, η οποία δεν είναι μέλος της Συμμαχίας. Η ανάπτυξη δυνάμεων γίνεται για να καθησυχάσει τις χώρες στην Ανατολική Ευρώπη που παρακολουθούν όσα συμβαίνουν πολύ κοντά στα σύνορά τους.

Για την ώρα δεν είναι γνωστό πόσοι στρατιώτες θα αποτελούν τη δύναμη.

Σε κοινή τους δήλωση οι 30 ηγέτες της  Συμμαχίας χαρακτηρίζουν την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία «βάρβαρη και εντελώς απρόκλητη και αδικαιολόγητη». Κάνουν ακόμη λόγο για την διασάλευση της ειρήνης στην Ευρώπη.

Η Ρωσία, αλλά και η Λευκορωσία, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, τονίζουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ. Ο κόσμος, όπως ακόμη επισημαίνεται δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τη σωρεία ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα όμως, αναφέρουν τα μέλη της Συμμαχίας, έχουν σταθμεύσει «αμυντικές δυνάμεις ξηράς και αεροπορικές» στα ανατολικά κράτη όπως και ναυτικές δυνάμεις.

«Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια για να προετοιμαστούμε  και να απαντήσουμε σε κλίμακα καταστάσεων και να διαφυλάξουμε το έδαφος της Συμμαχίας», αναφέρουν και σημειώνουν την ενεργοποίηση της δύναμης απόκρισης όπως και την αποστολή περισσότερων δυνάμεων στα ανατολικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...