523
O Ζελένσκι σε ένα από τα μηνύματά του μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ζελένσκι: Μας άφησαν μόνους – Η Ρωσία πρέπει να μιλήσει μαζί μας

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2022, 06:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/02/2022, 13:45
O Ζελένσκι σε ένα από τα μηνύματά του μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία
|Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ζελένσκι: Μας άφησαν μόνους – Η Ρωσία πρέπει να μιλήσει μαζί μας

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2022, 06:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/02/2022, 13:45

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε στη διεθνή κοινότητα ότι η χώρα του έχει «αφεθεί μόνη» αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό, που εισέβαλε στην Ουκρανία τα ξημερώματα της Πέμπτης.

«Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, αργά τη νύχτα.

O ίδιος ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα του, καθώς οι ηγέτες των 27 συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Απηύθυνε την έκκληση αυτή σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Επανέλαβε επίσης την έκκληση να αποκλειστεί η Ρωσία από το δίκτυο πληρωμών SWIFT και να επιβληθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο αέριο που εξάγει η Μόσχα.

Ζήτησε να προσφερθεί «βοήθεια στον στρατό» της Ουκρανίας, με «όπλα και πυρομαχικά» από την Ευρώπη, και να «υποστηριχθεί» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ανάπτυξη «ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ». Χρειάζεται ταχεία ανάληψη σθεναρής δράσης, επέμεινε.

Ο Ζελένσκι, 43 ετών, πρώην ηθοποιός, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος το 2019, κατήγγειλε επίσης ότι ρώσοι στρατιωτικοί έχουν ήδη παρεισφρήσει στο Κίεβο.

«Λάβαμε την πληροφορία ότι ομάδες δολιοφθοράς του εχθρού μπήκαν στο Κίεβο», ανέφερε στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, καλώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

«Η Ρωσία πρέπει να μιλήσει μαζί μας»

«Η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει αργά ή γρήγορα. Να μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να δοθεί τέλος στις μάχες, να σταματήσει η εισβολή. Οσο πιο σύντομα αρχίσει αυτή η συζήτηση, τόσο πιο μειωμένες θα είναι οι απώλειες για τη Ρωσία», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του. Εκπρόσωπος του Ζελένσκι μάλιστα, είπε ότι υπάρχει πρόθεση να εγγυηθεί στη Μόσχα την ουδετερότητα της Ουκρανίας αρκεί να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Κατά τα άλλα, ο Ζελένσκι κατήγγειλε ότι ο ρωσικός στρατός πλήττει περιοχές όπου ζουν άμαχοι στο Κίεβο, υμνώντας ταυτόχρονα τον «ηρωισμό» των Ουκρανών έναντι της ρωσικής εισβολής και διαβεβαιώνοντας ότι οι ουκρανοί στρατιώτες κάνουν «το παν εντός των δυνάμεών τους» για να υπερασπιστούν τη χώρα.

«Απόψε άρχισαν να βομβαρδίζουν συνοικίες. Αυτό μας θυμίζει το 1941», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στην επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας. Πρόφερε τη φράση αυτή στα ρωσικά, απευθυνόμενος προφανώς στους ρωσόφωνους Ουκρανούς και στους πολίτες της ίδιας της Ρωσίας.

Οι ρωσικές αρχές «λένε ότι οι περιοχές όπου ζουν άμαχοι δεν είναι στόχοι, αλλά αυτό είναι ένα ακόμη από τα ψέματά τους. Στην πραγματικότητα, δεν κάνουν καμιά διάκριση», είπε, στα ουκρανικά αυτή τη φορά.

«Οι Ουκρανοί έδειξαν ηρωισμό», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους. Εξαπολύοντας την εισβολή χθες, οι ρωσικές δυνάμεις «νόμιζαν ότι οι δυνάμεις μας θα ήταν κουρασμένες, αλλά δεν είμαστε κουρασμένοι».

Απευθυνόμενος, ξανά στα ρωσικά, στους Ρώσους που διαδήλωσαν χθες κατά του πολέμου –έγιναν περισσότερες από 1.700 συλλήψεις–, είπε «σας βλέπουμε, μας ακούσατε και μας πιστέψατε. Αγωνιστείτε για εμάς, αγωνιστείτε εναντίον του πολέμου».

Στο διάγγελμά του, ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του δείχνει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση δεν αρκούν και στηλίτευσε το ότι μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας συνεχίζει απλώς να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...