342
O Bολοντίμιρ Ζελένσκι στο νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ζελένσκι: Θέλουμε fast track ένταξη στην ΕΕ – Oι Ρώσοι μετρούν 4.500 νεκρούς στρατιώτες

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2022, 12:30
O Bολοντίμιρ Ζελένσκι στο νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του
|Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ζελένσκι: Θέλουμε fast track ένταξη στην ΕΕ – Oι Ρώσοι μετρούν 4.500 νεκρούς στρατιώτες

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2022, 12:30

Κύριος στόχος των συνομιλιών του Γκόμελ με τους Ρώσους είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που παράλληλα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιτρέψει την άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μέσω ειδικής διαδικασίας fast track.

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενταχθεί άμεσα η Ουκρανία με νέα, ειδική διαδικασία. Στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και, κυρίως, να είμαστε ίσοι. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι δίκαιο. Είμαι βέβαιος ότι το δικαιούμαστε», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη, στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις (βίντεο κάτω). Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος», ανέφερε η ουκρανική προεδρία, γνωστοποιώντας την έναρξη των κρίσιμων συνομιλιών του Γκόμελ.

Στην ουκρανική αντιπροσωπεία μετέχουν ο υπουργός Αμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ, ο σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Μικαΐλο Ποντολιάκ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίκολα Τοτσίτσκι και ο βουλευτής Νταβίντ Αρακχάμια, πρόεδρος του κόμματος του Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι βάσει στρατιωτικού νόμου αποφυλακίζονται κρατούμενοι με στρατιωτική εμπειρία, προκειμένου να μπουν στη μάχη κατά των Ρώσων.

«Πήραμε μία ηθικά δύσκολη απόφαση – σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, μαχητές Ουκρανοί, με πραγματική εμπειρία μάχης, θα αποφυλακιστούν και θα μπορούν να εξιλεωθούν για τα εγκλήματά τους», ανακοίνωσε ο Ζελένσκι.

Στο ίδιο βίντεο, ο ουκρανός πρόεδρος είχε και ένα μήνυμα για τους ρώσους στρατιώτες.

«Σώστε τη ζωή σας και φύγετε», είπε, υποστηρίζοντας ότι ήδη 4.500 ρώσοι στρατιώτες έχουν πέσει νεκροί στις μάχες που διεξάγονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...