487
Η εικόνα του κατεστραμμένου κοιμητηρίου | Εφημερίδα «Ελευθερία»

Μαθητές 12 ετών (!) τυμβωρύχοι σε νεκροταφείο της Καλαμάτας

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2020, 16:29
Η εικόνα του κατεστραμμένου κοιμητηρίου
|Εφημερίδα «Ελευθερία»

Μαθητές 12 ετών (!) τυμβωρύχοι σε νεκροταφείο της Καλαμάτας

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2020, 16:29

Το περιστατικό είχε προκαλέσει ρίγος στους κατοίκους του χωριού Πλατύ στην Καλαμάτα τον περασμένο Δεκέμβριο. Τυμβωρύχοι ξέθαψαν το πτώμα γυναίκας από τον τάφο της και το έστησαν να κοιτάζει την είσοδο του νεκροταφείου.

Η περιγραφή από τον πρόεδρο της κοινότητας στη σχετική επιστολή που είχε στείλει τότε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, συγκλονίζει:

«Την ημέρα Δευτέρα 16/12/2019 και περί ώρα 2-3 μ.μ. άγνωστοι εισήλθαν στο κοιμητήριο του χωριού της κοινότητας, αρχικά καταστρέφοντας μνήματα του κοιμητηρίου, βγάζοντας και πετώντας οστά νεκρών σε μεγάλη απόσταση εντός του κοιμητηρίου. Η φρικαλεότητά τους δεν έμεινε μόνο εκεί. Αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι και θα θέλαμε την άμεση παρέμβασή σας είναι η απάνθρωπη πράξη, όπου ξέθαψαν γυναίκα από οικογενειακό τάφο.

Το σώμα της γυναίκας όπου ήταν σε προχωρημένο στάδιο σήψης, το μετέφεραν και το τοποθέτησαν σε εδραία θέση, έτσι ώστε να κοιτά την είσοδο του νεκροταφείου.

Αντιλαμβάνεστε το θέαμα που αντίκρισαν οι πρώτοι συγγενείς και φίλοι των νεκρών που έχουν ταφεί στο κοιμητήριο, ήταν κάτι το οποίο δεν το χώρα ο ανθρώπινος νους. Οι στιγμές που ακολούθησαν με την οικογένεια την νεκρής γυναίκας να κληθεί ουσιαστικά να κηδέψει για άλλη μια φορά το αγαπημένο της πρόσωπο που πρόσφατα είχε φύγει από τη ζωή, δεν μπορούν να περιγραφούν».

«Λεηλάτησαν τάφους και στην εκκλησία έχουν ανακατέψει την Αγία Τράπεζα, πέταξαν κάτω και μία εικόνα, ενώ έσπρωξαν από τη θέση του το καντηλιέρι», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της κοινότητας Δ Μαρούλης, ο οποίος δεν μπορούσε να πιστέψει τη νοσηρότητα αυτών που τόλμησαν να σπάσουν τον τάφο και να βγάλουν από μέσα το πτώμα της γυναίκας, ακουμπώντας το αντικριστά σε διπλανό μνήμα. Σε έναν άλλο τάφο επίσης έσπασαν την πλάκα και άδειασαν από το κασελάκι τα κόκαλα των νεκρών, μέσα στο ίδιο το μνήμα. Καταστροφές προκάλεσαν και σε άλλα 4 μνήματα σπάζοντάς τα, μεταξύ των οποίων και αυτό που ακόμα έφτιαχναν οι συγγενείς για το νεκρό τους τον οποίο έθαψαν πριν μερικές μέρες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται βανδαλισμοί στο νεκροταφείο του χωριού, “έχουν γίνει επανειλημμένα διάφορες λεηλασίες” μας είπε ο πρόεδρος. Κατά το παρελθόν έχουν πάρει σταυρούς, καντήλια και λιβανιστήρια από τους τάφους ή έχουν βρει σταυρούς σπασμένους, αλλά χθες “τα όρια ξεπεράστηκαν κατά πολύ, φτάσαμε να λέμε ότι δεν το χωράει ανθρώπινος νους, να βγάλουν τη νεκρή έξω…”.

Δράστες όπως αποκαλύφθηκε εβδομάδες μετά το ακραίο περιστατικό τυμβωρυχίας, ήταν τρεις μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, δύο ηλικίας 12 (!) ετών και ένας 16 ετών , μαζί με έναν ακόμα νεαρό 21 ετών, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό τι τους ώθησε να προβούν στην φρικιαστική αυτή πράξη τους.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και προσβολή μνήμης νεκρού.

Η αναικοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, μία (1) περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και προσβολής μνήμης νεκρού σε Δημοτικό Κοιμητήριο, που είχε γίνει την 16.12.2019 σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας.

Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων (4) ημεδαπών, 21χρονου και τριών (3) ανηλίκων, για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και προσβολή μνήμης νεκρού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...