524
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα του Αουσβιτς | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μητσοτάκης στο Αουσβιτς: «Ιερή δέσμευση να μην ξεχάσουμε αυτό που συνέβη εδώ»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2020, 16:03
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα του Αουσβιτς
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μητσοτάκης στο Αουσβιτς: «Ιερή δέσμευση να μην ξεχάσουμε αυτό που συνέβη εδώ»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2020, 16:03

Ηταν μια πολύ έντονη στιγμή. Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέβη την πύλη με την εφιαλτική επιγραφή «Η εργασία απελευθερώνει», την πύλη του Αουσβιτς. Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στον τόπο μαρτυρίου εκατομμυρίων Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αφορμή τις τελετές μνήμης για το Ολοκαύτωμα, καθώς συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από την ημέρα που το στρατόπεδο της ανείπωτης φρίκης απελευθερώθηκε από τους άνδρες του Κόκκινου Στρατού.

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση προσέρχομαι σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με την ανθρώπινη βαρβαρότητα. Πράγματι, αν υπάρχει κάπου σε αυτόν τον κόσμο κόλαση, είναι εδώ. Ερχομαι για να τιμήσω τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Ανάμεσα σε αυτούς και 55.000 Έλληνες Εβραίοι, οι οποίοι δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός μέσα από τον χώρο του Αουσβιτς.

Και πρόσθεσε: «Ο μεγάλος ιστορικός -του ναζισμού- Ιαν Κέισοου έγραψε ότι “ο δρόμος προς το Άουσβιτς χτίστηκε από το μίσος, αλλά είναι στρωμένος από την αδιαφορία”. Και 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον Ερυθρό Στρατό, αυτού του χώρου, θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε αυτή την ιερή δέσμευση να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτό το οποίο συνέβη εδώ. Και να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι το μίσος, οι διακρίσεις, η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας. Και η Δημοκρατία μας θα πρέπει να είναι ισχυρή και να πολεμά με αποφασιστικότητα όλα αυτά τα φαινόμενα».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Κάποιοι από τους Ελληνες Εβραίους οι οποίοι βρέθηκαν εδώ και εξεγέρθηκαν την 7η Οκτωβρίου του 1944 στη μεγάλη εξέγερση η οποία έλαβε χώρα στο κρεματόριο 4, πέθαναν τραγουδώντας τα λόγια του Εθνικού Ύμνου. Κάποιοι ακόμα στις προσωπικές τους μαρτυρίες οι οποίες διασώθηκαν έγραψαν ότι: πεθαίνουν ευχαριστημένοι διότι γνωρίζουν ότι η πατρίδα τους είναι ήδη ελεύθερη. Την μνήμη αυτών των Ελλήνων Εβραίων τιμούμε σήμερα. Μαζί με την υπόσχεση -την οποία δίνουμε όλοι- ποτέ ξανά η ανθρωπότητα να μην ζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία».

Ο Πρωθυπουργός με τη σύζυγό του, Μαρέβα, ξεναγήθηκαν στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου, μπήκαν στα κτίρια και στα κελιά όπου διέμεναν οι κρατούμενοι, καθώς και στους θαλάμους όπου θανατώθηκαν συνολικά πάνω από 1.100.000 άνθρωποι.

Επίσης είδαν αντικείμενα κρατουμένων και άκουσαν ιστορίες Ελλήνων Εβραίων και πολιτικών κρατουμένων που βρήκαν φρικτό θάνατο στο Αουσβιτς, αλλά και εκείνων που κατάφεραν να επιζήσουν.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που είδε από κοντά ο Πρωθυπουργός, ήταν το χειρόγραφο του Ελληνα Εβραίου από τη Θεσσαλονίκη Μαρσέλ Νατζαρή, το οποίο είχε τοποθετήσει μέσα σε μια φιάλη που βρέθηκε πολλά χρόνια αργότερα.

Ο Πρωθυπουργός στο χειρόγραφο μήνυμα του στο βιβλίο των επισκεπτών έγραψε τα εξής:

«Στη μνήμη όλων αυτών που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το φριχτό μέρος. Η ανάμνησή τους να ζει για πάντα ώστε να μας θυμίζει πού μπορούν να οδηγήσουν το μίσος και οι διακρίσεις.

Ενας ξεχωριστός φόρος τιμής στους 55.000 Ελληνες Εβραίους που πέθαναν εδώ. Η ιστορία τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...