481
Φωτογραφία από ευρήματα στον Αστακό | Ελληνική Αστυνομία

Undercover αστυνομικοί στον Αστακό: ενάμιση χρόνο εν πλω με τους ναρκέμπορους της κοκαΐνης

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2020, 11:28
Φωτογραφία από ευρήματα στον Αστακό
|Ελληνική Αστυνομία

Undercover αστυνομικοί στον Αστακό: ενάμιση χρόνο εν πλω με τους ναρκέμπορους της κοκαΐνης

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2020, 11:28

Ηταν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Δίωξης Ναρκωτικών, σε συνεργασία με ΕΚΑΠ, το γραφείο DEA της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και τις αστυνομικές Αρχές της Αλβανίας και της Ισπανίας. Στο μπλόκο όμως των 1,2 τόνων κοκαΐνης στον Αστακό, καθοριστική ήταν η συμβολή δύο undercover αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, που έχοντας παρεισφρήσει στην εγκληματική οργάνωση, έζησαν επί σχεδόν ενάμιση χρόνο στο ιστιοπλοϊκό σκάφος με το οποίο μεταφέρθηκαν τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», τον Σεπτέμβριο του 2018 οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης αναζητούσαν κάποιον που θα μπορούσε να μεταφέρει τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης από χώρα της Λατινικής Αμερικής προς την Ευρώπη και τη Βορειοδυτική Αφρική. Τότε εμφανίστηκαν οι δύο αστυνομικοί με τα πλαστά στοιχεία «Σταύρος Τραντής» και «Κυριάκος Στρατιάς», με τον πρώτο να αναλαμβάνει τελικά την αποστολή.

Στις 9 Νοεμβρίου 2018 αποπλέει με το σκάφος «Μπαρακούντα 7» από τη μαρίνα Αλίμου μαζί με έναν Αλβανό, ο οποίος έφερε ειδική συσκευή κρυπτογραφημένης επικοινωνίας μέσω της οποίας λάμβαναν οδηγίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Σχεδόν έναν μήνα αργότερα, στις 4 Δεκεμβρίου 2018, το ιστιοπλοϊκό έφτασε στην Τενερίφη. Ηταν η αρχή μιας περιπετειώδους πορείας που θα περιελάμβανε συναντήσεις με τους αλβανούς αρχηγούς του κυκλώματος, έλεγχο του σκάφους για τυχόν συσκευές εντοπισμού, κρυφτό με την ισπανική αστυνομία και οδηγίες για διαρκείς αλλαγές στη διαδρομή του ιστιοπλοϊκού, ώστε να διαπιστωθεί αν παρακολουθείται από τις Αρχές.

Τελικά το «Μπαρακούντα» έφτασε στη Μαρτινίκα της Καραϊβικής τον Ιανουάριο του 2019.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2019 θα παραλάμβανε περίπου έναν τόνο κοκαΐνη. Θα τη μετέφερε αλιευτικό σκάφος από το Σουρινάμ μέχρι τον Αγιο Βικέντιο, όπου θα βρισκόταν το «Μπαρακούντα», και από εκεί έτερο ιστιοπλοϊκό θα την έφερνε στην Ευρώπη, με πιθανότερο προορισμό την Πρέβεζα.

Ο σχεδιασμός άλλαξε πολλές φορές: Υπήρξαν σκέψεις για μεταφορά της κοκαΐνης με υδροπλάνο, αλλαγές προορισμού, ακύρωση της συμφωνίας με τους προμηθευτές ναρκωτικών λόγω αυξημένων απαιτήσεών τους και εφαρμογή νέου σχεδίου στα τέλη του 2019, όταν και ενεπλάκη ο  δεύτερος μυστικός αστυνομικός «Κυριάκος Στρατιάς».

Ο… αποφυλακισθείς Σαντέρ Πεμάι, δεξί χέρι του διαβόητου Μάριον Κόλα

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο αλβανός κακοποιός Σαντέρ Πεμάι, στενός συνεργάτης του συμπατριώτη του, διαβόητου κακοποιού Μάριον Κόλα – αμφότεροι πρωταγωνιστές στην αιματηρή συμπλοκή του Βύρωνα στις 16 Φεβρουαρίου 2010. Ο Πεμάι ήταν αυτός που έριχνε χειροβομβίδες στους αστυνομικούς.

Ο Κόλα είχε πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στα Ιωάννινα, μετά την απόδρασή του μαζί με 11 ακόμη κρατούμενους από τις φυλακές των Τρικάλων.

Κατά τις συμπλοκές τους με αστυνομικούς οι δραπέτες είχαν σκοτώσει την 25χρονη Κατερίνα Ζώγαλη στα Ισθμια Κορινθίας και τον 37χρονο αστυνομικό Γιώργο Ανδριτσόπουλο, στο Δίστομο Βοιωτίας.

Αφού εξέτισε 16 χρόνια της ποινής που του επιβλήθηκε, ο Πεμάι αποφυλακίστηκε πριν από έναν χρόνο και αμέσως «στρώθηκε στη δουλειά» (διακίνηση ναρκωτικών).

Εκτός από τον αλβανό αρχηγό της μαφιόζικης συμμορίας, στην υπόθεση του Αστακού αποκαλύφθηκε ο ρόλος ενός μαροκινού συνδέσμου που βρισκόταν στην Ισπανία, ενός Σέρβου και αρκετών ποινικών που ζούσαν στην Ελλάδα και αποτελούσαν τον επιχειρησιακό βραχίονα του κυκλώματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...