583
Ο Νίκος Μανιαδάκης στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της Τρίτης στοντου ΣΚΑΙ | ΣΚΑΪ

Μανιαδάκης στον ΣΚΑΪ: Η κυρία Τουλουπάκη ήξερε ότι θα φύγω από την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2019, 21:20
Ο Νίκος Μανιαδάκης στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της Τρίτης στοντου ΣΚΑΙ
|ΣΚΑΪ

Μανιαδάκης στον ΣΚΑΪ: Η κυρία Τουλουπάκη ήξερε ότι θα φύγω από την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2019, 21:20

Μετά την πρώτη του συνέντευξη στο protothema.gr και τις καταγγελίες ότι δεχόταν πιέσεις να πει ότι είχε πληρώσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, ο Νίκος Μανιαδάκης εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό πλατό του ΣΚΑΪ και έδωσε περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη δική του εμπλοκή στην υπόθεση Νovartis.

Ο καθηγητής, που μέχρι πρότινος ήταν προστατευόμενος μάρτυρας και πλέον είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση Novartis, αποκάλυψε ότι έχει καταθέσει με το ψευδώνυμο «Αναστασίου», όπως του ζητήθηκε από τις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές, καθώς και ότι προσπαθεί ακόμη να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.

«Εχω ταξιδέψει 70 με 80 φορές στο εξωτερικό χωρίς πρόβλημα» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι την Παρασκευή, προτού αναχωρήσει για την Ισπανία, είχε συνάντηση με την εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Τουλουπάκη στη ΓΑΔΑ, παρουσία του επικεφαλής του προγράμματος προστασίας μαρτύρων.

«Πείτε μου, πότε θέλετε να γυρίσω;» δήλωσε ότι είπε στην κυρία Τουλουπάκη, προσθέτοντας ότι ο ίδιος εργάζεται στην Ισπανία και αυτό είναι γνωστό, όπως γνωστό ήταν ότι τον Ιανουάριο θα έφευγε, και για τον λόγο αυτό φρόντισε και για τη μεταφορά της οικοσκευής του. Μάλιστα τόνισε ότι του έδωσαν και πληροφορίες για το πώς θα ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων της Ισπανίας.

«Γιατί να φύγω κρυφά;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι δεν κινήθηκε παράνομα και ότι είναι ενδεικτικό πως φτάνοντας στο αεροδρόμιο κρατήθηκε χωρίς αιτία από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι προκειμένου να βγει και η διαταγή απαγόρευσης εξόδου.

Επαναλαμβάνοντας όσα είπε για τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία τού ασκήθηκαν πιέσεις προκειμένου να δηλώσει ότι έλαβαν χρήματα από τη Novartis, o κ. Μανιαδάκης αποκάλυψε και τα εξής:

  • το 2016 τον επισκέφθηκε ο δικηγόρος Σαράκης και μιλώντας εξ ονόματος αμερικανικών Αρχών του ζήτησε να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα και να βοηθήσει τους Αμερικανούς στην υπόθεση Novartis. Ο ίδιος αρνήθηκε, αλλά ο Σαράκης επανήλθε για να εισπράξει δεύτερη άρνηση,
  • τo 2017 άρχισε να αναφέρεται το όνομά του ως εμπλεκομένου στην υπόθεση και εν συνεχεία άρχισαν οι έρευνες από τις αρμόδιες Αρχές (όπως ανέφερε, άνοιξε ο ίδιος τους λογαριασμούς του -εντός και εκτός Ελλάδος- και από την έρευνα δεν προέκυψε οτιδήποτε),
  • τον Δεκέμβριο του 2017 οι Αρχές του ζήτησαν να συνεισφέρει στην υπόθεση της τιμολόγησης φαρμάκων και έτσι ξεκίνησε η εμπλοκή του ως μάρτυρα.

Αμέσως μετά είπε ότι του ζητήθηκε να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Και στην συνέχεια έλαβε το όνομα «Αναστασίου».

«Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα αυτό προϋπόθεση είναι να μην έχει εμπλοκή και να είναι αθώος» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι, από τη στιγμή που εντάχθηκε σε πρόγραμμα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε κάτι σε βάρος του. «Ξεκίνησα να κάνω για τις Αρχές αναλύσεις, για το ποιες ήταν οι περιπτώσεις υπερτιμολογήσεων, πιθανή ζημία και λοιπά. Εκανα ανάλυση» ανέφερε.

Επίσης αποκάλυψε ότι δύο φορές του ζητήθηκε να δώσει ονόματα υπουργών και να δηλώσει ότι γνωρίζει πως χρηματίστηκαν, καθώς και ότι δύο φορές ένας εκ των άλλων δύο μαρτύρων κατέθεσε ότι γνωρίζει ότι (ο ίδιος) έλαβε 120.000 από τη Novartis και μάλιστα για να προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο που όμως ήταν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Μάλιστα ο μάρτυρας την πρώτη φορά άλλαξε την κατάθεσή του αφού είχε δηλώσει ότι τα χρήματα τα είχε λάβει η σύζυγος του κ. Μανιαδάκη αλλά τελικά διαπιστώθηκε ότι μιλούσε για άλλο άτομο με το οποίο ο καθηγητής ουδεμία σχέση είχε.

«Ή έχει άδικο ο μάρτυς και θα έπρεπε να δούμε τι συμβαίνει ή έχει δίκιο και πρέπει να διερευνηθεί γιατί παρέμεινα στο καθεστώς προστασίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα περί κατάθεσής του στις αμερικανικές Αρχές, δήλωσε ότι είπε τα ίδια με αυτά που έχει πει στις ελληνικές και τίποτα παραπάνω.