358
Ο Μακρόν με τον νεαρό άνεργο (δεξιά) | YouTube

Μακρόν σε άνεργο: Ξέρω αφεντικά που ψάχνουν να προσλάβουν και δεν βρίσκουν

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2018, 10:12
Ο Μακρόν με τον νεαρό άνεργο (δεξιά)
|YouTube

Μακρόν σε άνεργο: Ξέρω αφεντικά που ψάχνουν να προσλάβουν και δεν βρίσκουν

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2018, 10:12

Αλλη μία αμφιλεγόμενη δήλωση; Μια περίεργη διατύπωση; Ή άλλη μια φορά που ο πρόεδρος Μακρόν δείχνει διάθεση να δώσει αφ’υψηλού μαθήματα σε συμπολίτες του;

Ο διάλογος του προέδρου της Γαλλίας με έναν νεαρό άνεργο έχει γίνει το θέμα της ημέρας στη Γαλλία, για τη συμβουλή που του έδωσε με ένα τόνο διδακτικό και ίσως κάπως αλαζονικό. Ένα τόνο που θυμίζει έναν άλλο διάλογο, αυτόν με τον νεαρό μαθητή που του μίλησε σε ένα πιο φιλικό τόνο.

Χθες Κυριακή ένας 25χρονος βρέθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με την ευκαιρία των Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οπως παραπονέθηκε στον πρόεδρο: «Είμαι 25 ετών, έχω στείλει βιογραφικά και επιστολές και δεν έχω αποτέλεσμα».

«Σε ποιον τομέα θέλετε να εργασθείτε;», τον ρώτησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Είμαι φυτοκόμος», απάντησε ο νεαρός.

Η πρόταση του Μακρόν ήταν να αλλάξει τομέα. «Εάν είστε έτοιμος και πρόθυμος, ο ξενοδοχειακός τομέας, οι χώροι εστίασης, οι κατασκευές, δεν υπάρχει μέρος που να πηγαίνω και να μην μού λένε ότι χρειάζονται ανθρώπους.

» Ούτε ένα! Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια. Περνάω τον δρόμο και σας βρίσκω!», συνέχισε ο πρόεδρος της Γαλλίας δείχνοντας προς τους γύρω δρόμους.

Ο νεαρός του είπε ότι συμφωνεί με την ιδέα και ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε: «Προχωράτε λίγο, φθάνετε στο Μονπαρνάς, παίρνετε τον δρόμο με τα όλα τα καφέ και τα εστιατόρια… Ειλικρινά, είμαι βέβαιος ότι ένα στα δύο προσλαμβάνουν αυτήν την στιγμή. Εμπρός!».

«Σύμφωνοι, ευχαριστώ», λέει ο νεαρός πριν σφίξουν τα χέρια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Εμανουέλ Μακρόν απαντά σε άνεργους που το απευθύνονται στον δρόμο επιμένοντας ότι υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού σε ορισμένους τομείς της γαλλικής οικονομίας.

Ο ξενοδοχειακός τομέας και ο τομέας των χώρων εστίασης γνωρίζουν έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Γαλλία, αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Τον Αύγουστο, ο Ρολάν Εγκί, πρόεδρος της μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης του ξενοδοχειακού τομέα, της Umih, είχε δηλώσει στο Γαλλικό πρακτορείο (AFP) ότι ο τομέας έχει την δυνατότητα να υπογράψει 100.000 συμβόλαια πρόσληψης αμέσως.

Ο διάλογος προκάλεσε πολεμική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επικριτικές δηλώσεις προσώπων της αντιπολίτευσης.

«Αυτό που λέει ο πρόεδρος είναι λάθος; Προτιμάτε την ξύλινη γλώσσα; Εγώ, προτιμώ έναν πρόεδρο της Δημοκρατίας που λέει την αλήθεια», δήλωσε ο Κριστόφ Καστανέρ, γενικός εκπρόσωπος του κόμματος La Republique en Marche και υφυπουργός αρμόδιος για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News