332
Ο γάλλος πρόεδρος, όταν χρειάζεται, είναι χαλαρός. Εδώ, βγάζει σέλφι - στην ίδια εκδήλωση | REUTERS/Charles Platiau/Pool

Ο Εμανουέλ Μακρόν τα «έψαλε» σε πιτσιρικά που τον αποκάλεσε με το μικρό όνομά του [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2018, 19:41
Ο γάλλος πρόεδρος, όταν χρειάζεται, είναι χαλαρός. Εδώ, βγάζει σέλφι - στην ίδια εκδήλωση
|REUTERS/Charles Platiau/Pool

Ο Εμανουέλ Μακρόν τα «έψαλε» σε πιτσιρικά που τον αποκάλεσε με το μικρό όνομά του [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2018, 19:41

Τον Ιούνιο του 1940, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ενώ η Γαλλία έχει περάσει σε γερμανική κατοχή, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ, επικεφαλής των γαλλικών δυνάμεων, κάνει έκκληση προς τον λαό, από το Λονδίνο, να μην υπογραφεί η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, ωθώντας τον να αντισταθεί. Η έκκληση αυτή θεωρείται η απαρχή της γαλλικής αντίστασης.

Σε αυτό το πλαίσιο των εορτασμών της 18ης Ιουνίου, ένας μαθητής θεώρησε καλό να αποκαλέσει τον γάλλο πρόεδρο χαϊδευτικά, με το μικρό του όνομα.

Εξαλλος ο Εμανουέλ Μακρόν τού έδωσε ένα μικρό και αυστηρό μάθημα.

Η σκηνή συνέβη τη Δευτέρα στο Mont Valérien, κοντά στο Παρίσι, όπου παρέστη ο γάλλος πρόεδρος στους εθνικούς εορτασμούς. Ο Μακρόν πλησίασε κάποιους παρισταμένους που τον παρακολουθούσαν πίσω από τα κάγκελα. Και την ώρα που χαιρετούσε κάποιους μαθητές που βρέθηκαν στις εκδηλώσεις, ένας από αυτούς άρχισε να τραγουδάει τη Διεθνή και είπε στον Εμανουέλ Μακρόν: «Είσαι καλά, Μανού;» (από το Εμανουέλ).

Ο τόνος του νεαρού δεν άρεσε καθόλου στον γάλλο πρόεδρο, ο οποίος απάντησε έξαλλος: «Οχι, αυτό δεν γίνεται, όχι, όχι, όχι, όχι». Ο νεαρός απάντησε αμήχανα «Συγγνώμη, κύριε πρόεδρε» αλλά o Μακρόν συνέχισε:

«Είσαι εδώ σε έναν επίσημο εορτασμό, πρέπει να συμπεριφέρεσαι όπως πρέπει. Επομένως, μπορεί γενικά να φέρεσαι σαν βλάκας, αλλά σήμερα είναι η μέρα της Μασσαλιώτιδας και, επομένως, πρέπει να με αποκαλείς “Κύριε πρόεδρε της Δημοκρατίας” ή “Κύριε”. Εντάξει; Αντε» είπε σε έντονο ύφος.

Παρά τη συγγνώμη του νεαρού, ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε και συνέχισε στον ίδιο τόνο:

«Και πρέπει να μάθεις να κάνεις τα πράγματα με τη σωστή σειρά. Τη μέρα που θα θέλεις να κάνεις επανάσταση θα πρέπει πρώτα να έχεις πτυχίο και δουλειά, να τρέφεσαι μόνος σου, εντάξει; Τότε να πας να δώσεις μαθήματα και σε άλλους» είπε μπροστά στην κάμερα του LCI, ενώ συνέχισε να χαιρετά τους δεκάδες άλλους νέους που ήρθαν να τον χαιρετίσουν.

Είναι προφανές ότι αυτό το μίνι μάθημα του Εμανουέλ Μακρόν δεν εδόθη επειδή ο ίδιος θίχτηκε προσωπικά, αλλά υπερασπιζόμενος τον θεσμό του γάλλου προέδρου. Κάτι στο οποίο οφείλει να είναι απόλυτα σοβαρός και να διαχωρίζει κάθε στιγμή.