408
Ο Μπεναλά στο πλευρό του Μακρόν το 2017. Ο 26χρονος μαροκινής καταγωγής σωματοφύλακας ήταν η σκιά του προέδρου | REUTERS/Regis Duvignau

Μακρόν: «Ο Μπεναλά ποτέ δεν ήταν εραστής μου»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2018, 10:12
Ο Μπεναλά στο πλευρό του Μακρόν το 2017. Ο 26χρονος μαροκινής καταγωγής σωματοφύλακας ήταν η σκιά του προέδρου
|REUTERS/Regis Duvignau

Μακρόν: «Ο Μπεναλά ποτέ δεν ήταν εραστής μου»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2018, 10:12

Σε μια προσπάθεια να δώσει ένα οριστικό τέλος στο σκάνδαλο Μπεναλά –το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο που είχε να αντιμετωπίσει στη θητεία του– ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ενώπιον των βουλευτών της πλειοψηφίας ότι «ο μόνος υπεύθυνος είμαι εγώ».

Με τον τρόπο αυτό παίρνει πάνω του κάθε ευθύνη και βγάζει από το κάδρο κάθε άλλο πρόσωπο που σχετίζεται με την υπόθεση, όπως είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ ο οποίος δήλωσε ότι γνώριζε για τη συμπεριφορά του Μπεναλά. Ο τελευταίος αποπέμφθηκε από τη θέση του συμβούλου ασφαλείας του γάλλου προέδρου μόνο όταν η Monde αποκάλυψε ότι στον… ελεύθερό του χρόνο έδερνε αγρίως διαδηλωτές.

Ο Μακρόν επέλεξε να ανοίξει την ομιλία του με διαβεβαιώσεις, με τις οποίες αποδόμησε με ειρωνεία τα όσα κραυγαλέα έχει γράψει τις τελευταίες ημέρες ο γαλλικός Τύπος για τα προνόμια του 26χρονου υπευθύνου ασφαλείας του Ελιζέ: «Ο Αλεξάντρ Μπεναλά ποτέ δεν είχε τους κωδικούς για τα πυρηνικά, δεν είχε σπίτι 300 τετραγωνικών, δεν είχε μισθό 10.000 ευρώ, δεν ήταν ποτέ εραστής μου».

Προεκλογικά ο Μακρόν είχε διαψεύσει τις φήμες που κυκλοφορούσαν για το πρόσωπό του ότι είναι γκέι.

Τι ήταν τότε αυτός ο μυστηριώδης άνθρωπος; «Ο Μπεναλά ήταν ένας οπαδός που είχε εμπλακεί πάρα πολύ στην προεκλογική εκστρατεία», διευκρίνισε ο πρόεδρος.

Η δημοσιογραφική έρευνα έχει δείξει ότι ο Αλεξάντρ Μπεναλά ήταν ο άνθρωπος-σκιά του Μακρόν με ιδιαίτερα -αν όχι και σκανδαλώδη- προνομία που του είχαν παραχωρηθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο. Βίντεο που ήλθε στο φως την περασμένη εβδομάδα τον δείχνει κατά τη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς να ξυλοκοπεί διαδηλωτή (σύμφωνα με πληροφορίες κάποιον Ελληνα).

Για την υπόθεση αυτή, όπως είπε την Τρίτη ο Μακρόν, αισθάνθηκε τις «πράξεις της 1ης Μαΐου» του συνεργάτη του ως «προδοσία».

«Εγώ ήμουν αυτός που εμπιστεύτηκα τον Αλεξάντρ Μπεναλά», τόνισε.

«Δεν μπορεί να είσαι ηγέτης μόνο σε καλούς καιρούς. Αν ψάχνουν έναν υπεύθυνο, αυτός είναι μπροστά σας. Ελάτε να με ψάξετε. Απαντώ στο γαλλικό λαό», δήλωσε ακόμη ο Μακρόν μπροστά στα μέλη του κόμματός του.

«Ποτέ κανένας γύρω μου ή στο υπουργικό συμβούλιο δεν ήταν ποτέ προστατευμένος ή είχε εξαιρεθεί από τους κανόνες», τους είπε ακόμη.

Η εισαγγελία του Παρισιού άσκησε σε βάρος του Μπεναλά το βράδυ της Κυριακής δίωξη για «ομαδική βία», αντιποίηση αρχής και άλλα αδικήματα. Αν και μετά την Πρωτομαγιά τέθηκε σε διαθεσιμότητα, απολύθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα και αφού ήλθε στο φως το επίμαχο βίντεο από τον Monde.

Τέσσερις διαφορετικές έρευνες είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή για την υπόθεση του Μπεναλά, σημειώνει ο Guardian. Πρόκειται για δύο έρευνες από κοινοβουλευτικές επιτροπές, μία δικαστική και μία αστυνομική έρευνα.