672
Ο Στιβ Μπάνον στην Πιάτσα Ναβόνα, στην καρδιά της Ρώμης | REUTERS/Tony Gentile/File Photo

Στιβ Μπάνον: Hρθα στην Ευρώπη για να διαλύσω την Ευρωπαϊκή Eνωση

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2018, 08:30
Ο Στιβ Μπάνον στην Πιάτσα Ναβόνα, στην καρδιά της Ρώμης
|REUTERS/Tony Gentile/File Photo

Στιβ Μπάνον: Hρθα στην Ευρώπη για να διαλύσω την Ευρωπαϊκή Eνωση

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2018, 08:30

Θα γίνει ο Στιβ Μπάνον ο Δούρειος Ίππος του Ντόναλντ Τραμπ στην ΕΕ; Γιατί μπορεί πριν μερικούς μήνες να εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο και τον θώκο του υπευθύνου πολιτικής στρατηγικής του αμερικανού προέδρου, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να συνεχίζει να δουλεύει για το πρώην αφεντικό του, καθώς είναι γνωστό πως επί προεδρίας Τραμπ, επικρατεί λίγο έως πολύ εκείνο που έλεγαν και οι Eagles στο τραγούδι «Hotel California»: you can check out anytime you like but you can never leave (μπορείς να αποχωρήσεις όποτε θες, αλλά δεν μπορείς να φύγεις).

Το σχέδιο του Μπάνον, είναι μεγαλεπήβολο και φιλόδοξο: να διεισδύσει στην καρδιά της ευρωπαϊκής διπλωματίας και πολιτικής και να δημιουργήσει μια ακροδεξιά πολιτική οργάνωση, ένα πολιτικό supergroup όπως το χαρακτηρίζει το BBC, που θα εδρεύει στις Βρυξέλλες και θα στοχεύει ευθέως στην υπονόμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμέσου μιας… ακροδεξιάς επανάστασης!

Και κάπως έτσι εγένετο το The Movement-Το Κίνημα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Μπάνον από κοινού με τον Ραχίμ Κάσαμ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας του Βρετανού ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ κι ο οποίος τελεί δεύτερος τη τάξει στο «Κίνημα», επιβεβαίωσε ότι το The Movement ήδη λειτουργεί και μάλιστα προσλαμβάνει και φερέλπιδες συνεργάτες.

Ο μη κερδοσκοπικός (;) αυτός οργανισμός θα λειτουργεί ως μία κεντρική δεξαμενή δημοσκοπήσεων, συμβουλευτικής και ένα think tank έρευνας για λογαριασμό όλων των ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, ενώ θα λειτουργεί επίσης κι ως σύνδεσμος μεταξύ της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και του αμερικανικού «Freedom Caucus», της υπερσυντηρητικής πτέρυγας που υποστηρίζει τον Τραμπ.

Όπως ο ίδιος δήλωσε στο Daily Beast, ελπίζει «Το Κίνημα» να οδηγήσει σε μία ακροδεξιά, λαϊκιστική εξέγερση στη Γηραιά Ήπειρο, ξεκινώντας από τις Ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

«Το The Movement θα είναι το γραφείο πληροφοριών για το λαϊκιστικό, εθνικιστικό κίνημα στην Ευρώπη. Επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο να παράσχουμε βοήθεια σε πρόσωπα ή ομάδες σχετικά με ζητήματα όπως η εθνική κυριαρχία, ο έλεγχος των συνόρων και η απασχόληση» επισήμανε με την σειρά του ο Κάσαμ.

«Νιώσαμε ότι είναι καιρός να συσταθεί μια οργάνωση που θα σταθεί στο πλευρό των απλών πολιτών, αντί των προσωπικών συμφερόντων, (των συμφερόντων) των μεγάλων επιχειρήσεων και των ευρωπαϊκών λόμπι» πρόσθεσε ο Κάσαμ.

«Αποφασίσαμε να εγκαταστήσουμε την έδρα της εταιρείας μας στα περίχωρα των Βρυξελλών διότι εκεί χτυπά η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πιο μοχθηρής δύναμης εναντίον της δημοκρατίας των εθνών κρατών στη Δύση, σήμερα», επεσήμανε.

Με το βλέμμα στραμμένο στις Ευρωεκλογές του 2019

Ο Στίβ Μπάνον επιβεβαιώνει ευθαρσώς ότι το σχέδιό του είναι να χρησιμοποιήσει το νέο κίνημα για να οργανώσει τη μαζική προσέλευση των ακροδεξιών, των εθνικιστών και των λαϊκιστών ψηφοφόρων στις προσεχείς ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019.

«Οι Ευρωεκλογές του επόμενου έτους θα είναι ένα μεγάλο τεστ τόσο για τους ευρωσκεπτικιστές, όσο και τους ευρωπαίους μεταρρυθμιστές και το Κίνημα βρίσκεται εκεί που εφάπτονται αυτά τα δύο» εξήγησε ο Κάσαμ.

Το απώτερο όραμα για το 2019 είναι μία δεξιά υπερομάδα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα μπορεί να προσελκύσει το ένα τρίτο των ευρωβουλευτών στις εκλογές του επόμενου Μαΐου, ένα ενωμένο ακροδεξιό μπλοκ που θα ήταν δυνητικά ικανό να εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί και τον ίδιο τον Τραμπ, όσον αφορά εμπορικές κι οικονομικές αποφάσεις εναντίον των ΗΠΑ.

Aνίερη συμμαχία με Λεπέν, Όρμπαν, Σαλβίνι

Ο Μπάνον σχεδιάζει να περνά το 50% του χρόνου του στην Ευρώπη, κυρίως στις Βρυξέλλες, κάνοντας συναντήσεις με εξέχοντα στελέχη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, όπως λόγου χάρη τον Λουί Αλιό, στενό συνεργάτη της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, τον οποίο συνάντησε τις προάλλες.

Ο Στιβ Μπάνον με την Μαρίν Λεπέν στο συνέδριο του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας φωτό: Sylvain Lefevre/ Getty Images/ Ideal Images)
Ο Στιβ Μπάνον με την Μαρίν Λεπέν στο συνέδριο του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας (φωτό: Sylvain Lefevre/Getty Images/Ideal Images)

Πέρυσι ο Μπάνον είχε συνομιλίες με ακροδεξιές ομάδες σε όλη την Ευρώπη, από τον Νάιτζελ Φάρατζ και μέλη του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στη Δύση, μέχρι τον πρωθυπουργό  της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν και τους πολωνούς λαϊκιστές στην Ανατολή.

«Η Ιταλία είναι η καρδιά της σύγχρονης πολιτικής» εκτιμά επίσης ο Μπάνον, αναφερόμενος στην άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς Λέγκας. «Εάν αυτό πετύχει εκεί κάτω, μπορεί να πετύχει οπουδήποτε».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...