1056
Η φερόμενη, σύμφωνα με την FSB, ως δολοφόνος της Ντούγκινα, Νατάλια Βοβκ (δεξιά), το θύμα, Ντάρια Ντούγκινα (αριστερά) και ερευνητές της αστυνομίας στο σημείο της επίθεσης | CreativeProtagon

Πόσο αξιόπιστη είναι η εκδοχή της FSB για τη δολοφόνο της Ντούγκινα;

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2022, 09:37
Η φερόμενη, σύμφωνα με την FSB, ως δολοφόνος της Ντούγκινα, Νατάλια Βοβκ (δεξιά), το θύμα, Ντάρια Ντούγκινα (αριστερά) και ερευνητές της αστυνομίας στο σημείο της επίθεσης
|CreativeProtagon

Πόσο αξιόπιστη είναι η εκδοχή της FSB για τη δολοφόνο της Ντούγκινα;

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2022, 09:37

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) μπορεί να έσπευσε να κατηγορήσει (εδώ) τις ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας ότι ευθύνονται για το φόνο της Ντάρια Ντούγκινα, της κόρης του αποκαλούμενου ως «εγκεφάλου του Πούτιν»,  Αλεξάντρ Ντούγκιν, ο ισχυρισμός αυτός όμως δεν φαίνεται να πείθει και αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, με τον βρετανικό Guardian να χαρακτηρίζει αναξιόπιστες τις πληροφορίες που παρουσίασε η FSB για την φονική έκρηξη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Σύμφωνα με την ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας δράστης της δολοφονικής επίθεσης ήταν μία Ουκρανή γεννηθείσα το 1979 την οποία και κατονομάζει.

Σύμφωνα πάντα με την FSB, η Νατάλια Βοβκ και η έφηβη κόρη της έφθασαν τον Ιούλιο στη Ρωσία και πέρασαν ένα μήνα για να προετοιμάσουν την επίθεση, νοικιάζοντας ένα διαμέρισμα στο ίδιο συγκρότημα και ερευνώντας τον τρόπο ζωής της Ντούγκινα.

Η εν λόγω γυναίκα παρευρέθη το βράδυ του Σαββάτου σε εκδήλωση έξω από τη Μόσχα, στην οποία βρίσκονταν επίσης η Ντούγκινα και ο πατέρας της, πριν πραγματοποιήσει μια «ελεγχόμενη έκρηξη» στο αυτοκίνητο της Ντούγκινα και διαφύγει από τη Ρωσία στην Εσθονία, ανακοίνωσε η FSB, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και βίντεο όπου φέρεται να έχει καταγραφεί η δράστης και οι κινήσεις της.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες σε ρωσικά μέσα (σ.σ. προφανώς διαρροές της FSB) αναφέρουν ότι η Βοβκ νοίκιασε ένα διαμέρισμα στη Μόσχα κοντά στο σπίτι της Ντάρια Ντούγκινα, προκειμένου να “αποκτήσει πληροφορίες για τον τρόπο ζωής της”. Η εκδοχή αυτή ωστόσο φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές ότι ο Αλεξάντερ Ντούγκιν ήταν ο αρχικός στόχος της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Οπως αναφέρει ο Guardian, τα στοιχεία που παρουσίασε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας είναι αναξιόπιστα, δεδοένου ότι η FSB ισχυρίζεται ότι από τη μία η Ουκρανή ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση αλλά τελικά μπόρεσε να φέρει εις πέρας το δολοφονικό χτύπημα, αλλά  και στη συνέχεια να φύγει από τη Ρωσία.

«Στην εκδοχή της FSB, μια Ουκρανή δολοφόνος μπόρεσε να εισέλθει στη Ρωσία, να πραγματοποιήσει μια δολοφονία ατόμου υψηλού προφίλ κοντά στην πρωτεύουσα και στη συνέχεια να τραπεί σε φυγή, όλα αυτά χωρίς να συλληφθεί. Το βίντεο της FSB δείχνει την υποτιθέμενη δολοφόνο να είναι παγερά ήρεμη, με τη μικρή κόρη μαζί, καθώς μπαίνει και φεύγει από τη Ρωσία και κινείται στην πρωτεύουσα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Κάθε νέος ισχυρισμός σχετικά με τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, της κόρης του Αλεξάντερ Ντούγκιν, φαίνεται να εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά» υποστηρίζει ο Guardian, ενώ η ταχύτητα (βλ. βιασύνη) που επέδειξε η ρωσική Υπηρεσία στην εξιχνίαση της υπόθεσης και το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, εγείρουν πολλαπλά ζητήματα για την αξιοπιστία της.

«Σύμφωνα με την FSB, η δολοφόνος κατάφερε να εισέλθει στη Ρωσία με τη 12χρονη κόρη της στο πλευρό της, να κινηθεί απαρατήρητη αλλάζοντας συχνά τις πινακίδες του Mini Cooper της, να τοποθετήσει και να πυροδοτήσει έναν επαγγελματικό εκρηκτικό μηχανισμό και να φύγει από τη χώρα.

»Υποτίθεται ότι κατάφερε να τα κάνει όλα αυτά χωρίς να γίνει αντιληπτή από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας παρά μόνο αφού είχε διαφύγει, προφανώς παριστάνοντας έναν από τους εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς που είτε αναζήτησαν καταφύγιο στη Ρωσία είτε απελάθηκαν με τη βία από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Αν και η Ουκρανία αρνείται κάθε ανάμειξη στο χτύπημα, ο Guardian σημειώνει το προφανές, πως   δεν είναι αδύνατο να βρει κανείς ένα πιθανό κίνητρο για το Κίεβο. Ο θάνατος της Ντούγκινα ήρθε καθώς οι Ουκρανοί δίνουν μεγάλη μάχη στην κατεχόμενη Κριμαία για πρώτη φορά μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο. Επιχειρήσεις το παρελθόντας -όπως ένα τολμηρό σχέδιο για προσέλκυση μιας ομάδας ρώσων μισθοφόρων στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια- δείχνουν ότι κάποιοι στις ουκρανικές υπηρεσίες αρέσκονται σε σκέψεις μεγαλομανίας.

Επιπλέον, ακόμη και αν ο Ντούγκιν δεν είναι ο «εγκέφαλος» του Πούτιν όπως κάποιοι τον παρουσιάζουν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα τόσο στη Ρωσία όσο και στη Δύση, και έχει κάνει συχνές, απεχθείς εκκλήσεις για βία κατά της Ουκρανίας και των Ουκρανών. Αν στόχευαν σε ένα άτομο με υψηλό προφίλ που θα ήταν όμως ευάλωτος χωρίς τρομερή ασφάλεια να τον προστατεύει, ο Ντούγκιν θα μπορούσε να είναι μία λογική επιλογή, εάν βέβαια λάβουμε σαν δεδομένο ότι αυτός και όχι η κόρη του ήταν ο αρχικός στόχος.

Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία η FSB έχει καταλήξει σε «αποδεικτικό» βίντεο, καθώς και αρκετές μάλλον αινιγματικές πτυχές της ιστορίας της, εγείρουν σίγουρα πολλά ερωτήματα. Για μια υπηρεσία που έχει αποτύχει να εξιχνιάσει πολλές δολοφονίες ανθρώπων με υψηλό προφίλ στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων και επικριτών του Πούτιν, η ταχύτητα της εργασίας της FSB σε αυτή την υπόθεση είναι εξίσου ύποπτη με την έλλειψη προόδου της σε άλλες υποθέσεις.

Ανάλογη ήταν αντιμετώπιση και για άλλες εκδοχές σχετικά με τη δολοφονική επίθεση: Την Κυριακή, ο πρώην ρώσος βουλευτής Ιλια Πονομάρεφ, που ζει εξόριστος στο Κίεβο, ισχυρίστηκε (εδώ) ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονταν αντάρτες μιας άγνωστης μέχρι σήμερα ομάδας που ονομάζεται Εθνικός Δημοκρατικός Στρατός, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να παρέχει αποδείξεις.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι στην Ουκρανία εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να πρόκειται για επιχείρηση – προβοκάτσια, που οργανώθηκε από το ρωσικό κράτος προκειμένου να ενοχοποιηθεί η Ουκρανία και να υπάρξει δικαιολογία για περαιτέρω βία. Εξάλλου προπαγανδιστές όπως η Μαργκαρίτα Σιμονιάν του τηλεοπτικού δικτύου RT κάλεσαν σε αυξημένη στοχοποίηση της Ουκρανίας και των Ουκρανών στη συνέχεια.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ότι η Ρωσία χρειαζόταν οποιοδήποτε πρόσχημα για να συνεχίσει την επιθετικότητά της, και αν η όλη υπόθεση ήταν στημένη, είναι μια υπόθεση που κάνει την FSB και το ρωσικό κράτος να φαίνονται ευάλωτοι και ανίκανοι. Σύμφωνα με την εκδοχή της FSB για τα γεγονότα, ένας ουκρανός δολοφόνος μπόρεσε να εισέλθει στη Ρωσία, να εκτελέσει μία τέτοια δολοφονία στη Μόσχα και στη συνέχεια να διαφύγει, χωρίς να συλληφθεί. Τα πλάνα της FSB δείχνουν την υποτιθέμενη δολοφόνο να δείχνει παγερά ήρεμη, καθώς εισέρχεται και εξέρχεται από τη Ρωσία και κινείται γύρω από την πρωτεύουσα.

Αν αληθεύει, πρόκειται για μια σοκαριστική αποτυχία της FSB και, αν είναι ψευδής, είναι μια παράξενα ενοχοποιητική ιστορία, καταλήγει το δημοσίευμα του Guardian.

Ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτήρισε «κατάπτυστο έγκλημα» τον θάνατο της κόρης του  Αλεξάντρ Ντούγκιν.

«Ένα κατάπτυστο, σκληρό έγκλημα έκοψε το νήμα της ζωής της Ντάρια Ντούγκινα, ενός λαμπρού, ταλαντούχου ανθρώπου, με αληθινή ρωσική καρδιά, ευγενική, αγαπητή, συμπονετική και ανοιχτή. Δημοσιογράφος, επιστήμονας, φιλόσοφος, πολεμική ανταποκρίτρια, υπηρέτησε με εντιμότητα τον λαό και την πατρίδα, αποδεικνύοντας με τις πράξεις της τι σημαίνει να είσαι πατριώτης της Ρωσίας» , αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος στην οικογένεια της Ντάρια Ντούγκινα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...