460
«To τρέξιμο κάνει καλό». Eιδικά αν τρέχετε μετά τις 21.00 της Κυριακής, έσπευσαν να συμπληρώσουν οι έξυπνοι που έστειλαν 6 στο 13033 | ΙΝΤΙΜΕnews

Lockdown με μποτιλιάρισμα και 1 εκατ. SMS για «άθληση» μετά τις 21.00

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2020, 13:53
«To τρέξιμο κάνει καλό». Eιδικά αν τρέχετε μετά τις 21.00 της Κυριακής, έσπευσαν να συμπληρώσουν οι έξυπνοι που έστειλαν 6 στο 13033
|ΙΝΤΙΜΕnews

Lockdown με μποτιλιάρισμα και 1 εκατ. SMS για «άθληση» μετά τις 21.00

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2020, 13:53

Το lockdown No 2 είναι σίγουρο πως δεν έχει καμία σχέση με αυτό της περασμένης άνοιξης. Ομοίως βέβαιο είναι ότι το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι» δεν έχει περάσει στους πολίτες που κάνουν εκτεταμένη χρήση αν όχι κατάχρηση των διαθέσιμων εξαιρέσεων. Οπότε ούτε λόγος για ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα όπως τουλάχιστον τις επικαλέστηκε στο μπρίφινγκ της Δευτέρας (εδώ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μεσημέρι Σαββάτου και η εικόνα στους δρόμους στις γειτονιές της Αθήνας (όχι στο κέντρο όπου έτσι κι αλλιώς είναι λίγες οι κατοικίες) μόνο lockdown δεν θύμιζε. Κάνοντας χρήση των επιλογών μέσω SMS στο 13033, πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν έξω και δεν έμειναν σπίτι (όπως είναι και η ουσία της επιβολής του lockdown).

Οι έλεγχοι ελάχιστοι, με δεδομένο ότι ήταν η πρώτη ημέρα εφαρμογής του lockdown No 2 στη χώρα.

Την Κυριακή η εικόνα ήταν αισθητά διαφορετική – μη εργάσιμη άλλωστε. Τη Δευτέρα όμως, σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου του Λεκανοπεδίου (ειδικά στον Κηφισό) παρατηρήθηκε ακόμα και μποτιλιάρισμα.

Μα μποτιλιάρισμα εν μέσω lockdown;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έσπευσε να εξηγήσει ότι «το δεύτερο lockdown δεν είναι ίδιο με το πρώτο».

«Αναμένουμε -είπε-  μια αυξημένη κίνηση ως αποτέλεσμα της επιλογής να παραμείνουν ορισμένες δραστηριότητες όπως τα σχολεία». Οντως είναι λογικό καθώς, και μόνο το γεγονός ότι είναι ανοιχτά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία αυτό μεταφράζεται σε διπλές καθημερινές μετακινήσεις (προς και από το σχολείο) για εκατοντάδες χιλιάδες γονείς.

Δεν έκανε ωστόσο το ίδιο ο κ. Πέτσας για όσους δεν κατανοούν την κρισιμότητα των στιγμών και κάνουν κατάχρηση των  ειδικών εξαιρέσεων που προβλέπονται για τη μετακίνηση των πολιτών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο την Κυριακή -όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος- εστάλησαν μετά τις 21.00  περισσότερα από 1 εκατ. SMS στο 13033 για… άθληση. Το πώς το ξέρει αυτό, δεδομένου ότι τα μηνύματα δεν καταχωρούνται και απλώς μετρώνται ως προς το πλήθος τους, είναι ένα ερώτημα –κατά πάσα πιθανότητα θα το εκτίμησε κατά προσέγγιση ο κ. Πέτσας, δεδομένου ότι το βράδυ δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι για να στείλεις SMS.

Πρόκειται, τόνισε o κ. Πέτσας, για καταστρατήγηση, η οποία «θα βρει απέναντι τους ελέγχους που θα είναι εκτεταμένοι και σκληροί» και κάλεσε όλους «αντί να πληρώνουν πρόστιμα να ακολουθούν τις οδηγίες για να βγούμε πιο γρήγορα από το lockdown».

«Ας τηρήσουμε τα μέτρα.

»Ας μην ψάχνουμε συνεχώς αφορμές για να τα παρακάμψουμε.

»Ας μείνουμε για λίγο μακριά από φίλους και συγγενείς για να μπορέσουμε τελικά να είμαστε πολύ περισσότερο μαζί.

»Ατομική ευθύνη λοιπόν. Αλλά και κρατική επαγρύπνηση, ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση των μέτρων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμηνύοντας ότι «οι έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του lockdown θα είναι εντατικοί και εκτροπές από την τήρηση των μέτρων δεν θα γίνονται ανεκτές».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων για ερασιτέχνες αλιείς και κυνηγούς, ενώ τυχόν ποσά που έχουν δοθεί θα συμψηφιστούν με επόμενα ποσά π.χ. για κυνηγετικές άδειες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...