270
Ο Τόμας Κέμεριχ, η εκλογή του οποίου στην πρωθυπουργία του κρατιδίου πυροδότησε την πολιτική κρίση στη Θουριγγία | REUTERS/Wolfgang Rattay

Λύση στη Θουριγγία: Πρόωρες εκλογές το 2021 και κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς την AfD

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2020, 11:32
Ο Τόμας Κέμεριχ, η εκλογή του οποίου στην πρωθυπουργία του κρατιδίου πυροδότησε την πολιτική κρίση στη Θουριγγία
|REUTERS/Wolfgang Rattay

Λύση στη Θουριγγία: Πρόωρες εκλογές το 2021 και κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς την AfD

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2020, 11:32

Την διεξαγωγή νέων εκλογών σε περισσότερο από ένα χρόνο από σήμερα, στις 25 Απριλίου 2021, και τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μειοψηφίας με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Μπόντο Ράμελο (Αριστερά), αποφάσισαν Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και Αριστερά στην Θουριγγία.

Πρόκειται για προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης που προκλήθηκε όταν στις 5 Φεβρουαρίου εξελέγη πρωθυπουργός ο φιλελεύθερος (FDP) Τόμας Κέμεριχ, με τις ψήφους του CDU και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Η είδηση προκάλεσε πολιτικό σοκ στη Γερμανία και κλυδωνισμούς στο CDU που οδήγησαν ακόμη και στην παραίτηση της επικεφαλής του CDU Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία θα αντικατασταθεί σε έκτακτο συνέδριο του κόμματος το καλοκαίρι.

Στις 4 Μαρτίου το τοπικό Κοινοβούλιο – με τις ψήφους και του CDU – αναμένεται να εκλέξει τον Μπόντο Ράμελο πρωθυπουργό μιας κυβέρνησης Αριστεράς, SPD και Πρασίνων, η οποία θα αναλάβει να καταθέσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και να οδηγήσει το κρατίδιο σε εκλογές.

Επειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις, τα τέσσερα κόμματα συμφώνησαν σε έναν «μηχανισμό σταθερότητας», όπως τον ονόμασε ο Ράμελο, ο οποίος θα φροντίσει να διασφαλίσει ότι η ακροδεξιά δεν θα επιχειρήσει να εξαπατήσει εκ νέου το τοπικό Κοινοβούλιο.

«Ευχαριστώ ιδιαίτερα το CDU, το SPD, τους Πράσινους αλλά και το κόμμα μου που κατάφεραν να βρουν για αυτό το κρατίδιο από κοινού έναν δημοκρατικό δρόμο μέσα από μια κατάσταση για την οποία ευθύνονται άλλοι», δήλωσε ο Ράμελο.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του CDU στην Θουριγγία Μάριο Βόιγκτ δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του θα ασκήσει «εποικοδομητική αντιπολίτευση». Από το SPD, ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Βόλφγκανγκ Τίφενζε τόνισε ότι το CDU «ανοίγει τον δρόμο για σταθερότητα έως το τέλος του έτους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...