266
Ο Εμανουέλ Μακρόν με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη Σικελία κατά τη σύνοδο των G7 | REUTERS/Tony Gentile

Το ΔΝΤ θα ήθελε να υπήρχε «έλληνας Μακρόν»

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2017, 11:23
Ο Εμανουέλ Μακρόν με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη Σικελία κατά τη σύνοδο των G7
|REUTERS/Tony Gentile

Το ΔΝΤ θα ήθελε να υπήρχε «έλληνας Μακρόν»

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2017, 11:23

Εναν έλληνα Μακρόν θα ήθελε να δει το ΔΝΤ για να μπει αμέσως στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλώνει ανώνυμος αξιωματούχος του Ταμείου, θέτοντας με τον τρόπο αυτό και ζήτημα δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η υποχρέωση της Ελλάδας για την καταβολή δόσεων στους πιστωτές της μέσα στον Ιούλιο είναι το μεγαλύτερο όπλο υπέρ μιας λύσης.

Μιλώντας στο CNBC, ο αξιωματούχος είπε ότι «εάν υπήρχε έλληνας Μακρόν, το ΔΝΤ θα έμπαινε αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα», ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το χρέος πριν από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Η αισιοδοξία για το κλείσιμο της συμφωνίας οφείλεται στην πίεση που υπάρχει να βρεθεί λύση γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει περίπου 7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και σε ιδιώτες τον Ιουλίου.

«Κάποιος πρέπει να υποχωρήσει σε κάτι», είπε σχετικά με το ζήτημα. Εν τω μεταξύ και ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών μετέφερε και αυτός στο CNBC την αισιοδοξία για λύση εντός των προσεχών εβδομάδων.

Παραταύτα, για τον αξιωματούχο του ΔΝΤ μια συμφωνία δεν θα βγάλει την Ελλάδα από το κάδρο των προβλημάτων της ευρωζώνης: «Ας είμαστε ειλικρινείς, θα πάρει 20 χρόνια για να “φτιάξουμε” την Ελλάδα», είπε.

Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλη βοήθεια στο μέλλον: «Ως οικονομολόγος θα συμφωνούσα (ενν. ότι χρειάζεται και άλλη βοήθεια), αλλά ως αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν μπορώ. Δεν μπορούμε να πάμε στο συμβούλιό μας και να πούμε ότι εργαζόμαστε πάνω σε ένα πρόγραμμα, αλλά θα υπάρξει κι άλλο στο μέλλον. Το συμβούλιο θα έλεγε, πάρτε τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην έχουμε άλλο πρόγραμμα στο μέλλον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...