1116
To κλειστό κλαμπ των ισχυρών χωρών στην «οικογενειακή» φωτογραφία, μπροστά από τα ερείπια του αρχαίου ελληνικού θεάτρου | REUTERS/Stephane De Sakutin

G7: Τραμπ κατά συμμάχων για Προσφυγικό, εμπόριο και κλιματική αλλαγή

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2017, 20:27
To κλειστό κλαμπ των ισχυρών χωρών στην «οικογενειακή» φωτογραφία, μπροστά από τα ερείπια του αρχαίου ελληνικού θεάτρου
|REUTERS/Stephane De Sakutin

G7: Τραμπ κατά συμμάχων για Προσφυγικό, εμπόριο και κλιματική αλλαγή

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2017, 20:27

Μια Σύνοδος G7 παραμένει ένα «διευθυντήριο» παγκόσμιων ζητημάτων: συζητούνται τα μεγάλα θέματα, αλλά με μεγαλύτερη ελευθερία, αφού δεν λαμβάνονται αποφάσεις. Η Σύνοδος αυτή ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια -το 1975- και πρόκειται, στην ουσία, για ένα κλειστό κλαμπ ισχυρών χωρών, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν και ξεκίνησε αρχικά ως G5 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία) με στόχο, αρχικά, να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πρώτου πετρελαϊκού σοκ.

Από τότε, όμως, μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά…

Ετσι, στη Σικελία ήταν στραμμένο το διεθνές ενδιαφέρον την Παρασκευή, όπου οι ηγέτες των οικονομικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου, στη διάσκεψη των G7, θα συζητήσουν τις διεθνείς συμφωνίες, το ελεύθερο εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.

Αν και ανάμεσα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη Σύνοδο G7 στη Σικελία, πολλά από τα θέματα είναι τα ίδια, τους ηγέτες θα απασχολήσουν και τα φλέγοντα γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα όπως η πολεμική κατάσταση στη Συρία, η κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο και οι σημερινές προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας.

Δείτε φωτογραφίες με τον φακό του REUTERS (Jonathan Ernst)

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα έχει επίσης κυρίαρχη θέση και η διεθνής ασφάλεια απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας, στον απόηχο της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στο Manchester Arena, με αποτέλεσμα τον θάνατο 22 ατόμων και τον τραυματισμό 61.

Στο μεταξύ, συμβιβαστική λύση διαφαινόταν στον ορίζοντα, σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.  Στο προσχέδιο των τελικών συμπερασμάτων, σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, αναφερόταν: «Παρά το ότι στηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχει το κυρίαρχο δικαίωμα των κρατών να ελέγχουν τα σύνορά τους και να ορίζουν σαφή και ξεκάθαρα όρια στην μετανάστευση, ως στοιχεία κλειδί της εθνικής τους ασφάλειας και της οικονομικής τους ευμάρειας». Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με την Rai, στο προσχέδιο – θα συζητείτεο και το πρωί του Σαββάτου- υπογραμμίζεται: «Η διαχείριση και ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών, απαιτεί – έστω και αν πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες- τόσο μια προσέγγιση εκτάκτου ανάγκης, όσο και μια μακροπρόθεσμη». Για τον λόγο αυτό, αναφέρεται πάντα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο προσχέδιο της τελικής διακήρυξης, οι χώρες της G7 συμφωνούν στη «δημιουργία εταιρικών συνεργασιών με στόχο να βοηθηθούν οι διάφορες χώρες και να δημιουργηθούν, εντός των συνόρων τους, συνθήκες οι οποίες να μπορέσουν να προσφέρουν απάντηση στις αιτίες της μετανάστευσης».

Οπως διαρρέει, ο διαφαινόμενος συμβιβασμός στοχεύει στο να μπορέσουν να βρεθούν κάποια βασικά κοινά σημεία με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έχει υιοθετήσει, ως γνωστόν, σκληρότερη στάση από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη Σύνοδο, σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, επιβεβαίωσε ότι δεν καταγράφηκε πρόοδος στις συνομιλίες σχετικά με τη μάχη για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου της G7, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του «εσωτερικού στοχασμού».

Αυτή τη φορά η Σύνοδος γίνεται στην Ταορμίνα, σε ένα μεγαλειώδες ντεκόρ. Οι επτά πρόεδροι και ηγέτες των χωρών πόζαραν στους κήπους του ξενοδοχείου San Domenico, μπροστά από ερείπια του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και στη σκιά του ηφαιστείου της Αίτνα. Εξάλλου, οι ιταλοί οικοδεσπότες διαφήμισαν τη Σύνοδο χρησιμοποιώντας το αρχαίο ελληνικό θέατρο, το οποίο κοσμεί ακόμη την πόλη της Ταορμίνα, στη Σικελία.

Αλλά εδώ σταματά το ειδυλλιακό τοπίο και αρχίζουν τα δύσκολα…

Υψηλόβαθμος ιταλός διπλωμάτης δήλωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, αλλά και του Κανάδα φαίνεται να έχουν τις ίδιες απόψεις σε αρκετά θέματα, πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον παραμένει απομονωμένη στα ζητήματα που σχετίζονται με το εμπόριο, αλλά και το περιβάλλον. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ, από την πλευρά τους, επιδιώκουν μία δέσμευση των ΗΠΑ για «την καταπολέμηση όλων των μορφών προστατευτισμού» δήλωσε ο ίδιος διπλωμάτης.

«Θα γίνει μία ουσιαστική συζήτηση για το εμπόριο και θα δοθεί έμφαση στο ελεύθερο εμπόριο», δήλωσε από την πλευρά του, σύμβουλος του Λευκού Οίκου με έμφαση στα οικονομικά θέματα. Ο ίδιος σύμβουλος δήλωσε ότι ο Τραμπ, που έχει χαρακτηρίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη «φάρσα», θα λάβει τις αποφάσεις του όταν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, η προτεραιότητα του αμερικανού προέδρου παραμένει η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

2017-05-26T134625Z_1513891797_RC187E551920_RTRMADP_3_USA-TRUMP-G7
Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της Συνόδου G7 (REUTERS/Jonathan Ernst)

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται ότι θα ασκήσουν πιέσεις για τη λήψη αποφάσεων από την Ουάσιγκτον αναφορικά με την μεταβολή του κλίματος, καθώς η υλοποίηση της συμφωνίας υποστηρίζεται ουσιαστικά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Βέβαια, από τις Βρυξέλλες, ο Τραμπ ήδη άσκησε κριτική στους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ για τις «χρόνιες καθυστερήσεις» στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, έναντι της συμμαχίας.

Ταυτόχρονα, η σύνοδος G7 γίνεται υπό τη σκιά των ανησυχιών ότι ο κ. Τραμπ θα βγάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του περιβάλλοντος. Γίνεται, επίσης, έπειτα από δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε τη Γερμανία «κακή, πολύ κακή» κατά τη συνάντησή του την Πέμπτη με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Κοιτάξτε τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που πουλάνε [οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες] στις ΗΠΑ. Απαίσιο. Θα το σταματήσουμε», φέρεται να ανέφερε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος στη συνέχεια απέφυγε να διαψεύσει το δημοσίευμα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη δήλωση Τραμπ αλλά προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος ήθελε απλώς να πει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. «Απλώς, μιλούσε μπανάλ Αγγλικά», είπε ο κ. Γιούνκερ στους «Financial Times».

2017-05-26T124738Z_1532602260_RC1191DCB7A0_RTRMADP_3_USA-TRUMP-G7
Από αριστερά: Τουσκ, Τραμπ, Μακρόν (REUTERS/Jonathan Ernst)

Ετσι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δεν δίστασε να παραδεχτεί, προσερχόμενος στην Ταορμίνα, ότι αυτό το G7 θα είναι το πιο δύσκολο των τελευταίων ετών. «Δεν είναι μυστικό ότι κάποιοι ηγέτες έχουν διαφορετικές θέσεις όσον αφορά το κλίμα και το εμπόριο», είπε ο κ. Τουσκ, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να προστατευθεί η διεθνής τάξη που στηρίζεται στον σεβασμό των κανόνων. Επίσης, ο κ. Τουσκ κάλεσε «όλα τα μέλη της G7» να επαναβεβαιώσουν την πολιτική κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Αυτό, την ώρα που η διακυβέρνηση Τραμπ δεν έχει λάβει ξεκάθαρη θέση σχετικά με το θέμα.

Ο Τραμπ δεν είναι ο μόνος ηγέτης που συμμετέχει για πρώτη φορά σε διάσκεψη των G7. Για πρώτη φορά συμμετέχουν, επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Το Σάββατο θα συμμετάσχουν και οι ηγέτες της Τυνησίας, της Αιθιοπίας, του Νίγηρα, της Νιγηρίας, αλλά και της Κένυας, προκειμένου να παρουσιάσουν τις επενδυτικές δυνατότητες των χωρών τους στο ζήτημα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Οι εργασίες της συνόδου της G7 θα διεξαχθούν χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, η οποία αποπέμφθηκε το 2014, μετά τις πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία και την κατάληψη της Κριμαίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...