604
Η σημειολογία του σώματος: ο Λούλα δείχνει συντετριμμένος έπειτα από την καθαίρεση της Ρούσεφ. Λες και περίμενε τη σειρά του… | Reuters

Λούλα, ο «ενορχηστρωτής της διαφθοράς»

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2016, 09:11
Η σημειολογία του σώματος: ο Λούλα δείχνει συντετριμμένος έπειτα από την καθαίρεση της Ρούσεφ. Λες και περίμενε τη σειρά του…
|Reuters

Λούλα, ο «ενορχηστρωτής της διαφθοράς»

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2016, 09:11

Ολη η Βραζιλία το περίμενε. Ακόμη και ο ίδιος διέβλεπε ότι δεν θα καταφέρει να ξεφύγει από τη στενωπό. Ακόμη και ο ξένοι παρατηρητές σημείωναν πως μετά την αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ από την προεδρία – σε αυτό που η Κεντροαριστερά κατήγγειλε ως «πραξικόπημα» της Δεξιάς – εκείνος που έχει σειρά ήταν ο προκάτοχος και μέντοράς της, ο περίφημος Λούλα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας (από το 2003 έως το 2010) κατηγορήθηκε από τους εισαγγελείς ως ο κυρίαρχος ενορχηστρωτής της αλυσίδας διαφθοράς που είχε δέσει κόμπο τα δημόσια και οικονομικά πράγματα της Βραζιλίας για αρκετά χρόνια. Η υπόθεση Petrobras (εταιρεία πετρελαίων) έχει προκαλέσει ήδη ισχυρό σεισμό στη χώρα αυτή της Λατινής Αμερικής, καθώς έχει συμπαρασύρει πολιτικούς από όλες σχεδόν τις πτέρυγες, συν μια πλειάδα κρατικών λειτουργών και επιχειρηματιών.

Επί του πρακτέου: οι εισαγγελείς της Βραζιλίας απήγγειλαν την Τετάρτη κατηγορίες στον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αποδίδοντάς του την βασική ευθύνη για εκτεταμένη διαφθορά στην κρατική εταιρεία πετρελαίων Petrobras, καταφέρνοντας εκτός των άλλων ένα βαρύ πλήγμα στο όνειρο του αριστεριστή ήρωα να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή.

Είναι η πρώτη φορά που απαγγέλλονται κατηγορίες από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στον Λούλα, που παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Βραζιλίας παρά τις κατηγορίες διαφθοράς εναντίον του ίδιου και του Εργατικού Κόμματός του. Πέτρα του σκανδάλου η Petroleo Brasileiro, όπως είναι επίσημα γνωστή η εταιρεία.

Ο κρατικός εισαγγελέας Ντέλταν Ντάλανιολ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το σχέδιο διαφθοράς ζημίωσε το κράτος κατά περίπου 12,6 δισ. δολάρια (11,1 δισ. ευρώ), ενώ οι δικηγόροι του Λούλα αντέτεινα ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις κατηγορίες τους, τις οποίες απέδωσαν σε πολιτική δίωξη για να τον εμποδίσουν να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2018.

Ο Ντάλανιολ ανταπάντησε ότι ο Λούλα ήταν μεν η επιτομή του ηρωισμού για πάρα πολλούς φτωχούς Βραζιάνους, ωστόσο εκείνος για το μόνο που ενδιαφέρθηκε ήταν η συγκρότηση «αυτού του παράνομου και διεφθαρμένου δικτύου προς ίδιον όφελος».

Ο Λούλα ήταν «ο μαέστρος αυτής της εγκληματικής ορχήστρας», είπε χαρακτηριστικά ο Ντάλανιολ κατά τη διάρκεια της λεπτομερούς παρουσίασης της δικαστικής έρευνας, η οποία κράτησε δύο χρόνια. «Το πλάνο για μίζες στην Petrobras στόχευε στη διατήρηση του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία με εγκληματικό τρόπο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, άτομα διορισμένα από το Εργατικό Κόμμα και τους συμμάχους του παρέδιδαν διογκωμένες συμβάσεις σε εταιρείες κατασκευών με αντάλλαγμα παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος και μίζες.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο χαρισματικός πρώην πρόεδρος συνδικαλιστικών ενώσεων έλαβε προσωπικά περίπου 1,11 εκατομμύρια δολάρια (977.000 ευρώ) σε μίζες οι οποίες περιλαμβάνουν και πολυτελές διαμέρισμα στα παράλια του Σαο Πάολο ως δώρο από την OAS, κατασκευαστική εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου. Ο Λούλα αρνείται ότι είναι κάτοχος του τριώροφου διαμερίσματος.

Η υπόθεση θα εξεταστεί από τον Σέρτζιο Μόρο, ο οποίος έχει στείλει στη φυλακή δεκάδες επιχειρηματίες και άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης και στη σύζυγο του Λούλα, Μαρίσα Λετίσια Λούλα ντα Σίλβα.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως η πτώση του Λούλα είναι δραματική, όπως γράφει και ο Guardian. Από το 1980, οπότε και ιδρύθηκε το Εργατικό Κόμμα, ο Λούλα δοκίμασε όλες τις δημόσιες τιμές φτάνοντας έως τον ανώτατο θώκο. Εντούτοις, έπειτα από την εκπαραθύρωση της Ρούσεφ, προ ολίγων εβδομάδων, ήταν δεδομένο ότι θα ερχόταν και η δική του σειρά.

Ο Λούλα, βέβαια, παραμένει αμετανόητος. Αν και έχει φτάσει στα 70 του και οι δικαστικές μάχες που τον περιμένουν θα είναι έντονες, δεν έχει αποκλείσει να κατέλθει στις προεδρικές εκλογές του 2018. Ωστόσο, οι προθέσεις του ενδέχεται να προσκρούσουν σε ένα ισχυρό δεδομένο: τη μάχη που θα δώσει στο δικαστήριο για να αποδείξει ότι δεν ήταν ο ενορχηστρωτής του ισχυρού παραμάγαζου που είχε στηθεί στη Βραζιλία.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι παρά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, ο Λούλα και το Εργατικό Κόμμα προηγούνται και είναι το πρώτο φαβορί για να επικρατήσουν στις επόμενες εκλογές.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...